Lid sinds

12 jaar 7 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Vraag over structuur van mijn boek

Beste, Een 4 tal maanden geleden heb ik een zwaar vliegtuigongeval gehad. Ik ben door het oog van een naald gekropen en heb het God zij dank kunnen overleven. Na deze 4 maanden ben ik min of meer hersteld. Ik ben momenteel begonnen aan het neerschrijven van mijn verhaal zoals ik het beleefd heb. Ik heb mijn verhaal gechecked met enkele betrokken personen, die dit verhaal langs hun kant beleefd hebben, zoals Echtgenote en kinderen, hulpdiensten en medisch interventie team. Deze 2 laatste ben ik gaan op zoeken, eerst en vooral om hen te bedanken en om hun indrukken te controleren met de mijne. Nu is mijn punt het volgende: doe ik mijn verhaal in de ik vorm? en geef ik de indrukken van de anderen weer op het einde van het boek of verweef ik het met mijn verhaaal. Het is mijn eerste boek dat ik schrijf. Dank bij voorbaat. Vriendelijke groeten. Frank

Lid sinds

15 jaar 4 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Beste Frank, De vraag over de structuur van je boek kun je beantwoorden met het antwoord op de vraag: 'Voor wie schrijf ik dit boek?' Ik denk dat als je dát weet, er een heleboel puzzelstukjes op hun plaats beginnen te vallen.

Lid sinds

12 jaar 7 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Beste Mariejeanne, eerst en vooral bedankt voor je reactie. Daar zit inderdaad net het probleem. Enerzijds heb ik een groot deel van het trauma van het ongeval goed verwerkt. Het van mij afschrijven zou een definitief orgelpunt kunnen zijn en dan is het inderdaad voor mij bedoeld. Anderzijds zijn er zulke speciale ervaringen die ik beleefd heb dat ik ze ook wel met anderen zou willen delen. Dus zou ik zeggen ik schrijf het ook wel voor anderen. vriendelijke groeten. Frank

Lid sinds

13 jaar 8 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Welkom Franklu. Klinkt heftig allemaal. Ik zou zeggen loop eens de bib binnen, er zijn echt heel veel boeken over schrijven. Ik heb er ook heel veel aan gehad. (en nog). Er zijn veel topics over deze boeken. Probeer eens via de zoekfunctie. Sterkte, ook met je verdere herstel.

Lid sinds

12 jaar 7 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Franklu, wat goed dat je alles opschrijft. Daar ben ik een voorstander van. De kunst lijkt mij dat de lezer zich kan invoelen in wat jij meemaakte en dat is een hele opgave. Liefs Janneke

Lid sinds

15 jaar 4 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Ik weet het niet heel zeker, jannekevanvliet, maar in de enkele posts die je plaatst, noem je steevast die site. Het lijkt wel of je daar enige verbondenheid dan wel belang bij hebt. Het is niet de bedoeling om reclame te maken, ook geen sluikreclame.

Lid sinds

12 jaar 7 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Sorry! Zo was het niet bedoeld. Ik ben net begonnen met "contact zoeken" met mensen over schrijven, en enthousiast. Er zijn ook andere sites die ik graag bezoek, maar dat zijn sites waar je niet echt praktisch wat aan hebt, vandaar. Ik heb gekeken en zal mijn bericht bewerken, omdat het - nu je het zegt - misschien zo lijkt. Dat spijt me! Ik ben daarentegen wél op zoek naar sites waar ik tips e.d. kan krijgen, dus hoor het graag.

Lid sinds

15 jaar 4 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Oké, het begon me gewoon op te vallen. :) Voor tips e.d. ben je hier helemaal aan het juiste adres. Er is enorm veel informatie op deze site.

Lid sinds

14 jaar 8 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Franklu, nu je gezegd hebt dat je het verhaal voor jezelf en anderen wilt schrijven is het misschien een idee om gewoon te beginnen met datgene wat je het meeste aanspreekt (Bijv. ik-persp.) Afwisseling tussen verschillende perspectieven is trouwens ook mogelijk, bijv. elk hoofdstuk om en om. Ik noem maar even wat: ene hoofdstuk ik-persp. andere hoofdstuk vanuit gezin/medici/omgeving etc. Ikzelf vind het altijd prettig om wat te spelen met de perspectieven, totdat ik de 'klik' gevonden heb. Het ene verhaal wil geschreven worden vanuit een ander perspectief dan het andere verhaal. Over de structuur tenslotte zou ik me nog niet te druk maken. Misschien ben je al een heel eind als je eerst alles opschrijft. Gaandeweg het schrijven ontstaat misschien al vanzelf een structuur en anders kan er altijd geknipt en geplakt worden. In ieder geval veel succes met het opschrijven van je verhaal!

Lid sinds

12 jaar 7 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Ik heb ook een verhaal gemaakt met (meerdere) wisselende perspectieven en kreeg daar niet zo heel positieve reacties op. Mensen vonden het verwarrend. Volgens mij kan je het wel heel goed als raamwerk gebruiken. Eerst schrijf je alles vanuit verschillende perspectieven, dan kan je je goed inleven. Daarna verander je alle "ikken" in de namen en hij of zij, en dan zie je dat je een alwetende verteller hebt, die zich heel goed inleeft in alle karakters. Als je alle perspectieven laat staan, geef je eigenlijk je mallen prijs zonder dat je eruit een vaas hebt gegoten.

Lid sinds

13 jaar 2 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Persoonlijk zou ik zeggen: doe wat je het beste ligt. Voor de een geldt dat hij/zij absoluut niet kan zonder de ik-vorm, de ander zou daar absoluut geen soep van kunnen brouwen. Probeer ze alle twee uit, en als ik jouw was en het volledig objectief zou moeten zeggen, zou ik zeggen: ik-vorm.