Tja

Lid sinds

15 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid

Literatuur/lectuur

3 november 2016 - 1:16
Ik zou weleens willen weten waar nu precies de scheiding tussen literatuur en lectuur ligt.

Lid sinds

12 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
3 november 2016 - 10:15
Ik zou weleens willen weten waar nu precies de scheiding tussen literatuur en lectuur ligt.
Die scheiding is zo breed als het aantal lezende Nederlanders gedeeld door 7.66 - 49% Het is daarom niet precies te bepalen.

Lid sinds

11 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
3 november 2016 - 14:55
Van Dale zegt bij lectuur: verzamelnaam van geschriften, boeken om te lezen, leesstof, leesvoer. en bij literatuur: geheel van de schriftelijke overlevering van een volk of een tijd, m.n. de werken daaruit die zich door bijzondere kwaliteiten onderscheiden.

Lid sinds

8 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
3 november 2016 - 19:50
Literatuur is waarvan de literatuurwetenschappers zeggen dat het literatuur is, net zoals de wet is wat de Hoge Raad zegt wat de wet is, en een psychiatrische stoornis dat is waarvan de opsteller van de DSM zeggen dat het een psychiatrische stoornis is. Een heel flauw antwoord, ik weet het.

Lid sinds

18 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
3 november 2016 - 20:43
Ik heb dit wel eens als verschil horen noemen: lectuur laat je ontspannen en literatuur laat je op een nieuwe manier naar de wereld kijkt. Maar zoals al is gezegd, het is een lange en lastige discussie, vooral omdat we het vaak wel aanvoelen maar niet goed kunnen benoemen.

Lid sinds

12 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
3 november 2016 - 21:36
Literatuur is waarvan de literatuurwetenschappers zeggen dat het literatuur is, [...] en een psychiatrische stoornis dat is waarvan de opsteller van de DSM zeggen dat het een psychiatrische stoornis is. Een heel flauw antwoord, ik weet het.
Minder flauw dan je wellicht denkt.
Literatuur is een vorm van wetenschappelijke analyse.
Dat heeft hij wel goed gezien. https://www.bibliotheek.nl/catalogus/titel.241014… Ziektebeelden; essays over literatuur en geneeskunde.
Essays van Nederlandse medici en letterkundigen over een roman, novelle, kinderboek, gedicht of essay uit de wereldliteratuur met een medisch thema.
Dan is de stelling; Alleen psychisch gestoorde schrijvers schrijven literatuur. Dan ligt de scheiding tussen literatuur en lectuur nog verder uit elkaar dan ik dacht . NB Mijn psychiater heeft veel lectuur in de wachtkamer liggen. Zij wil namelijk niet dat ik weet waarom zij wel weet wat ik niet weet.

Lid sinds

8 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
3 november 2016 - 21:54
Er zijn natuurlijk gigantisch veel verschillende opvattingen over deze scheidslijn (universaliteit, aan het nadenken zetten, et cetera). Wat voor mij persoonlijk, maar ik ben neerlandicus noch literatuurwetenschapper, een heel treffend verschil is, is het navolgende. Een literair werk is een werk dat je raakt en dat je óók nadat je de afloop weet, nog met genoegen naleest, en waar je telkens weer iets nieuws uit kunt halen.

Lid sinds

15 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
  • Moderator
4 november 2016 - 10:02
Ik zou weleens willen weten waar nu precies de scheiding tussen literatuur en lectuur ligt.
Vanwaar de vraag, Tja? Gewoon belangstelling hoe je er zelf over denkt.

Lid sinds

12 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
4 november 2016 - 10:55
Een literair werk is een werk dat je raakt en dat je óók nadat je de afloop weet, nog met genoegen naleest, en waar je telkens weer iets nieuws uit kunt halen.
Jij denkt er in ieder geval over na. Dan zal volgens jouw gedachte "Leven en werken van de Kabouter" van Rien Poortvliet en Wil Huygen beslist literatuur zijn. Ik zou dat met je eens zijn. "Nijntje" van Dick Bruna is literatuur. Een zeer indrukwekkende literatuurlijst voor VWO-bovenbouw. http://www.hetnieuwelyceum.nl/project/userfiles/l… Voor de kinderen die dit 'moeten' lezen [ik ken 1 zo`n persoon] is literatuur hersengif. Zelf heb ik er amper 10 [vluchtige diagonaal scan] gelezen. Ik kan dus niets weten over literatuur. Veel interessanter zijn de schrijvers op deze lijst. Op die lijst staat ook Kader Abdolah. Kadar Abdolah leerde zichzelf Nederlands door de kinderboeken van Annie M.G. Schmidt te lezen. Zelfs al zouden we - vandaag - een precieze scheidslijn kunnen vinden. Dan heeft het verleden al bewezen dat die lijn morgen ergens anders ligt.

Lid sinds

8 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
4 november 2016 - 11:14
Dan zal volgens jouw gedachte "Leven en werken van de Kabouter" van Rien Poortvliet en Wil Huygen beslist literatuur zijn. Ik zou dat met je eens zijn. "Nijntje" van Dick Bruna is literatuur. Een zeer indrukwekkende literatuurlijst voor VWO-bovenbouw. http://www.hetnieuwelyceum.nl/project/userfiles/l… Voor de kinderen die dit 'moeten' lezen [ik ken 1 zo`n persoon] is literatuur hersengif. Zelf heb ik er amper 10 [vluchtige diagonaal scan] gelezen. Ik kan dus niets weten over literatuur. Veel interessanter zijn de schrijvers op deze lijst. Op die lijst staat ook Kader Abdolah. Kadar Abdolah leerde zichzelf Nederlands door de kinderboeken van Annie M.G. Schmidt te lezen. Zelfs al zouden we - vandaag - een precieze scheidslijn kunnen vinden. Dan heeft het verleden al bewezen dat die lijn morgen ergens anders ligt.
Ze hoeven er natuurlijk maar twaalf van te lezen, wat niet veel is. Veel te weinig, zelfs, zeker in ogenschouw nemend dat leerlingen geneigd zijn alles met samenvattingen op te lossen. En dit is dan nog een heel korte literatuurlijst, waarschijnlijk - en ik hoop dat ik nu geen mensen beledig - omdat de vaksectie gekozen heeft voor een selectie omdat niet alle literaire Nederlandstalige werken gelezen zijn. Ik mocht zelf uit meer dan tweeduizend boeken kiezen. Maar, dat even daargelaten: ik denk inderdaad dat Nijntje literatuur is. Literatuur bewijst zichzelf door een zekere universele waarde, net als muziek dat doet. Vaak is dat pas na langere tijd goed te beoordelen.

Lid sinds

12 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
4 november 2016 - 12:45
Literatuur bewijst zichzelf door een zekere universele waarde, net als muziek dat doet. Vaak is dat pas na langere tijd goed te beoordelen.
Ja, maar ook het tegendeel. Wat lang geleden literatuur was is nu geen literatuur meer. Voortschrijdend inzicht.

Lid sinds

9 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
4 november 2016 - 16:23
Lectuur: wat men voor zijn plezier leest in de vrije tijd, voor ontspanning. Literatuur: wat men moet lezen voor de lijst wanneer men in het examenjaar van de middelbare zit. Dit is mijn eigen interpretatie die ik best redelijk vind klinken, natuurlijk zijn er uitzonderingen en roept het meerdere vragen op, zoals: wat zijn de boeken die je voor de lijst moet lezen en waarom juist die? De boeken die ik moet lezen voor school zijn de boeken door de grote schrijvers, zoals Reve, Hermans, Bordewijk en Mullisch. Ook zijn er verschillende tijdperken waaruit wij boeken moeten lezen, denk aan het interbellum (Bordewijk). Ook moeten we verschillende stromingen lezen. Deze boeken geven ons een inzicht van de ontwikkeling van de gedachten van het volk. (Want de gedachten van het volk komen vaak genoeg voor in de boeken, of andersom. Ja, andersom.) Het verrijkt de kennis van het geschiedenis en van de samenleving.