Lid sinds

12 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Hoe lang is een kort verhaal eigenlijk?

Als ik in dit forum kijk, en dan met name het onderdeel Korte Verhalen, valt mij op hoe kort de verhalen eigenlijk zijn. 'Logisch', denken nu een hoop mensen, 'het is immers het onderdeel Korte Verhalen'. Mij zit de lengte van die hele korte verhalen wel een beetje in de weg. Mijn favoriete auteurs van korte verhalen, presenteren immers heel vaak verhalen van zo'n 10-20 bladzijden lang. En de echte toppers presteren het om verhalen van 3-4 pagina's te schrijven. Wat ik wil zeggen is dit - ik begrijp dat verschillende mensen hier graag heel korte verhalen willen schrijven. Maar als je het zo kort houd zoals ik hier op het forum zie, ontneem je jezelf en de lezer dan niet de kans om echt in een verhaal te duiken en als het ware een andere wereld op te roepen? Als je verhaal maar een paar honderd woorden lang is (of kan zijn) kom je mijns inziens niet veel verder dan een enigszins anekdotisch plotje met een soort van 'twist' op het einde. Ik ben benieuwd wat jullie hierover denken. Ronald Gebhardt

Lid sinds

12 jaar 11 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Hoe lang is een kort verhaal eigenlijk? Je vraag kun je al anders formuleren: Hoe kort is een kort verhaal eigenlijk? Wat voor de één kort is, is voor de ander lang.

Lid sinds

13 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Voor mij duurt een verhaal zolang als het nodig heeft, zolang als het duurt voor de conflicten die erin komen afgelopen zijn. Dus het maakt niet uit of dat 1, 10 of 1000 pagina's is. En hoelang een kortverhaal duurt weet ik niet. Bestaat er eigenlijk een soort van maximum voor?

Lid sinds

12 jaar 8 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
gelezen bij Wikipedia: Een kort verhaal (vaak ook aaneen als één woord, kortverhaal) is een fictionele prozatekst die vooral tot bloei kwam in de 20e eeuw. Het begint meestal midden in de handeling ('in medias res') en stelt één personage en één gebeurtenis centraal, die licht werpt op het karakter of het leven van die figuur. Vaak worden min of meer alledaagse gebeurtenissen transparant en verwijzen ze naar een wezenlijk menselijk probleem. D e o m v a n g v a n e e n k o r t v e r h a a l v a r i e e r t v a n e e n 2-t a l t o t e e n 20-tal bladzijden. Is het verhaal langer, dan heeft men vaak te maken met een novelle. Een verhaal van (minder dan) 1 bladzijde noemt men een handpalmverhaal, of (afhankelijk van de poëtische kwaliteit) een prozagedicht. In de Nederlandse literatuur schreven o.a. Gerard Reve, Remco Campert, Hugo Claus, F.B. Hotz, Maarten 't Hart en J.M.A. Biesheuvel korte verhalen. Een beroemd Frans auteur van korte verhalen is Guy de Maupassant. Franz Kafka schreef ook korte verhalen, waaronder enkele van slechts een paar zinnen.

Lid sinds

12 jaar 10 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Hm.. wikipedia.. Ik vind een verhaal van 1 blz (net geen 1000 worden) ook gewoon een kort verhaal hoor.. 20 blz vind ik dan geen kort verhaal meer, dan zou ik het gewoon een verhaal noemen eigenlijk :) Maarja, dat ben ik ;)

Lid sinds

14 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
En de ene bladzijde is de andere niet. Sommige hebben 200 woorden en andere 1000. Voor mij (persoonlijk) heeft een kort verhaal tussen de 500 en 10000 woorden. (misschien is dit wel 1 en 20 blz?) :)

Lid sinds

12 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
@Eef Ik persoonlijk vind niet dat je mijn vraag op die manier anders kunt formuleren. Hoe kort een kort verhaal eigenlijk is - is een heel andere vraag. Mijn vraag ging over de lengte van een kort verhaal.

Lid sinds

11 jaar 11 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Ernest Hemingway’s kortste kort verhaal: Te koop: babyschoentjes. Nooit gedragen. AvondjeWeg’s kortste kort verhaal: Te koop: brilmontuur. Eigenaar blind. Nooit gedragen.

Lid sinds

12 jaar

Rol

 • Gewone gebruiker
Een kort verhaal van Stephen King heeft vaak iets van de 120 pagina's. B.v. Apt Pupil en The Shawshank Redemption.
:retard: 120 pagina's voor een kort verhaal. Zoveel haal ik gewoon nog niet

Lid sinds

11 jaar 11 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
er zijn uiteraard geen echte richtlijnen om je verhaal een kortverhaal te noemen. Volgens mij zijn alle bovenstaande opmerkingen correct. Vaak wordt de omvang door een redactie of jury gespecificeerd, maar niet om de benaming. Eerder om de hanteerbaarheid (in wedstrijden, bij plaatsing, om de leesbaarheid).

Lid sinds

11 jaar 1 maand

Rol

 • Gewone gebruiker
Ik vind een kort verhaal, een verhaal dat in de krant kan staan bijvoorbeeld op één pagina. Een boek van 120 pagina's vind ik al geen kort verhaal meer eerlijk gezegd.