Start » Forum » Het schrijfproces » Stijl en techniek » Verhaal uit de knoop halen

Verhaal uit de knoop halen

4 reacties [Laatste bericht]
Ceridwen
Laatst aanwezig: 28 weken 4 dagen geleden
Sinds: 15 Feb 2006
Berichten: 3965

Verhaal uit de knoop halen

Op ongeveer een derde van elk verhaal dat ik schrijf, lang of kort, zit de hele boel in de knoop en krijg ik zin om het bijltje erbij neer te gooien.

Het is natuurlijk ook de bedoeling dat de boel in de knoop raakt, dat is wel zo leuk voor de lezer. Die mag al die draadjes volgen en zich afvragen hoe dit nou weer goed moet komen. Maar voor de schrijver is het lastig. Stoppen wil je niet echt, het is ook niet altijd een optie, maar je moet iets met die warboel!

Dit keer heb ik de boel uit elkaar geplozen door een aantal hoofdstukken heel kort te beschrijven, zodat ik in elk geval weet welke informatie waar ook alweer moet. Dat gaf overzicht en ik kan weer verder.

Maar ik heb het ook weleens met post its en een bord gedaan, ik heb weleens een heel boek uitgeprint en er met verschillende kleuren markeerstiften in geverfd. Ik heb zelfs een keer zo'n bord met foto's, touwtjes en punaises gemaakt. Had ik letterlijk draadjes.

Nu was ik benieuwd naar jullie oplossingen: wat doe jij, als je verhaal in de knoop zit?

Reacties

I.v.E
Laatst aanwezig: 18 weken 6 dagen geleden
Sinds: 17 Apr 2016
Berichten: 86

Ik maak altijd van te voren een tijdlijn. Het komt vaak voor dat ik tijdens het schrijven afdwaal. Als ik te ver afdwaal, ga ik weer terug naar mijn tijdlijn en haal alles wat niet per se in het verhaal hoort eruit.

Verbeeldingskracht is belangrijker dan kennis.
In de beperking schuilt de meester.

Darkvalley
Laatst aanwezig: 49 weken 4 dagen geleden
Sinds: 30 Apr 2015
Berichten: 1073

Ha Ceridwen,

Als je echt een ingewikkeld verhaal wil maken met veel lijnen en twists, probeer dan per karakter een mini biografie te schrijven. Dat heb ik gedaan en hielp me om reacties op situaties voorspelbaar te houden zonder teveel weg te geven. Handig is om van tevoren te weten waar alles uit moet komen, indien dat niet kan dan helpen de mini bio's erg veel.

Je vraag, wat doe je als het al in de knoop zit heb je hiermee niet beantwoord. Wat ik heb gedaan heb toen ik in de knoop zat was alles weer chronologisch qua verhaal lijnen te ordenen. Fysiek schuiven met de hoofdstukken zodat je de rechte lijn weer hebt en verder kan schrijven aan een lijn. Later kan je dan alles weer husselen voor het gewenste effect.

Succes

- ik ben blij dat ik niet alles weet -

Ceridwen
Laatst aanwezig: 28 weken 4 dagen geleden
Sinds: 15 Feb 2006
Berichten: 3965

Ha, toevallig was ik dat nu net aan het doen. Met een schema van wat dan weer waar moest komen. En ik heb het helemaal uitgeschreven in tell, als dialogen. Zo kreeg ik vat op de gebeurtenissen. Nu doseren in show. En hopen dat ik niet een of ander heel flauw plotgat heb laten zitten.

Harryhol
Laatst aanwezig: 5 weken 4 dagen geleden
Sinds: 26 Jul 2010
Berichten: 1818

Ouline, outline, outline, outline.

Schrijven

Iedere week het beste van Schrijven Online in je inbox? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief. Boordevol nieuws, tips, aanbiedingen en winacties!

Schrijf je in!
  • THEMA Kan schrijven je leven redden?
  • Hoe beschrijf je emoties?
  • Zo vind je een uitgever die bij je past
  • Zo belangrijk zijn de eerste 10 pagina's
  • Schrijftips van Anne-Gine Goemans
  • Schrijftechniek: vertellen en vertonen
  • Taaltips: taal en logica

Dit nummer verschijnt omstreeks 6 december oktober. Nog geen abonnee? Meld je aan vóór maandag 25 november 16:00 uur, dan krijg je dit nummer thuis!

Introductiekorting!