Start » Forum » Het schrijfproces » Stijl en techniek » Pagina's vraag

Pagina's vraag

7 reacties [Laatste bericht]
Him Sunday
Laatst aanwezig: 1 jaar 47 weken geleden
Sinds: 24 Jun 2017
Berichten: 14

Pagina's vraag

Indien je je manuscript in A4 formaat in word schrijft, minstens 150 bladzijden typt, hoeveel pagina's zal je boek dan tellen?

Reacties

Sholted
Laatst aanwezig: 10 uren 29 min geleden
Sinds: 19 Nov 2012
Berichten: 91

Dat hangt er maar net van af welk lettertype, lettergrootte, welke marges en regelafstand je gebruikt in je manuscript en van de layout van het boek. Het aantal manuscriptpagina's is niet echt een handige graadmeter om te berekenen hoe dik je boek wordt. Als je dat wilt weten, heb je meer aan het aantal woorden van je manuscript. Ik geloof dat een gemiddeld boek tussen de 250 en 300 woorden per pagina bevat (kan ook meer zijn, afhankelijk van de kosten die een uitgever wil maken (meer woorden op één pagina is goedkoper)). Deel het aantal woorden van je manuscript door een van die getallen en je weet (ongeveer) hoeveel pagina's boek je hebt.

Diana Silver
Laatst aanwezig: 11 uren 11 sec geleden
Sinds: 8 Nov 2010
Berichten: 4962

in A4 formaat in word 150 bladzijden ... Word geeft je automatisch een woordenaantal: op deze manier. Dus verwijs liever niet naar het aantal pagina's in welke software, dat zegt niemand iets: vermeld je woordenaantal.

Verder, Sholteds gemiddelde van 250-300 komt op mij over als vrij laag, ik denk altijd aan 350 als paginagemiddelde. Dat ligt - naast de factoren die Sholted al noemde - ook aan het genre: sommige soorten boeken hebben gemiddeld genomen een andere opmaak, met meer of minder woorden per bladzijde, dan andere soorten.

Dus neem in een boekhandel - vijf, tien, vijftien - boeken ter hand die qua vormgeving lijken op het boek dat jij wil schrijven. Schat het aantal woorden op verschillende pagina's, en neem het gemiddelde van al je tellingen. Goeie kans dat dat in de buurt zit van het getal dat jij zoekt.

Waar waren we gebleven?

Him Sunday
Laatst aanwezig: 1 jaar 47 weken geleden
Sinds: 24 Jun 2017
Berichten: 14

Kan ik dan de uitgever vragen het boek uit te geven in A4 formaat? Is dit mogelijk?

Diana Silver
Laatst aanwezig: 11 uren 11 sec geleden
Sinds: 8 Nov 2010
Berichten: 4962

Nouja, A4 is alleen een bladformaat, namelijk 21 bij 29 centimeter. Je kunt alles vragen, maar ik denk dat de uitgever het je af zal raden, want een boek op A4 formaat is niet te hanteren voor lezers. Waarom zou je dat willen?

Mag ik vragen met welke uitgever je in contact bent?

Heb je het woordenaantal van je verhaal al weten te achterhalen? Daar heb je echt meer aan wanneer je wilt denken in termen van uiteindelijk pagina-aantal.

Waar waren we gebleven?

Him Sunday
Laatst aanwezig: 1 jaar 47 weken geleden
Sinds: 24 Jun 2017
Berichten: 14

Ik heb een grootte fout gemaakt. Ik bedoeld a5, niet a4. Mijn excuses

Diana Silver
Laatst aanwezig: 11 uren 11 sec geleden
Sinds: 8 Nov 2010
Berichten: 4962

Ah, dat kan gebeuren.

Ik ben nog steeds benieuwd naar je andere antwoorden. smile

Waar waren we gebleven?

Sarina
Laatst aanwezig: 39 weken 4 dagen geleden
Sinds: 13 Jun 2017
Berichten: 146

Hey Him Sunday,

Ik ben eigenlijk ook nieuwsgierig naar de antwoorden.

Zelf zou ik een kopie van mijn werk in een nieuw document. En dan met ctrl+a (alles selecteren) lettertype aanpassen, met de grootte spelen. Kijken wat de resultaten zijn wanneer je de pagina instellingen (marges) veranderd. Je kan ook spelen met de ruimte tussen de regels en alinea's. Maar veel hangt ook af

Let er wel op dat je het originele werk opslaat en afsluit terwijl je aan het experimenteren bent met je kopie !

Dit is geen exacte wetenschap, maar ver zal je er niet naast zitten.

Meestal open boek, soms gesloten. Hier grappig, daar weer ernstig, meestal positief en nooit opzettelijk kwetsend. Het is onmogelijk om al mijn bladzijden tezamen te zien.

Schrijven

Iedere week het beste van Schrijven Online in je inbox? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief. Boordevol nieuws, tips, aanbiedingen en winacties!

Schrijf je in!
  • THEMA Kan schrijven je leven redden?
  • Hoe beschrijf je emoties?
  • Zo vind je een uitgever die bij je past
  • Zo belangrijk zijn de eerste 10 pagina's
  • Schrijftips van Anne-Gine Goemans
  • Schrijftechniek: vertellen en vertonen
  • Taaltips: taal en logica

Dit nummer verschijnt omstreeks 6 december oktober. Nog geen abonnee? Meld je aan vóór maandag 25 november 16:00 uur, dan krijg je dit nummer thuis!

Introductiekorting!