Lid sinds

2 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Schrijven voor het internet

Hoi mede-schrijvers!
Ik hoop dat ik deze comment in de juiste sectie achterlaat. Ik ben Digital Marketing studente op de Hogeschool van Amsterdam. Tijdens mijn opleiding heb ik ontdekt dat ik het geweldig vind om teksten te schrijven.   

Sinds kort heb ik voor sommige websites webteksten mogen schrijven (zie mijn eerste tekst: *** link door beheer verwijderd i.v.m. forumregels)

Mijn vraag aan jullie; waar moet je rekening houden bij het schrijven van webteksten in vergelijking met 'papieren' teksten?

Groetjes, Rosalie

Lid sinds

12 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Leer je dat niet op je opleiding? Het lijkt me dat jij hier straks meer van hoort te weten dan wij. Wij zijn creatief schrijvers; romans en poëzie enzo.

Lid sinds

9 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

 

Je hebt een heel interessant thema aangeboord!

Schrijven voor internet heeft een hoop potentiele mogelijkheden, en nog niemand weet wat die zijn en hoe ze gebruikt moeten worden. Het zal wel een eeuw duren voor men de kunst doorheeft, want zo lang duurt het meestal bij technologische vernieuwingen. En jij kan een van de pioniers worden ... ik ben jaloers want ik ben daar zelf te oud voor. Misschien ken ik een van je docenten, ik zal bij gelegenheid hem eens uithoren over wat jullie leren want je hebt me wel nieuwsgierig gemaakt.

Voor dat de link naar je massagegun regelementair verwijderd werd, had ik hem toch al gelezen, en ik oordeel: zo moet het dus niet. Je zit nog te veel vastgeroest in het idee dat tekst informatieoverdracht is zonder feedback. Bij tekst op perkament of papier is dat noodgedwongen zo - maar bij internet niet, dat is juist de grap. Bij internet ga je uit van een /vraag/ naar informatie, niet van een ongericht /aanbod/ van informatie.

Advies: zoek geen aansluiting bij ons, creatieve boekenschrijvers. Want wij zitten vastgeroest in eeuwenoude door het materiaal opgelegde normen. Als je voortbouwt op onze kennis, maak je dezelfde fout als die pioniers die de eerste auto's of ijzeren schepen maakten: hun eerste ontwerpen waren koetsen /zonder/ paard, en houten schepen /zonder/ hout - surrogaten voor bestaande dingen, en dus inferieur. En het duurde daarom tientallen jaren voor zij gebruik leerden maken van de fascinerende mogelijkheden die hun geboden werden.

Zoek ook geen aansluiting bij ontwikkelaars voor digitale leermiddelen. Die denken al wel in interactief gebruik, maar onderwijs is zo'n hopeloos behoudend werkveld dat schoolfrikken in al die jaren nog nauwelijks verder komen dan de geprogrammeerde instructies van 70 jaar geleden.

Ik vermoed dat je het beste kunt gaan kijken hoe computerspelletjes-ontwikkelaars het doen. Die gaan het verst in klantgericht interactief materiaal.

Of anders: bij telefonische helpdesks. Die starten ook bij een vraag om informatie en gaan daar op in.

Hoewel Schrijven On Line vooral bevolkt wordt door traditionele boekenschrijvers, zou het best kunnen dat je met dit forumonderwerp een stel creatieve geesten wakker maakt, en hoop op vele reacties van anderen.

 

Lid sinds

11 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Mijn vraag aan jullie; waar moet je rekening houden bij het schrijven van webteksten in vergelijking met 'papieren' teksten?

Dat je foto`s haarscherp zijn.   

Lid sinds

11 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Voor dat de link naar je massagegun regelementair verwijderd werd, had ik hem toch al gelezen, en ik oordeel: zo moet het dus niet. 

Massagegun of messagegun?  

Lid sinds

7 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

 

Beste Rosalie,

Er zijn heel veel verschillende soorten teksten. Zowel op het web als op papier. Schrijf je echter voor het web, dan schrijf je als eerste voor de zoekmachine van Google (SEO Search Engine Optimalisation). Dit is nodig voor de vindbaarheid van de geschreven tekst.

Als directe tweede schrijf je dan voor de potentiële klant. Opdrachtgevers willen echter niet dat die mogelijk nieuwe klant merkt dat het om een SEO tekst gaat. Dit gegeven vergt nogal wat van de creativiteit van de schrijver. Je moet dus schrijven en puzzelen totdat - en die woorden in de tekst staan – en je toch een makkelijk en goed te lezen tekst hebt – en binnen het maximaal aantal woorden blijft – en je deadline haalt.
Schrijf je voor papier, dan hoef je met die zoekmachine geen rekening te houden. Dan schrijf je dus direct voor de lezer.

Op deze website vind je vooral creatieve en fantasievolle korte verhalen en gedichten die direct voor de lezer bestemd zijn.

Webteksten schrijven naast je studie is een fantastische oefening waar je niet alleen iets mee verdient, maar waardoor je ook nog eens snel, goed en foutloos leert schrijven.

Als je tips nodig hebt mag je mij een berichtje sturen.