Lid sinds

12 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

in de stoel of op de stoel

Als je het hebt over een stoel (zo'n luie zitstoel zeg maar), zeg je dan 'hij zat in de stoel' of 'hij zat op te stoel'. Is het 'de stoel waarop hij zat' of 'de stoel waarin hij zat'. (weer pratende over zo'n 1-persoons stoel waarin je lekker weg zakt. zelfs nu schrijf ik 'waarIN je lekker weg zakt') Volgens mij is het officieel toch echt gewoon 'op de stoel', maar eigenlijk voelt het soms meer als 'in de stoel' voor mij.

Lid sinds

12 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
mi zit je IN een fauteuil en OP een kruk, of keukenstoel. Als je OP een fauteuil zit, zit je naar mijn gevoel op de leuning oid. Kom eens UIT die fauteuil, ga eens VAN die kruk (af) Wel vreemd, want je zit ook OP de bank....

Lid sinds

13 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
In een luie stoel, want je wordt erdoor omgeven? Op een stoel, wanneer het een bureaustoel of eettafelstoel is, waar je niet door luie leuningen wordt omgeven. En op de kruk, want daar wordt je niet door iets omgeven. En op de bank, want de rugleuning is daar meestal niet hoog genoeg om je helemaal tegenaan te vleien (tenzij je klein genoeg bent). Denk ik.

Lid sinds

12 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Het is waarschijnlijk verstandig om de soort stoel gewoon heel kort te omschrijven, bedenk ik me nu. In plaats van 'hij zat in de stoel', wat nogal vreemd klinkt misschien, kan ik beter schrijven: 'hij zat in de luie stoel'. Dan klinkt het wel gewoon oke. Het zinnetje waar ik over struikelde was: 'Hij zat in/op de stoel, waarin hij tijdens hun vorige ontmoeting ook zat' 'In' klinkt logischer en als ik er 'in de luie stoel' van maak leest het ook logisch. Bedankt.

Lid sinds

11 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
Ik ben het met jullie eens. Je zit in een luie stoel/fateuil. Bij 'hij zat op de stoel' denk ik toch eerder aan een bureaustoel, of een stoel aan de eettafel. Ik zou het idd even in het verhaal vermelden, dat het om een luie stoel gaat.

Lid sinds

11 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
Het ligt er maar net aan hoe je je meubel omschrijft. Zo is het bij alle soort producten. Bij een bed kun je zeggen: Ik lig op bed/Ik lig in bed. Onder de dekens lig je in bed/op de dekens lig je op bed. Wordt je omgeven door de stoel, kun je er niet op zitten, maar zit je er middenin.

Lid sinds

11 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
Huh? Als ik in een stoel zit, moet ik daar toch echt moeite voor doen, hoor. Of ik probeer als een houtworm via de stoelpoten in de stoel terecht te komen of ik werk me als een muisje door de bekleding van de zetel heen. Het ligt er maar aan waar ik wil zitten en wat/wie ik ben. :confused:

Lid sinds

11 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
Mag ook. Op je luie reet in je luie stoel gaan zitten klinkt alleszins aannemelijk. Och, onze taal is zo flexibel.