Lid sinds

2 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Herhalen van verwijswoord (hij, zij, etc.)

Goedenavond, Ik heb al even op het forum (en andere plaatsen op internet) gezocht, maar op de een of andere manier kan ik de oplossing niet vinden, dus vandaar mijn vraag. Regelmatig maak ik in zinnen gebruik van verwijswoorden, maar als ik een zin heb waarin het onderwerp twee acties doet vraag ik me af of ik dit verwijswoord moet herhalen. Omdat deze vraag wellicht een beetje vaag klinkt, hieronder een voorbeeld. Is dit goed: Na een paar meter draaide ze naar links en verdween achter een deur of moet het zijn: Na een paar meter draaide ze naar links en verdween ze achter een deur. Ik weet dat het tweede voorbeeld waarschijnlijk sowieso wel goed is, maar ik vind de herhaling van "ze" stilistisch niet erg mooi, dus als het taalkundig niet hoeft, dan wil ik het graag niet doen. Dus, taalexperts, wat is hier de oplossing? :)

Lid sinds

7 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Dus, taalexperts, wat is hier de oplossing? :)
O - o - was ik maar een taalexpert. Dé oplossing heb ik niet - wel een oplossing.
Is dit goed: Na een paar meter draaide ze naar links en verdween achter een deur.
Ik vind dit goed.
of moet het zijn: Na een paar meter draaide ze naar links en verdween ze achter een deur. Ik weet dat het tweede voorbeeld waarschijnlijk sowieso wel goed is, maar ik vind de herhaling van "ze" stilistisch niet erg mooi, dus als het taalkundig niet hoeft, dan wil ik het graag niet doen.
Het maakt mij niet uit of dit fout - of goed - is. Ik vind het stilistisch niet mooi - dus ... Tip; vul een naam in. Na een paar meter draaide Sonja naar links en verdween achter een deur. --- :) Na een paar meter draaide Sonja naar links en verdween Sonja achter een deur. --- :(