Lid sinds

3 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker

Kan een persoon in dit geval paars worden?

29 december 2021 - 18:13

In een stukje van mijn verhaal gebeurt het volgende: 

’’ Het toch al zo kleine vrouwtje kromp ineen. Ik had medelijden met de vrouw en in een vlaag van moed zei ik tegen de man dat hij niet zo moest schreeuwen. Zijn tirade stopte en een moment dacht ik dat het klaar was, maar hij werd zo paars als een biet en snoof minachtend. Ik geef toe, ik zag er verwaaid uit en zat onder de modder maar zo erg was het nou ook weer niet. Doodkalm (wat eigenlijk nog veel enger was dan het schreeuwen van daarnet) zei hij: ‘’en wie mag jij dan wel niet zijn?’’ Ik vertelde schoorvoetend mijn naam en hij werd zo mogelijk nog paarser. ‘’Over een halfuur kom ik terug en dan verwacht ik dat….dit… uit ons huis is verdwenen.’’

Het is dus de bedoeling dat de man minachtend is, maar is dit op deze manier goed uitgedrukt en zo nee: hoe kan het anders?

Alvast bedankt!

Lid sinds

6 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
30 december 2021 - 16:01

Hetgeen me stoort is dat ik nog nooit een paarse biet heb gezien. Zover ik weet zijn ze soms rood, meestal wit. Hoe zou een boer reageren als zijn suikerbieten paars waren. Ik kan me geen paarse suikerklontjes inbeelden. Ik raad je aan om het te vervangen met een ander beeld. Zo paars als een viooltje, hoewel dat dit misschien te extreem is. 

Om terug te komen op je vraag, ik denk dat je beter niet paars, maar rood gebruikt voor woede. Paars of blauw wordt meer gebruikt voor schaamte en vernedering (niet bepaald een moment om te schreeuwen.) Hij werd zo rood als een biet (of tomaat). Voor minachting lijkt 'schreeuwen' me niet het juiste woord, als minachtend in de betekenis is van arrogant of trots straal je eerder, dan dat je je schaamt. 

Ik zou iemand vragen die sterker is qua taal (ik ben zelf een amateur die nog veel, héél veel moet leren.) Ik heb bovendien het gevoel dat er enkele stukken uit kunnen die herhalen of overbodig zijn. Maar hiervoor kan ik geen mening geven zonder de rest van het verhaal.

Sorry voor het verwarrende antwoord. Wacht nog andere voorstellen af.

Lid sinds

13 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
12 januari 2022 - 10:37

Je stuurt naar minachtend door het direct als woord te gebruiken. Lichaamstaal die minachting / arrogantie / neerbuigendheid / snobisme uitdrukt: een opgeheven kin en een schuinse blik.

Rode kool is paars. Ik vind die gezichtskleur meer een teken van woede dan minachting.