Lid sinds

9 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker

Muil, mond of bek?

Hey mensen, Ik vraag me af wat de correcte benaming is voor de mond van een koe… -Bek -Mond -Muil -(of iets anders dat ik nog niet ken?) Ik kan nergens een éénduidig antwoord vinden op het internet en mijn facebookvrienden hebben een verdeelde mening. Wat is het volgens jullie?

Lid sinds

5 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Ik stem op mond :) "Mond en klauwzeer" Maar volgens mij is bek ook veelgebruikt, hoewel het mij meer aan vogels doet denken. Muil vind ik meer iets voor een mond die wijd open staat, zoals voor een krokodil. Maar volgens mij is het niet verkeerd om dit ook voor een koe te gebruiken. Ik denk dus dat alles mag, maar ik zou mond gebruiken.

Lid sinds

7 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Eens met David, wat betreft bek en muil. Mond is 'm ook niet helemaal, dus ik zou het woord mond proberen te ontwijken. De koe graasde. Van zo dichtbij zag ik, hoe ze polletjes gras los rukte met haar lange tong. Haar kaken vermaalden het gras, terwijl ze me ongeïnteresseerd aankeek. 'Boe,' zei ik en ze sloeg een vlieg van haar rug met haar staart.

Lid sinds

7 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Muil. De werken van Joost van den Vondel 1640-1645
wat wil ick 't leste trock uit den koeienmuil
Oek de Jong; "De geur van afval en jasmijn"
Ze worden gemolken en eten afval en oude kranten: de kranten worden met de tong omslingerd en dan naar binnen gepropt - daar verdwijnt het wereldnieuws, koppen en foto's, in een koeienmuil.
http://www.dbnl.org/index.php Bek. De Gids. P.N. van Kampen & zoon, Amsterdam 1870.
[...] die bek zoo akelig vertrokken, dat men niet weet of de koe herkauwt of loeit [...]
E.L. van Olst, Uilkema, een historisch boerderij-onderzoek.
[...] de voerbak is slechts een uitholling onder de koppen der koeien. Daarboven bevindt zich de houten waterbak, ter hoogte van de bek der koeien [...]
http://www.dbnl.org/index.php Bek
blaren rond de bek [...]
http://vorige.nrc.nl/binnenland/article1826676.ece

Lid sinds

14 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
Grote roofdieren hebben een muil. Vogels hebben een snavel. Alle andere dieren hebben een bek. Alleen de mens heeft een mond, en misschien een paard ook.

Lid sinds

7 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Behalve paarden, en dieren met een snavel, hebben alle boerderijdieren een bek.
Eendenbek.

Lid sinds

7 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Volgens een oud-docente dierverzorging is het "mond". Een paard is in ieder geval een edel dier (dus: mond), maar een koe eigenlijk ook. De docente verbeterde me constant als ik "bek" en "poten" van een koe zei. Het was, heel fel: "een MOND" en "BENEN!" Volgens de docente doet de overgrote meerderheid van de Nederlanders het fout, want tja, het overgrote deel is niet bekend met boerderijzaken. Paarden, oké, die kennen stadsmensen ook wel, maar koeien staan wat verder weg. Persoonlijk vind ik "mond" ook veel beter passen dan "bek", bij een rustig grazende koe. Maar ik zie bij verschillende bronnen zowel "bek" als "mond" staan. Laten we er maar vanuit gaan dat het allebei kan. Dan ligt het aan je personage, denk ik zo. Iemand die met die dieren is opgegroeid zal eerder "mond" zeggen en iemand uit de stad (of iemand die niet van koeien houdt, of zoiets) eerder "bek".

Lid sinds

9 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
Alleen de mens heeft een mond, en misschien een paard ook.
Niet alle mensen. Wel alle paarden.
:) Blijkbaar is het een moeilijke beslissing… ik ga het op een medley houden: muil, bek en mond afwisselen en hopen dat ik daarmee geen evolutionaire ramp ontketen. Dank voor jullie reacties.