Start » Forum » Het schrijfproces » Stijl en techniek » Perspectief voor een fantasyverhaal

Perspectief voor een fantasyverhaal

3 reacties [Laatste bericht]
Justsomewriter
Laatst aanwezig: 11 weken 1 dag geleden
Sinds: 24 Jun 2017
Berichten: 25

Perspectief voor een fantasyverhaal

Hoi,

Ik ben momenteel bezig met mijn tweede boek. Ik heb het heel erg lang laten liggen (ruim een jaar) en wil er nu toch graag mee verder. Maar ik loop ergens tegenaan.

Allereerst even een korte samenvatting van mijn verhaal:

Als haar grond ingenomen dreigt te worden door de Arazoonse president, vlucht Lynn (opvolgster van de huidige commandant) weg, in de hoop later terug te komen en haar volk van de ondergang te kunnen redden.

Toen ik begon stortte ik me erin met het ik-perspectief in de verleden tijd, maar ik vraag me zeer sterk af of dit het juiste perspectief is voor mijn verhaal. Ik twijfel nu tussen:

- de eerste persoon in de tegenwoordige tijd.
- de eerste persoon in de verleden tijd
- de derde persoon in de verleden tijd
- de alwetende verteller.

Het verhaal bevat relatief veel flashbacks. Bij de eerste persoon tt kan ik de gedachtes van mijn karakter er in verwerken en zo makkelijk humor erin vlechten. De tt schrijft heel erg fijn, maar omdat de flashbacks ook in de verleden tijd moeten zou dat verwarrend kunnen werken.
Ik vind de derde persoon in de verleden tijd fijn schrijven, maar merk aan mezelf dat het verhaal gauw kinderachtig wordt als ik dat doe.
De alwetende verteller vind ik een enorm interessant perspectief, omdat ik er nog niet zoveel mee geschreven heb, maar ik ben bang dat ik te lang blijf zagen of teveel informatie geef die niet interessant is.

De flashbacks zou ik graag in de eerste persoon in de vt doen, maar ik vraag me af of het verwarrend wordt als ik de rest niet in de eerste persoon doe. Om dit even samen te vatten:

- Welk perspectief raden jullie mij aan?
- Is het verwarrend, mocht ik de flashbacks vanuit een ander perspectief schrijven dan rest van het boek?

Reacties

Henkie
Laatst aanwezig: 8 uren 13 min geleden
Sinds: 1 Aug 2016
Berichten: 209

Hoi Justsomewriter,

Jijzelf bent natuurlijk degene die kiest wat het best past bij jouw verhaal; niemand kan in je hoofd kijken om te zien wat je wilt overbrengen en hoe. Maar ik weet wel, dat binnen ieder genre een bepaalde standaard is in vertelvorm, waaraan je je kunt vasthouden. Pin me er niet op vast, maar volgens mij is het in het algemeen zo:

YA - eerste persoon tt
Fantasy - derde persoon ovt

Meer kan ik eventjes niet verzinnen. Denk bij YA aan the Hunger Games, een serie die in eerste persoon tt is geschreven ('Ik zeg: "Stop je sokken in de koelkast"), en bij fantasy aan the Lord of the Rings, die in derde persoon ovt is geschreven ("Hij zei: 'Stop je sokken in de koelkast").

Er heersen altijd bepaalde trends in een genre. Volgens mij is het in YA-fantasy, waarin ik jouw verhaal zou plaatsen, 'in de mode' om de hoofdpersoon te confronteren met een boosaardige regering. 'Verraad, vriendschap - wie kun je vertrouwen?' - dat soort gedoe. Heel spannend en duister.
Nu kun je ervoor kiezen om trends en standaarden te volgen... of niet. Ik wil jou adviseren om de alwetende verteller in ieder geval achterwege te laten. Die is al heel lang 'uit' en is bovendien niet erg gemakkelijk om te hanteren.
Wat vind jij het fijnste schrijven? Wat complimenteert het beste het karakter van je verhaal? Een autobiografie zul je niet zo snel in de derde persoon schrijven, en een fabel niet zo snel met de ik. Houd in je achterhoofd dat de vertelwijze die je kiest samenhangt met de inhoud van het verhaal.

Wat betreft flashbacks... ik denk dat alles goed is, mits je duidelijk laat weten dat het een flashback is. Wanneer ikzelf er eentje schrijf, blijf ik wel bij mijn eigen vertelwijze maar begin ik een nieuwe paragraaf, waar de eerste zinnen in vvt staan.

Hopelijk heb je hier iets aan, veel succes! smile

P.S. Ik las dat het land uit je verhaal 'Arazona' heet. Dat klinkt naar mijn smaak een beetje te veel naar 'Arizona', een Amerikaanse staat die echt bestaat.

Chrissie de Jager

krommenaas
Laatst aanwezig: 1 dag 12 uren geleden
Sinds: 9 Dec 2014
Berichten: 292

Ik zou als beginner alleszins niet voor de alwetende verteller gaan - dat is heel moeilijk om goed te doen.

Afwisselen tussen 1e en 3e persoon lijkt me alleen maar verwarrend. Aangezien je voor je flashbacks een voorkeur hebt voor de 1e persoon zou ik die dus altijd gebruiken. Je kan dan ofwel je gewone proza in de tt doen en de flashbacks in de vt, of alles in de vt waarbij je de flashbacks dan moet beginnen met voltooid verleden tijd voor je onopvallend overgaat op onvoltooid verleden tijd.

Justsomewriter
Laatst aanwezig: 11 weken 1 dag geleden
Sinds: 24 Jun 2017
Berichten: 25

Bedankt voor jullie inzichten! Ik ben een beetje bang om het volledige verhaal in de eerste persoon te schrijven, omdat ik niet wil dat het personage teveel op mij gaat lijken. Vandaar.

  • Carry Slee onthult haar schrijfgeheimen
  • Waarom je niet moet wachten met je debuut
  • Schrijftips van John Boyne (De jongen in de gestreepte pyjama)
  • Wat verdient een schrijver aan een boek? (En hoe eerlijk is dat)
  • 9 (te) gekke manieren om inspiratie op te doen
  • Ontdek waarom je van je leven een schrijf-mijnenveld moet maken. 
  • Interview met Simone van der Vlugt
  • Tips door Bregje Hofstede en Saskia de Coster, ze schreven allebei boeken die uitblonken in originaliteit en kwaliteit. Hoe deden ze dat? 
  • We spraken Sabine van den Berg over haar carrière, prozawerk, de liefde voor het schrijven van gedichten en over studenten zonder talent
  • Uitblinken in Spoken Word en/of Performance Poetry?

Als je je aanmeldt vóór maandag 27 mei 16:00 u. krijg je dit nummer thuis!

MELD JE AAN
Schrijven

Iedere week het beste van Schrijven Online in je inbox? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief. Boordevol nieuws, tips, aanbiedingen en winacties!

Schrijf je in!