Lid sinds

6 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

juiste gebruik 'enkele' leestekens

Hallo, Ik heb een vraag omtrent het gebruik van leestekens en dan doel ik op het aanduiden van specifieke woorden en/of woordcombinaties. Als ik zo eens rondkijk hanteert namelijk niet iedereen dezelfde methode. Het is wat lastig uit te leggen, vandaar dat ik er even een voorbeeld bij pak. 1. Afgelopen week kwam ik die 'foute' gast weer tegen. 2. Afgelopen week kwam ik die 'foute gast' weer tegen. De een zet de leestekens alleen om het woord 'foute' en anderen schijnen weer standaard om 'foute gast' te doen. Wat is hier de juiste manier van schrijven? Er val in mijn ogen voor beiden eigenlijk wel iets te zeggen. gr Robin

Lid sinds

7 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Bambino, Ik heb even op de website van Onze Taal gekeken, mijns inziens een betrouwbare bron, en daar heb ik dit gelezen:
Bij ironisch bedoelde woorden Als een woord anders bedoeld is dan gebruikelijk, worden vaak enkele aanhalingstekens gebruikt: Dat was weer een 'geslaagde' grap.
Daar neig ik zelf ook naar. Pr

Lid sinds

7 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
Ik zou het ook alleen om 'foute' doen. Je zegt dat de woorden bij elkaar horen, maar ik denk dat je juist de nadruk legt als je het alleen om het woord 'foute' doet. Je hoeft ze dan niet alle twee te benadrukken, omdat je ook zo leest dat de woorden bij elkaar horen.

Lid sinds

9 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
Je bedoelt het ironisch, je wilt zeggen dat de gast niet écht fout is. Dan zou het bijvoorbeeld zijn: vorige week kwam ik die 'toffe' gast weer tegen. Of je wilt zeggen dat hij juist niet fout is: vorige week kwam ik die 'foute gast' weer tegen. Hij was eigenlijk best tof. Je kunt ook het woord "zogenaamde" gebruiken. Vorige week kwam ik die zogenaamd foute gast weer tegen. Hij was best aardig. Suggestie voor de topicstarter: in de link naar Genootschap Onze Taal staat 'enkele aanhalingstekens'. Dat is specifieker dan jouw topictitel. Misschien wil je die nog aanpassen? Als in de toekomst iemand dezelfde vraag heeft, is het topic gemakkelijker te vinden. :)

Lid sinds

6 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Ah super, dat schept duidelijkheid. Stom dat ik dat zelf niet goed begrepen heb aangezien ik onzetaal alvorens dit bericht te schrijven ook geraadpleegd had. ps. heb de titel aangepast.