Lid sinds

18 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Verhaal uit de knoop halen

21 januari 2018 - 12:09
Op ongeveer een derde van elk verhaal dat ik schrijf, lang of kort, zit de hele boel in de knoop en krijg ik zin om het bijltje erbij neer te gooien. Het is natuurlijk ook de bedoeling dat de boel in de knoop raakt, dat is wel zo leuk voor de lezer. Die mag al die draadjes volgen en zich afvragen hoe dit nou weer goed moet komen. Maar voor de schrijver is het lastig. Stoppen wil je niet echt, het is ook niet altijd een optie, maar je moet iets met die warboel! Dit keer heb ik de boel uit elkaar geplozen door een aantal hoofdstukken heel kort te beschrijven, zodat ik in elk geval weet welke informatie waar ook alweer moet. Dat gaf overzicht en ik kan weer verder. Maar ik heb het ook weleens met post its en een bord gedaan, ik heb weleens een heel boek uitgeprint en er met verschillende kleuren markeerstiften in geverfd. Ik heb zelfs een keer zo'n bord met foto's, touwtjes en punaises gemaakt. Had ik letterlijk draadjes. Nu was ik benieuwd naar jullie oplossingen: wat doe jij, als je verhaal in de knoop zit?

Lid sinds

8 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
21 januari 2018 - 16:32
Ik maak altijd van te voren een tijdlijn. Het komt vaak voor dat ik tijdens het schrijven afdwaal. Als ik te ver afdwaal, ga ik weer terug naar mijn tijdlijn en haal alles wat niet per se in het verhaal hoort eruit.

Lid sinds

9 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
31 januari 2018 - 14:13
Ha Ceridwen, Als je echt een ingewikkeld verhaal wil maken met veel lijnen en twists, probeer dan per karakter een mini biografie te schrijven. Dat heb ik gedaan en hielp me om reacties op situaties voorspelbaar te houden zonder teveel weg te geven. Handig is om van tevoren te weten waar alles uit moet komen, indien dat niet kan dan helpen de mini bio's erg veel. Je vraag, wat doe je als het al in de knoop zit heb je hiermee niet beantwoord. Wat ik heb gedaan heb toen ik in de knoop zat was alles weer chronologisch qua verhaal lijnen te ordenen. Fysiek schuiven met de hoofdstukken zodat je de rechte lijn weer hebt en verder kan schrijven aan een lijn. Later kan je dan alles weer husselen voor het gewenste effect. Succes

Lid sinds

18 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
1 februari 2018 - 19:52
Ha, toevallig was ik dat nu net aan het doen. Met een schema van wat dan weer waar moest komen. En ik heb het helemaal uitgeschreven in tell, als dialogen. Zo kreeg ik vat op de gebeurtenissen. Nu doseren in show. En hopen dat ik niet een of ander heel flauw plotgat heb laten zitten.