Lid sinds

12 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Flashback/droom

Ja, ben ik weer hoor ;) Allemaal nog bedankt voor het antwoorden op mijn vorige vraag :) Als jullie een flashback/droom (be)schrijven, in welke tijd doen jullie het dan? In de tegenwoordige tijd omdat hij als het ware droomt dat het op dat moment gebeurt, of verleden tijd omdat het al gebeurt is? Of op een andere manier? En ik zou het erg aardig vinden als jullie dit stukje zouden willen bekritiseren (goed én slecht, of alleen slecht, maakt niet uit :P) En wat tips zouden willen geven? Hoeft niet hoor! “Het is een meisje!” Roept een van de vroedvrouwen verrukt uit als ze het kindje overhandigt aan de trotse vader, die meteen de handen van zijn vrouw en zoontje loslaat om het meisje aan te nemen. “Wat is ze mooi!”Roept een andere vrouw uit. “Hij lijkt op u, heer!” De vader lacht opgewekt en tilt het meisje hoog in de lucht. “Moet je nou eens zien, wat een engeltje!” De andere aanwezige vrouwen in de kamer begeven zich nu ook naar de pasgeborene. “Vader?” Het kleine jongentje probeert met veel moeite tussen de menigte heen te komen maar word ruw aan de kant geduwd. Dan ziet hij naast hem het bed waar zijn moeder opligt. “Moeder?” Zijn korte armpjes grijpen naar het laken, maar hij bleek te klein om over de rand van het bed heen te kunnen kijken. De jongen verstevigde zijn grip op het witte laken en zijn ogen werden waterig. “Moeder?” Wanneer de peuter geen geruststellende hand op zijn kruin voelde zoals hij gewend was, wist hij meteen dat er iets niet klopte. Angstig drukt hij zijn gezicht in het laken, nog steeds ongemerkt door de volwassenen. “Moeder?!” Liefs!

Lid sinds

13 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
Hoi Charlot, Ik vind dat je prima schrijft, volgens mij heb je echt talent om emoties en details te beschrijven. alleen heb je, net als ik, wat moeite met heden en tegenwoordige tijd. Een goede schrijfcursus kan je al een heel eind op weg helpen. Hier wat aanpassingetjes. Zet jouw eigen en mijn stukje in een Word bestand, dan kun je ze beter met elkaar vergelijken. Droom beschrijven tegenwoordige tijd, als de hoofdpersoon er , vlak erna, zelf aan terugdenkt. Verleden tijd als hij er een poosje later aan terug denkt ================================= Het is een meisje!” Roept een van de vroedvrouwen verrukt uit als ze het kindje overhandigt aan de trotse vader. Die laat meteen de handen van zijn vrouw en zoontje los om het meisje aan te nemen. “Wat is ze mooi!” Roept een andere vrouw uit. “Hij lijkt op u, heer!” De vader lacht opgewekt en tilt het meisje hoog in de lucht. “Moet je nou eens zien, wat een engeltje!” De andere vrouwen in de kamer begeven zich nu ook naar de pasgeborene. “Vader?” Het kleine jongentje probeert met moeite tussen de menigte heen te komen, maar word ruw aan de kant geduwd. Toch lukt het hem om naast het bed te komen waar zijn moeder opligt. “Moeder?” Zijn korte armpjes grijpen naar het laken, maar hij is te klein om over de rand van het bed heen te kunnen kijken. De jongen verstevigd zijn grip op het witte laken en zijn ogen worden waterig. “Moeder?” Wanneer de peuter geen geruststellende hand op zijn kruin voelt zoals hij gewend is, weet hij meteen dat er iets niet klopt. Angstig drukt hij zijn gezicht in het laken, nog steeds ongemerkt door de volwassenen en snikt, “moeder?” “Wat is ze mooi!”Roept een andere vrouw uit. “Hij lijkt op u, heer!” “Wat is ze mooi!”Roept een andere vrouw uit. *“Zij* lijkt op u, heer!” Bleek- blijkt. Verstevigde- verstevigd Voelde-voelt. Wist-weet. Klopte-klopt.

Lid sinds

15 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
@ Peamo: "alleen heb je, net als ik, wat moeite met heden en tegenwoordige tijd." :)

Lid sinds

15 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
@ Charlot: Mooi stukje. Let op de interpunctie (schaf daarvoor bv de Schrijfwijzer van Renkema aan). Let ook op het perspectief. Van wie uit is deze droom geschreven? Wie is de hoofdpersoon?

Lid sinds

14 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Hallo Charlot, Een leuk stukje. Naast hetgeen Pehamo en marriejeanne al hebben gezegd heb ik geen commentaar.

Lid sinds

13 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Ik vind het een zielig stukje, Charlot. Heb medelijden met die peuter en ook met de vader als ie ontdekt dat ze echt dood is... Flashbacks hangt er vanaf in welke tijd je schrijft. Als je in TT schrijft zou ik flashbacks in VT doen, maar in VT schrijven VVT ofzo voor flashbacks.

Lid sinds

12 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Bedankt voor de tips, aanpassingen en reacties :) Ik heb inderdaad wat moeite met heden en tt :P Ik schakel soms automatisch over naar verleden tijd en dan weer naar heden. En ik had dat stukje eerst in heden, toen weer vt, toen weer tt etc. Dus dat verwarde me een beetje :P De droom/flashback wordt beleefd door de hoofdpersoon, de peuter in dit stukje, die wanneer hij die flashback beleefd al een stuk ouder is. En het is de bedoeling dat het zielig overkomt... God, nou voel ik me gemeen, zo bedoel ik het dus niet ;)