Lid sinds

11 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Bijnaam seriemoordenaars: met of zonder hoofdletter?

Beste experts, ik ben momenteel aan een thriller aan het schrijven over een seriemoordenaar die zijn slachtoffers met enkel nog nylonkousen en een jarretelgordel aan dumpt. Hij wordt dan ook door het team van rechercheurs 'de jarretelmoordenaar' genoemd. Mijn vraag is nu, moet dit met of zonder hoofdletter geschreven worden? Jarretelmoordenaar dan dus. In Angelsaksische literatuur worden de bijnamen van moordenaars in ieder geval met een hoofdletter geschreven, The Green River Killer, The Red Ripper, The Wolf of Moscow ect. Zou dit in het Nederlands ook zo zijn? Ik zie bijnamen zoals 'Leidse Gifmengster' zowel met als zonder hoofdletter opduiken. Ik vermoed evenwel dat het met een hoofdletter zal zijn, maar ik wil graag zekerheid. En als we dan over de moorden spreken, schrijven we dit dan nog altijd met een hoofdletter. De Jarretelmoorden, de Gifmengstermoorden, de Groene Rivier Moorden ect? Veel dank voor jullie reactie!

Lid sinds

14 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Ik zou Jarretelmoordenaar kiezen, omdat ik een bijnaam zie als een tweede naam. Niet officieel, maar wel een waar je mee aangesproken kan worden (alhoewel je moordenaar er vast niet op reageert :) ). En jarretelmoorden, zonder hoofdletter, omdat dat de moorden zijn en niet geen directe aanspreektitel voor een personage(s).

Lid sinds

12 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
Met Waus eens. Ik zou trouwens voor Jarretel gaan. Iedereen weet wel wie ermee wordt bedoeld. Jarretelmoordenaar is wel lang als het vaak wordt genoemd.

Lid sinds

11 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Gevoelsmatig zou ik het met een kleine letter schrijven, Nederlands is nu eenmaal geen Engels (of Duits) en moordenaar is met een kleine letter, dus jarettelmoordenaar ook.