Lid sinds

17 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

woordmisbruik.

30 juni 2012 - 20:54
Wie kan/wil mij helpen met de onderstaande zin. Ik weet dat het niet klopt, maar wat klopt er niet? '... er bestaat een differentiatie in de zorgvraag t.a.v. hypercortisolisme en bij patiënten onderling... ' wat ontbreekt hier? Wat klopt er niet? / is het een kwestie van zinsontleding?

Lid sinds

15 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
30 juni 2012 - 21:19
Ik vind het een enorm vage zin. "Er bestaat een differentiatie" Er is een verschil? Wat voor verschil? Hypercortisolismepatiënten vragen op verschillende manieren zorg?

Lid sinds

17 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
30 juni 2012 - 21:49
Zucht, ik ben het met jullie eens, maar dit mens, die dit schrijft, heeft een opdracht die een paar miljoen opbrengt. Subsidie uiteraard en ik wil haar fouten kunnen aanwijzen en verwoorden: dit is fout, dat is fout enz. Maar dank je voor de reacties.

30 juni 2012 - 22:14
'... er bestaat een differentiatie in de zorgvraag t.a.v. hypercortisolisme en bij patiënten onderling...
Je gaat de mist in met de "en" als opsomming of als voegwoord. Er bestaat een differentiatie in de zorgvraag ten aanzien van: - hypercortisolisme en - bij patienten onderling Of Er bestaat een differentiatie in de zorgvraag: - t.a.v. hypercortisolisme (in het algemeen) en - bij patienten met H. onderling (bij individuele gevallen) Ik neem aan dat iets wordt bedoeld als "er bestaat een verschil zorgvraag bij de ziekte H." Misschien wil je zeggen dat die differentiatie er is bij de specialisten, maar dat ook de patiënten onderling er niet uitkomen? Of dat de patiënten een verschillende zorgvraag hebben (de een 3 uur ziekenhuis, de ander 3 dagen, ik noem maar wat) Ik denk ook dat het woord "onderling" niet klopt. Maar ik weet niet wat de tendens van je tekst is, dat maakt het moeilijk een alternatief te geven.

Lid sinds

17 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
30 juni 2012 - 22:28
Het is een zin genomen uit een tekst die een Zorgstandaard moet zijn voor patiënten en zg. geschreven vanuit patiëntperspectief. Hier worden dus miljoenen euro's aan uitgegeven binnen de gezondheidszorg. Aan dit soort tekstenvan iemand met een academische graad. Schandalig vind ik het. Aan de ene kant is er een nijpend geldtekort, mensen kunnen soms de ziektekostenverzekeringen niet betalen en aan de andere kant, deze dus, wordt het met bakken over de balk gesmeten. En daar moet ik dus fatsoenlijke zinnen van zien te maken om het leesbaar te krijgen. Vandaar dat ik hulp invraag, ik kreeg deze zin niet goed. Schli, dank je voor je verheldering, ik geloof dat het zo zit. Ik zei al dat het mens twee zinnen aan elkaar plakte zonder zelf te begrijpen wat ze nou schreef.

Lid sinds

13 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
1 juli 2012 - 0:40
> wat klopt er niet? ik volg de mensen hierboven > een verschil in zorgvraag ten aanzien van 'een aandoening' en bij 'de patiënten' > Er bestaat een verschil in de zorgvraag bij hypercortisolisme. De patiënten onderling ... > wat ontbreekt er hier? ik heb geen idee wat er voorafgaat aan/volgt op de zin maar > eventueel een punt toevoegen (de zin opsplitsen en/of de 'en' schrappen) > is het een kwestie van zinsontleding? ja > er bestaat een verschil (ene zin), de volgende zin geeft meer informatie betreffende dat verschil tussen de patiënten onderling ... (?)

Lid sinds

18 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
1 juli 2012 - 1:33
Kleren van de keizer? Degene die het leest zal echt niet zeggen dat hij te dom is om het te snappen, hoera roepen over de inhoud en snel de miljoenen toekennen. (Insomnia leidt bij ondergetekende soms tot aanvallen van ernstig cynisme ;) ). Succes met de klus, lijkt me een lastige!

Lid sinds

15 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
  • Moderator
1 juli 2012 - 10:03
Wordt de zorg van het gebodene niet goed afgestemd op de behoefte van wie die nodig heeft? Is dat wat bedoeld wordt? Iets anders kan ik er niet uithalen; ik snap sowieso niets van deze zin (is het wel een zin, of een deel uit een groter geheel, gezien de puntjes die je voor en achter het fragment plaatst?)

Lid sinds

17 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
1 juli 2012 - 17:32
Thérèse, het is de complete zin. De puntjes dienen ervoor dat het een zin is uit een hele lap tekst die op dezelfde manier verwarrend is. 120 pagina's om precies te zijn. En neen, de zorg wordt niet goed afgestemd op diegene die zorg nodig heeft. Vandaar dat er voor alle aandoeningen standaarden worden opgezet. Verplichting vanuit het ministerie van VWS. Ceri, ik vrees dat het niet alleen cynisme opwekt bij mensen met insomnia, maar ook bij degenen die dit werkstuk moeten beoordelen. Wolfke, dank je wel. Ik denk dat jij het juist ziet.

Lid sinds

13 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
1 juli 2012 - 22:26
Suma, behalve dit gevalletje pragmatisch aan te pakken zit je misschien ook in een ideale positie om 'dat mens' eens te laten nadenken. Wat wil ze eigenlijk met haar taal? Gesubsidieerde wartaal produceren, of heeft ze echt nog iets te vertellen? Deze ken je vast wel, maar toch: kijk eens in de Schrijfwijzer van Renkema. Hij weet met een simpel model een onbegrijpelijke en dus nutteloze bijsluiter van een medicijn om te zetten in een leesbaar en begrijpelijk iets.

Lid sinds

17 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
2 juli 2012 - 12:00
Johan, dank je wel voor de herinnering. Het is een tijd geleden dat ik dat boek heb doorgenomen. Ik heb de tekst gevonden. Hij is erg verhelderend. Je vraag: 'Wat wil ze eigenlijk met haar taal? Gesubsidieerde wartaal produceren, of heeft ze echt nog iets te vertellen?' De eerste oppering is juist. Gesubsidieerde wartaal produceren. Nu vanochtend is er een harde confrontatie met haar in Nijmegen. Ik heb haar tekst op nogal wat punten afgekeurd en meegegeven aan de onderhandelaars. Van mij mag ze of opnieuw beginnen of ermee stoppen. Dat laatste heeft mijn voorkeur voordat we andere stappen ondernemen. ik kan het niet over mijn kant laten gaan om met dit soort gesubsidieerde wartaal (die houd ik erin en neem hem over) in te stemmen. Ze heeft een opdrachtgever die ik kan vinden.

Lid sinds

17 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
3 juli 2012 - 16:10
Wat bedoel je hiermee te zeggen? Ik ga niet over het management van het ministerie die de taken voorschrijft. Overigens is die mevrouw, dankzij de duidelijke reacties van ieder van jullie, gisteren teruggefloten. Stap op de plaats en terug naar af! :unibrow: grijns. Ik kan niet tegen geldverspilling, ik ben daar allergisch voor. Er moeten eerst kerntaken duidelijk zijn, duidelijke afspraken met specialisten van wat zij willen en zij moet dan foutloos gaan schrijven. Kortom, we kwamen beslagen ten ijs op een vergadering en het probleem lost zich hopenlijk vanzelf op. En Renkema blijkt dan toch weer De Schrijfbijbel te zijn met zijn duidelijke uitleg. Dank voor de tip. Het boek wordt door de vereniging aangeschaft. Daarmee wordt het de vraagbaak voor schrijvers binnen de vereniging.

Lid sinds

13 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
3 juli 2012 - 16:44
En Renkema blijkt dan toch weer De Schrijfbijbel te zijn met zijn duidelijke uitleg. Dank voor de tip. Het boek wordt door de vereniging aangeschaft. Daarmee wordt het de vraagbaak voor schrijvers binnen de vereniging.
Kijk, da's goed nieuws. Allemaal aan de Renkema. Iedereen die iets met teksten wil zou dat boek regelmatig moeten inzien. Gewoon nieuwsgierig: over welke vereniging hebben we het hier?

Lid sinds

17 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
3 juli 2012 - 17:13
Een patiëntenvereniging die heel veel aan onderzoeken doet in het belang van de patiënt. tegenwoordig moet je je eigen arts zijn als je een goede behandeling nodig hebt en wil krijgen. Daarvoor moet je uiterst geïnformeerd zijn en dat is wat onze club doet. Daar werk ik aan mee, ik probeer de teksten leesbaar te maken voor de doelgroep: de patiënt met een aandoening. Overigens doe ik dat niet in mijn uppie, we zijn met een ploeg. Van zes man.

Lid sinds

12 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
3 juli 2012 - 17:34
Maar.... was dat dan bedoeld als tekst voor patiënten? Als ik patiënt zou zijn, zou ik daar niet vrolijk van worden - en dan is het maar goed dat er mensen zoals jij zijn, die zoiets terug laten fluiten....

3 juli 2012 - 19:26
Tenzij deze ziekte altijd gepaard gaat met zeer hoge intelligentie, moet je rekening gaan houden met het leesniveau van de patiënten. Dan moet je echt heel anders gaan schrijven: http://www.tijdvoorduidelijkheid.nl/?leesniveau Dus niet alleen volgens Renkema de tekst corrigeren, maar op een heel andere manier over de tekst na gaan denken. Anders begrijpt ca. 99% van de patiënten niet waar het over gaat.

Lid sinds

17 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
4 juli 2012 - 11:43
Aum. na onderzoek, ja dit is ook onderzocht, blijkt dat de patiënt gemiddeld genomen vrouw is met een IQ dat hoort bij VMBO niveau 3. Dat neemt niet weg dat er ook mannen zijn met deze aandoeningen en ook vrouwen die hoger scoren dan het gemiddelde. Logisch, daar is het een gemiddelde voor. Goed, :ontopic: Gsteravond heb ik jouw link, Schlimazelnik, nog maar eens doorgestuurd naar ons ploegje herschrijvers om ervoor te zorgen dat we bij de les blijven en doodgewone taal moeten gebruiken. Weg met klerkentaal en ambtenarijgebazel. Ik dank jullie allemaal en wie weet vraag ik nog wel eens om hulp als we er niet uitkomen. Dank.