Lid sinds

12 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

'essay miniatuur'

bestaat er zoiets als een kort essay, heel kort bedoel ik dan? zoiets als dit (ik schreef dit ruim drie jaar geleden, nooit weggegooid, niet wetend wat het is, waar het thuishoort...) Anders zijn De mooiste liederen geven de eigenheid van de componist weer. De grootste gedichten, met zorgvuldig gekozen woorden, laten de schepper zien in zijn oorspronkelijkheid. Maar uiteindelijk zijn ook die liederen onderverdeeld in stipjes op vijf lijnen. Met aanwijzingen voor tempo en intensiteit, zodat iedereen de melodie op dezelfde wijze ten gehore kan brengen. Zo is ook het gedicht ondergeschikt aan een volgbaar ritme. Dwingt daarmee degene die anders is de rest tot een eenheid?

Lid sinds

12 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Gezien de uitleg bij Wikipedia, vraag ik me af of dit een essay is. Het lijkt meer op een gedicht of een songtekst (wat het natuurlijk niet minder mooi maakt!). Maar ik vind het begrip "essay" nog steeds wat vaag. :o

Lid sinds

12 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
De vandale zegt het volgende: es·say (het; essays) 1 persoonlijk gekleurde verhandeling over een wetenschappelijk of letterkundig onderwerp Ik weet het.. het is nog vaag. En ik moet eerlijk zeggen dat ik er ook niet veel van snap. Wat moet ik me precies van een essay voorstellen??

Lid sinds

13 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Ik vrees dat dit ook weer zo'n spelletje is van; wel literatuur, geen literatuur; wel een essay, geen essay...

Lid sinds

13 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Pluis volgens mij heb jij helemaal gelijk :) Ooit had ik een iets geschreven over Verka Serduchka, zie http://www.schrijvenonline.org/forum/6505, waarvan Zjors vroeg of het een essay was. Sinds €line's vandale-antwoord denk ik dat een essay een mening ('persoonlijk gekleurde verhandeling') is over iets wat ik nog niet helemaal snap.

Lid sinds

14 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
http://www.paulgraham.com/essay.html . Even scrollen naar Trying. (mag dit, zo, zo´n link plaatsen?) Hier wordt gesteld dat een essay betekend, uitproberen. Al schrijvend vorm je voor jezelf een mening over een onderwerp. Bijvoorbeeld, een essay over kinderen opvoeden op het platteland. Ze hebben meer vrijheid en beter contact met de natuur, maar zijn ze ook opgewassen tegen het harde zakelijke leven? Nou nee, denk ik spontaan. Dan denk ik aan een vriend, die zegt dat zijn kinderen zich zo goed redden in de stad, omdat ze weten hoe ze rust moeten zoeken. Ze laten zich niet opjagen. Geldt dat dan voor alle kinderen, vraag ik me af, en zo ga ik verder tot ik een conclusie heb of het gewenste aantal woorden :) .

Lid sinds

12 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
ja mensen, ik lees jullie inbreng en ik merk dat 'een essay' absoluut een essay behoeft! Ik liet bovenstaand tekstje ooit eens (met andere indeling van de tekst) lezen aan een redacteur omdat ik het een gedicht vond. Maar hij vond het teveel een mening hebben, het liet volgens hem de lezer te weinig verbeeldingsruimte over. Maar ja, dat is misschien ook maar een mening. Ik dank jullie voor het meedenken.