Lid sinds

4 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Competitie in verhaal beschrijven

Ik heb het verhaal al helemaal in mijn hoofd, Elizabeth komt bij de top 16 terecht in een schaaktoernooi. Alle rondes zijn 1 tegen 1, en de winnaar speelt tegen een winnaar van een andere ronde. Een ronde tegelijk, dus als Elizabeth neit speelt, zit ze op de tribunes, de tactiek van haar potentiële tegenstanders analyseren. Zo door tot er nog maar een enkeling over is, de winnaar. Natuurlijk een rivaal er in, ieder met eigen vrienden die ook mee spelen, en natuurlijk wat uitdagingen. Het verhaal zit in mijn hoofd, maar hoe beschrijf ik het? Hoe beschrijf ik de wedstrijden die Elizabeth speelt op een manier die het interessant houdt. Ze speelt vier wedstrijden, moeten alle vier interessant zijn of enkel richten op de belangrijke twee? De eerste en de laatste? En hoe vul ik de ruimtes tussen haar spellen in, de momenten waarop ze kijkt naar de anderen? Alle rondes beschrijven? of alleen die van haar vrienden en rivaal? of alleen de rivaal? Ik hoop dat iemand mij een aantal aanwijzingen kan geven, zoals je merkt heb ik namelijk best veel vragen, het is voor mij nog allemaal erg nieuw. Bij voorbaat dank!

Lid sinds

8 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Het verhaal zit in mijn hoofd, maar hoe beschrijf ik het?
Lees hoe anderen het hebben gedaan. https://www.hebban.nl/artikelen/schaakmat-vijf-ro… Wat is handig om te weten. http://www.bobbyfischer.nl/boeken-over-bobby-fisc… Kijk hoe anderen het verfilmen. http://www.indebioscoop.com/vijf-goede-schaakfilm… Veel plezier en ik lees graag een fragment op proeflezen van je over schaken.

Lid sinds

11 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
Ik zou van één persoon uitgaan en de anderen zijdelings noemen. Waarom niet kiezen voor pokeren. Lijkt me een stuk gemakkelijker.

Lid sinds

10 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
En in het algemeen is het vaak het beste advies om te beschrijven wat belangrijk is voor je verhaal - en niet te beschrijven wat niet belangrijk is. Dus ik zou zeggen: moeten alle vier interessant zijn - nee enkel richten op de belangrijke twee? De eerste en de laatste? -ja Alle rondes beschrijven? - nee of alleen die van haar vrienden en rivaal? - alleen die partijen die voor je hoofdpersoon van belang zijn Denk er ook aan dat je wedstrijden in verschillende mate van detail kunt beschrijven. Je kunt het gehele spel uitwerken tot een spannend duel met hoge inzet bij élke volgende zet. Of je kunt - bij een iets minder belangrijke partij - wat uitzoomen en slechts beschrijven hoe A in de problemen zit in het begin, en B geen steek laat vallen, A het steeds moeilijker krijgt en uiteindelijke verlies moet bekennen. Of je kunt, nog verder uitgezoomd, enkel benoemen dat een vriendin van haar gespeeld en gewonnen heeft, zoals iedereen verwacht had dat ze zou doen. Je hoofdpersoon is even blij voor haar vriendin, om zich vervolgens weer te richten op haar eigen wedstrijd. De truc is: bepaal van elke wedstrijd hoe belangrijk die is in het verhaal, en besteedt vervolgens evenredig veel (of weinig) aandacht aan die wedstrijd.

Lid sinds

4 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Miss heeft de hoofdpersoon nog ergens achter de schermen ruzie met een van de rivalen. Of wordt gestoord door haar vriendin die meer ogen heeft voor de jongens dan voor het eigenlijke schaakspel. Er kunnen nog veel dingen gebeuren tussen haar spellen. Misschien dat je zou die tijd kunt vullen zodat het niet alleen maar schaken is. Verder zou ik ook alleen de wedstrijden beschrijven die van belang zijn voor de hoofdpersoon. Je kan ook over andere wedstrijden vertellen dat bijvoorbeeld de vriendin aan komt rennen om te vertellen dat ze gewonnen heeft. Dan hoef je die wedstrijd niet te beschrijven maar weet de lezer wel wat er gebeurt is. Miss verteld de vriendin ook wel in het kort hoe de wedstrijd is gegaan. Heel veel succes en miss kan ik bij het proeflezen wel een deel van het eindresultaat lezen :))