Lid sinds

6 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Alsof

23 december 2019 - 19:13

 

Ik kom erachter dat ik in mijn manuscript vaak t woordje alsof  gebruik. In het kader van show do not tell, dus om in een vergelijking de situatie te verbeelden. 

 
Voorbeeld:

*alsof* ik een hele rol droge kaakjes had opgegeten, zo kriegel werd ik ervan....

Ander voorbeeld: 
Pas de volgende ochtend kreeg ik het gevoel *alsof* er langzaam maar doelmatig een roestige moer in mij werd losgedraaid ..,,

Hoe kan je voorkomen het woord alsof te vaak te gebruiken? Hoe lossen jullie dit op? ( Als t kan graag wat voorbeelden van hoe het ook anders kan). Dank, 

Marianne

 

Lid sinds

14 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
25 december 2019 - 22:08

Iets minder metaforen gebruiken, of je metaforen anders formuleren.

Ik werd er kriegel van. Ik zou een hele rol kaakjes kunnen opeten en er nog niet zó genoeg van hebben.

Pas de volgende ochtend werd de stress, die als een roestige moer in mij vastgeschroeft zat, langzaam maar doelmatig losdraaid.

Of, als je ook niet 'als' wilt gebruiken: De stress was me een roestige moer in mijn hoofd, die pas de volgende ochtend langzaam maar zeker begon los te komen.

Maak er een oefening van. Zoek tien voorbeelden en vind voor elk een nieuwe bewoording. Daar wordt je schrijven vast dynamiscer van. Maar de eerste tip blijft: soms gewoon wat minderen met de metaforen. Kies de meest treffende, en laat minder goed passende vergelijkingen eruit.

Lid sinds

11 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
28 december 2019 - 21:00

Marianne,

*alsof* ik een hele rol droge kaakjes had opgegeten, zo kriegel werd ik ervan....

Hp heeft dus geen rol droge kaakjes gegeten. Wat heeft HP wel gedaan? Hoe voelt HP zich echt? Schrijf dat op.

Beeldspraak/metaforen komen lang niet altijd over bij de lezer - het zijn vaak schrijversvondsten - zorgvuldige, compacte formuleringen komen meestal wel over.

Hierbij een link naar een goed en compact(!) artikel over schrijven, vind ik, van de moderator van schrijvenonline. Lees met name eens het stukje onder 'schrijf beeldend, zintuigelijk en specifiek.' (wellicht ten overvloede: beeldend is het tegenovergestelde van beeldspraak.) 

https://www.mboox.nl/blog/zo-schrijf-je-literatuur