Lid sinds

12 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Voorwoord

Mijn manuscript is af en nu gaat iemand anders een voorwoord schrijven. Wat moet er allemaal in een voorwoord en wat niet!

Degene die een voorwoord gaat schrijven is hier niet van op de hoogte.

Lid sinds

3 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Dat hangt volledig af van de inhoud van je boek. Zonder die info valt er vrij weinig over te zeggen. 

In het algemeen is het erg ongebruikelijk dat fictieboeken een voorwoord hebben, laat staan een die door iemand anders geschreven is. Dat is doorgaans voorbehouden aan non-fictie en poëzie, of aan de literaire klassiekers. In eigenlijk alle gevallen is de schrijver van het voorwoord een bekend persoon, of een vooraanstaand iemand op het gebied van het onderwerp. Zo'n woord vooraf is voornamelijk een lokkertje: kijk, deze belangrijke en intelligente persoon zegt dat dit een goed boek is, dus dan moet dat wel zo zijn! 

Laat ik de vraag omkeren: als degene die jouw voorwoord gaat schrijven, niet weet wat hij of zij moet zeggen, waarom zou je dan een voorwoord (van diegene) willen? Schijnbaar heeft hij of zij niet echt iets waardevols te melden...?

Lid sinds

14 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
  • Moderator

Een voorwoord in een boek is wat een amuse is bij een diner: je moet er zin door krijgen in wat komen gaat.

Dus het moet een link hebben met de inhoud van het boek, bijvoorbeeld wat de reden is dat het geschreven is en gepubliceerd moet worden.

Of wat de relatie is tussen de schrijfster van het boek - jij - en degene die het woordwoord schrijft, en natuurlijk wat daar dan bijzonder aan is.

Maar als degene die het voorwoord schrijven zal, geen idee heeft wat hij/zij schrijven moet, mag je je afvragen of zo'n voorwoord wel iets toevoegt aan je boek.

Wat voor ideeën heb je zelf over de zin en inhoud van het voorwoord? Dat is cruciaal.

Overigens is een voorwoord iets geheel anders dan een inleiding op een boek.