Lid sinds

5 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

hoe plan je een verhaal (fantasy)

Hallo iedereen, Ik ben een beginnende schrijver in het genre fantasy specifiek en ik heb een vraag over het plannen van een verhaal. Natuurlijk moet je een plan hebben voor je verhaal. Een soort van grove schets voor het het verhaal zal worden. Ik weet alleen niet echt hoe je zo'n plan moet maken. Om een beetje context te geven zal ik eerst vertellen waar het boek tot nu toe over gaat. Ik ben begonnen met een boek geïnspireerd door de grijze jager serie. De hoofdpersoon is een redelijk simpel cliché karakter. Hij heeft een droom om ooit een ridder te worden en ging zodra hij kon bij het leger van de hertog. Vandaag is een grote dag, want hij is gekozen om de schildknaap te zijn van de Ridder van kasteel Rodenburg. Dit is zijn kans om hogerop te komen. Ik heb een aantal plotideeën (zie plaatje), maar ik heb geen idee hoe ik die uitwerk en er een volledig verhaal van maak. Ze zijn wel in het Engels geschreven, omdat ik in beide talen schrijf. Verder weet ik niet precies waar ik onderzoek naar zou moeten doen, of hoe ik dat zou moeten doen. Ik kan me vaag herinneren dat iemand zei dat het belangrijk is om onderzoek te doen. Met vriendelijke groet, Dexterdy Krataigos

Lid sinds

11 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Ik ben begonnen met een boek geïnspireerd door de grijze jager serie.
Een perfecte serie.
De hoofdpersoon is een redelijk simpel cliché karakter.
Ben ik niet met u eens. Let op de doelgroep - het succes van deze serie - de Grijze Jager Dag. Dat is niet simpel! Dat is uitermate ingenieus. De combinatie van Will en Halt is heel in de verte cliché, maar duidelijk uniek in zijn soort.
Ik heb een aantal plotideeën (zie plaatje), maar ik heb geen idee hoe ik die uitwerk en er een volledig verhaal van maak. Ze zijn wel in het Engels geschreven, omdat ik in beide talen schrijf.
Mooi dat je Engels schrijft, maar op deze site alleen [gelukkig] Nederlandstalig.
Verder weet ik niet precies waar ik onderzoek naar zou moeten doen, of hoe ik dat zou moeten doen.
Dat is heel simpel. Lees alle boeken van John Flanagan, ERB, Fritz Leiber, Terry Goodkind, Jack Vance, Robert A. Heinlein en het schrijver-duo Jan Terlouw en Sanne Terlouw. Lees ze allemaal een tweede keer. Analyseer de boeken die jou het meest aanspreken. Schrijf dan een aantal hoofdstukken - schrap dat wat op onzin lijkt - herinner jezelf aan wat jij cliché noemde en plaats een fragment hier op deze site onder proeflezen.
Ik kan me vaag herinneren dat iemand zei dat het belangrijk is om onderzoek te doen.
Lees alles over perceptie. Veel succes.

Lid sinds

11 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
De vragen die je stelt zijn te algemeen om in een enkel bericht te beantwoorden. In het laatste nummer van Schrijven magazine, december 2018, staat het eerste deel van een serie artikelen van Martijn Lindeboom over hoe te beginnen met het schrijven van fantasy. Er zijn uiteraard meer artikelen en boeken die je zou kunnen raadplegen. Bijvoorbeeld: Hoe schrijf je fantasy en sciencefiction? Martijn Lindeboom en Debbie van der Zande Engels is geen probleem voor je, dus google er op los, zou ik zeggen. https://www.bol.com/nl/f/the-guide-to-writing-fan… https://www.nownovel.com/blog/how-to-write-a-fant… https://blog.reedsy.com/writing-fantasy/ http://www.danielarenson.com/fantasywritingtips.a… https://www.wikihow.com/Write-a-Credible-Fantasy-… https://www.aresearchguide.com/write-a-fantasy-no…

Lid sinds

9 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Er is niet 1 methode die alle schrijvers volgen; sommigen fantaseren alles bij elkaar terwijl ze het schrijven, anderen plannen alles meticuleus voor ze beginnen, de meesten zitten daar ergens tussenin. Schrijven is een vak. Het beste advies dat ik je kan geven is: doe wat je kan om dat vak te leren. Er zijn YouTube kanalen, podcasts, boeken en workshops die je mondjesmaat dat vak aanleren; kies iets uit dat je interessant lijkt en begin eraan. Aan een beginnend fantasy schrijver zou ik bvb de reeks lectures van Brandon Sanderson aanbevelen; de eerste vind je hier: https://www.youtube.com/watch?v=N4ZDBOc2tX8&list=… Als het uitwerken van een plot je grootste obstakel is dan kan je je misschien verdiepen in de moeder aller verhaalstructuren: de hero's journey. Bvb door het boek "Writer's Journey" te lezen. Succes!

Lid sinds

6 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Hoi, het kan inderdaad heel lastig zijn om een verhaallijn uit te werken, ik heb er zelf ook last van. Als ik jou was, zou ik eerst eens opschrijven wat er aan het begin van je verhaal gebeurt, in het midden, en hoe het verhaal afloopt. Als je dat nog niet precies weet geeft dat niet, begin dan eens met brainstormen over wat voor problemen je hoofdpersonage tegen kan komen onderweg. Als je dit op papier hebt staan, ga dan eens nadenken over wat je tussen deze belangrijke punten in kan proppen: hoe grijp je de lezer bij de kraag? Als je dit ongeveer weet kun je voorzichtig hoofdstuksamenvattingen gaan maken. Als je al zeker bent van het begin of het einde, begin dan lekker daar. Je zult merken dat als je lekker in het werk duikt, de ideeën langzaam omhoog komen. Onthoud: niets ligt nog vast, het is jouw boek. Als je halverwege ontdekt dat je toch een ander einde wilt kun je dat natuurlijk gewoon veranderen. Als je nog twijfelt tussen enkele plotideeën, ga er dan eens mee aan de slag. Schrijf eens een scène die je al in je hoofd hebt. Je merkt dan vanzelf of je misschien twee plots wilt samenvoegen, of misschien wel een volledig nieuw plot bedenkt. Ik hoop dat je hier wat aan hebt!

Lid sinds

7 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Hoi Dexterdy, Een vraagje: heb je voor je boek een bepaalde boodschap, die je aan je lezer wilt overbrengen? Of anders een thema, iets wat een rode draad voor je verhaal vormt? Beeld je eens in dat de kern van je verhaal is: 'Iedereen kan ridder worden, zelfs de jongste en meest onervaren schildknaap'. Jouw hele verhaal wordt om deze zin heen gebouwd. Alles wat er gebeurt, iedere scène, iedere dialoog, heeft, direct of indirect, als functie deze boodschap of dit thema naar buiten te brengen. Wanneer je je rode draad bij het schrijven in je achterhoofd houdt, kun je jezelf een heleboel vrijheid permitteren zonder er een rommeltje van te maken. Het is een methode die ik zelf graag gebruik, daar ik een hekel heb aan schema's of andere trucjes die je creativiteit beperken. :) Hopelijk heb je hier iets aan!

Lid sinds

4 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Beste Aangezien er al heel veel reacties zijn, zal ik niet per se reageren op de dingen die je schreef, maar wil ik je een aantal tips geven. Doe geen andere schrijver na, wees jezelf. Soms kan men die neiging hebben (ik zeg niet dat u dat heeft), het verhaal zal meer succes hebben als je met je eigen woorden schrijft. Ik heb ook de Grijze Jager gelezen, persoonlijk vond ik deze ook erg goed. Wees geen John Flanagan, wees gewoon Dexterdy ;) Zorg voor een climax in je verhaal, maak het spannend en voeg wat details toe, die misschien in het begin niet zo bijzonder lijken, maar achteraf wel erg belangrijk blijken te zijn! Ik wens je heel erg veel succes met het schrijven! Vriendelijke groet Annelien