Lid sinds

3 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Hoeveel hoofdpersonen mag je hebben?

4 augustus 2021 - 18:30

Hallo allemaal,

Ik heb een idee voor een boek en het heeft te maken met moderne Disney vrouwen. De vriendengroep bestaat uit 8 meisjes, die allemaal heel belangrijk zijn voor het verhaal. Zijn acht hoofdpersonen teveel en vanuit welk perspectief schrijf je het best met zoveel hoofdpersonen? Ik weet ook niet echt hoe ik hieraan moet beginnen. Ik heb ideeën, maar nu moet ik ze alleen nog opschrijven. Heeft er iemand tips?

alvast bedankt 

Lid sinds

13 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
5 augustus 2021 - 10:15

Acht is erg veel. Het wordt misschien moeilijk voor lezers om zich in te leven, wanneer telkens van hoofdpersoon gewisseld wordt. Lezers willen liever het verhaal van één, of enkele personages, ingezogen worden - dan kun je helemaal in zo'n personage opgaan. Als je elke tien bladzijdes naar iemand anders moet verhuizen, lukt dat vaak niet.

Nou heb jij één voordeel: je personages zijn geen onbekenden voor de lezer. Het zijn Disneyprinsessen. Als je dat voordeel goed benut, kan dat helpen om de band tussen je lezer en je personages sneller te slaan dan wanneer je totaal onbekende personages had - denk ik. En misschien dat je dan wat meer personages dan in andere verhalen kunt opvoeren.

Maar acht...? Ik blijf het ongehoord veel vinden. Ik kan me eigenlijk ook niet voorstellen dat het waar is dat die

8 meisjes allemaal heel belangrijk zijn voor het verhaal

Ik zou er geld op inzetten dat - wat je verhaalconcept ook is - je ook met 4 meisjes toe zou kunnen.

Lid sinds

12 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
5 augustus 2021 - 11:52

Eens met Diana. Personages kunnen belangrijk zijn en belangrijke rollen spelen zonder hoofdpersonage/point of view personage te zijn he. A Game of Thrones heeft er overigens ook 8, dus het is niet dat het niet kan, maar ik word er al kriegelig van als ik eraan denk haha.

Lid sinds

14 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
  • Moderator
6 augustus 2021 - 9:59

De vriendengroep bestaat uit 8 meisjes, die allemaal heel belangrijk zijn voor het verhaal. Zijn acht hoofdpersonen teveel en vanuit welk perspectief schrijf je het best met zoveel hoofdpersonen?

Waarom heb je acht hoofdpersonages nodig?
Zijn ze alle acht gelinkt aan het hoofdthema van je verhaal?
Wat is het hoofdthema?
Is het thema wellicht niet juist belangrijker dan de personages?
Zijn de personages dan misschien de haken aan de kapstok (d.i. het thema), van waaruit je het thema uitwerkt en het verhaal vertelt?

Kijk ter inspiratie eens naar het verhaal van Sneeuwwitje en de zeven dwergen (goed, één (dwerg)personage minder, maar met Sneeuwwitje erbij zijn ze toch met zijn achten, en dan zijn er nog de boze stiefmoeder en de reddende prins - negen personages).
Wat is het thema van dit sprookje?
Waar draait het om?
Waarom zijn er zeven dwergen nodig?
Wat is ieders rol?

Maar het gaat er vooral om: wát wil je vertellen door middel van acht personages?