nis, raampje, of...?

Lid sinds

15 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

nis, raampje, of...?

Ik heb in een verhaal een muur waarin een opening zit. Daardoorheen komt licht van buiten en frisse lucht. Hoe noem je zo'n opening? Het is geen raam, want dat is volgens de Van Dale: "venster, het glas (met het kozijn)" en in 'mijn' raam zit geen glas, ook geen kozijn. Misschien een nis? Maar dat is volgens de Van Dale: "uitholling in een muur". Volgens mij is een uitholling niet hetzelfde als een gat. Wie o wie kan mij helpen?

Lid sinds

11 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Een nis is een uitsparing in de muur waarin bijv een beeld staat. In oude kastelen heb je wel een vensternis, met een raamopening (zonder glas) en vaak een bankje om op te zitten. Ook had je een schietgat, waardoor boogschutters hun pijlen konden afschieten. Er zullen best nog meer mogelijkheden zijn, maar dit is wat me zo te binnen schiet.

Lid sinds

11 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Ik heb nog eens rondgekeken op ut web, maar ik denk dat ook in vensternissen al een kozijn zat, met van die kleine flessenbodemruitjes. Ik weet niet in welke context jouw muuropening zit (tijdperk, soort gebouw, etc). In een (rijk) woonvertrek zal het eerder beglaasd zijn dan in een begruimte (tralies); armelui (luiken). Schietgaten waren er in allerlei vormen, en die waren uit oogpunt van hun functie altijd open.

Lid sinds

15 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
In een cel, Graylorne. In een middeleeuwen-achtig tijdperk (het is in een fantasie-wereld, dus niet in de echte middeleeuwen). Het is een ongeveer vierkant gat in een dikke muur met twee tralies erin. Een soort raampje dus, maar zonder kozijn en zonder glas.

Lid sinds

11 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Ah, zoiets. Geen idee of zoiets een naam heeft. Misschien 'luchtgat'? Ik zou geneigd zijn het te omschrijven, eigenlijk zoals je het nu ook al doet. Een opening in de muur, een kwellende blik op de vrijheid, met tralies ervoor. Zoiets.

Lid sinds

11 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Man geraadpleegd. (historicus) Er werd niet niet aan frisse lucht gedaan, in die tijd. Als er gaten waren, hadden die een andere functie, om rook naar buiten te laten laten, of pijlen, (dus een schietgat zoals al genoemd is.) Sommige gaten werden met dierenhuiden afgesloten tot men ze nodig had. Getraliede luchtgaten om de arme gedetineerden van frisse lucht te voorzien is alleen leuk in films. Hoe je het noemt? Raamgat, venstergat, rookgat of schietgat. Zegt echtgenoot. Die kan het weten, heeft ervoor geleerd.

Lid sinds

10 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Een gat is een niets met iets eromheen. Een gat in een muur zonder iets ervoor is een doorgang of opening. Een opening of doorgang met iets ervoor is geen opening of doorgang meer. Deur opening, Venster opening. Dit zegt al dat er iets in de opening zit wat je open moet maken om een doorgang te krijgen. Een gat in de muur met tralies kun je niet openmaken. Dus het is geen doorgang. Het is een afgesloten opening. Dus een opening in de muur met tralies ervoor. Puzzel ze. Bobcat.

Lid sinds

14 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Kluizenaars werden ingemetseld. De hele echte. Ze konden nooooooit meeer naar buiten. Ze waren afhankelijk van wat door de mensen werd gebracht. Ik heb gelezen dat het gat waardoor men de gaven aanrijkte een nis was.

Lid sinds

14 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
Een doorgeefluik? Doorkijkluik, doorkijknis, kijknis, kijkgat?