Lid sinds

6 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Bewust en onbewust doel

Hoi allemaal, Ik ben bezig om mijn verhaal vorm te geven, ik loop alleen enorm vast op het vinden van een bewust en onbewust doel na het beginincident. Als je verkracht bent door je ex, wat zou dan je onbewuste doel kunnen zijn? Mijn bewuste doel richt ik meer op enerzijds het leven weer oppakken anderzijds het vinden van gerechtigheid. Of zou dit eerder onder een onbewust doel toeschrijven?

Lid sinds

7 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Hoi AvS, Hier wat psychologische antwoorden van de koude grond: Een betonnen muur om zich heen bouwen. Ontkenning. (Ware) intimiteit vermijden. Je bovenmatig verantwoordelijk voelen voor anderen en daar naar gedragen. Bij het vinden van gerechtigheid kan het m.i. twee kanten op. Of je zoekt de reguliere weg, via aangifte ed, maar dan weet iedereen dat het gebeurd is. Vaak zoekt men dan ook verlossing en afsluiting. Of bescherming van andere mogelijke slachtoffers, wat dan weer een vorm van projectie kan zijn. Als tweede kant in het geheim wraak nemen. Daarbij hoort dus ook ontkenning van het gebeurde, vanwege het motief. Dan wordt juist vaak de vertrouwde omgeving misleid, wat weer leidt tot eenzaamheid, etc. Kan ook weer met die projectie te maken hebben (liever een ander beschermen dan zelf moeten verwerken). Daarnaast wordt weleens gezegd, dat alle trauma's en vormen van verlies hun eigen rouwproces hebben. Het wraaknemen betekent vaak een verstoring of uitstel van dit proces. Ik hoop dat je er wat aan hebt. Je zou ook inspiratie kunnen zoeken bij hulpinstellingen, zoals GGZ en Slachtofferhulp etc. Mender Marinus

Lid sinds

11 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Ik neem aan - in dit geval - dat het een vrouw is die verkracht is door een man.
Mijn bewuste doel richt ik meer op enerzijds het leven weer oppakken anderzijds het vinden van gerechtigheid. Of zou dit eerder onder een onbewust doel toeschrijven?
Voor mij is dit een bewust doel. Kies voor wraak - keiharde gerechtigheid [wekenlang durende martelingen, diverse mutilaties en uiteindelijk het licht uitdoen bij je ex] - en dan het leven weer oppakken.
Ik ben bezig om mijn verhaal vorm te geven, ik loop alleen enorm vast op het vinden van een bewust en onbewust doel na het beginincident. Als je verkracht bent door je ex, wat zou dan je onbewuste doel kunnen zijn?
Je onbewuste heeft geen doel.

Lid sinds

16 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
Klopt Yrret, maar een doel waarvan je je niet bewust bent lijkt mij toch een onbewust doel. Net zoals een vraag die nog niet is gesteld, dat is een ongestelde vraag.

Lid sinds

11 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Klopt Yrret, maar een doel waarvan je je niet bewust bent lijkt mij toch een onbewust doel. Net zoals een vraag die nog niet is gesteld, dat is een ongestelde vraag.
Dat klopt, Suma. Ik denk dat je in een verhaal wel iets kan vinden/doen - en het dan [als het bewust (zichtbaar) is geworden] een onbewust doel noemen.
Ik ben bezig om mijn verhaal vorm te geven, ik loop alleen enorm vast op het vinden van een bewust en onbewust doel na het beginincident.
Als het bewuste doel wraak is - kan er iets bedacht worden als neveneffect. Dat is pas zichtbaar als de onbedoelde gevolgen duidelijk zijn - positief of negatief - en een 100% verband hebben met het beginincident. Als een onbewust doel mogelijk is - is dat gekoppeld aan een positief effect/gevoel. Kan je onbewust een doel hebben zonder plan? Ga je dan uit van de gedachte dat er onder je bewustzijn een ander mechanisme is dat betere beslissingen voor jou kan nemen dan je oppervlakkige bewustzijn? "Volg je hart?" "Ga op je gevoel af?" Stel, je kiest voor wraak en in de zoektocht - een weloverwogen plan - ontdek je dat de Ex meer is dan een verrotte verkrachter. Hij heeft in de kelder van zijn huisje op de Veluwe nog een paar meisjes in een hokje. Zij gaat de meisjes redden en zo praat/denk je je eigen verkrachting goed - want dat was nooit mogelijk als je niet zelf verkracht was geweest. Dit is de positieve uitwerking. De negatieve uitwerking mag dan ook benoemd worden. De Ex heeft nooit voldoende bevrediging gekregen van haar. Zij is schuldig aan zijn daden. Zij ontdekt de meisjes in het hokje. Valt flauw en komt ook in een hokje. Zij is een taaie Tante en besluit de andere meisjes [ 6 en 8 jaar jong] te troosten - gaat verhaaltjes vertellen - en de meisjes leren hoe zij zich mentaal kunnen afsluiten tegen die gruwelijke Ex en zijn vette kompanen. Dit is niet echt positief en kan je beschouwen als een 'onbewust doel' - alsof God je naar de hel stuurde om daar iets goeds te doen. Het onbewuste doel kan je niet bedenken.
Hier wat psychologische antwoorden van de koude grond:
Misschien heeft @Mender een onbewust doel. Kan het in de "koude grond" verborgen zijn?
Het wraaknemen betekent vaak een verstoring of uitstel van dit proces.
Verstoring of uitstel hoeft geen probleem te zijn - integendeel. Wraak nemen kan zelfs een stevig fundament zijn voor het herstel.

Lid sinds

16 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
Als ik wraak zou moeten nemen, zou dat heel helend werken. Ik zin op wraak! Grrr. Onzin. Ik ben een goedaardig type met soms donkere, moorddadige ideeën. Nu nog opschrijven.

Lid sinds

5 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Onbewust doel kan zijn het vermijden van bepaalde situaties, lokaties, muziek, geur, voedsel, vrienden of andere triggers, die door je onderbewuste aan de daad zijn gekoppeld.