Lid sinds

11 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker

vraag hoofdstukken

Hoi, Ik zit eigenlijk met een vraag ivm hoofdstukken. In mijn manuscript zitten 22 hoofdstukken. De vraag is eigenlijk: Is het een probleem dat het ene hoofdstuk maar 1,5 A4 is en een volgend hoofdstuk 2,5 A4. Ik heb mijn hoofdstukken ingedeeld naar plaats waar het verhaal zich afspeelt. Dus zijn de personages bij de zee, is dit een hoofdstuk. Op de manege is weer een ander hoofdstuk en zo verder. Bedankt vast :)

Lid sinds

11 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Hallo Steffie, Volgens mij is dat geen probleem hoor. Het verschil tussen 1,5 en 2,5 A4 is toch ook weer niet zo groot. Het wordt misschien anders als het ene hoofdstuk 20 blz. is en een andere 3, maar zelfs dan zijn er geen vaste regels voor. Het hangt er maar net vanaf hoe dat komt. Jij hebt daar al een plausibele reden voor gegeven, dus ik zou er niet mee zitten. In mijn manuscript zitten ook lengteverschillen tussen de hoofdstukken en paragrafen. De hoofdstukken beslaan een tijdsperiode van een jaar en de scenes in dat jaar vormen de paragrafen en die kunnen varieren van 750 tot 3300 woorden. In het begin dacht ik - ojee, deze is te kort - , maar nu denk ik dat het beter is om de scene te stoppen als die zijn 'doel' heeft vervuld (een bepaalde ontwikkeling in het verhaal overbrengen) in plaats van door te schrijven om op een globaal aantal woorden uit te komen. Succes

Lid sinds

14 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Misschien kun je de langere hoofdstukken opsplitsen, als het verschil heel erg groot wordt?

Lid sinds

13 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
Holly Isle zei over hoofdstukken: 'Technically, a chapter needs two things. It should consist of one or more complete scenes, and something ought to change. (Lawrence Block did some chapters that were only one sentence long, and that constituted the entire chapter. The one that comes to mind is "Chip, I'm pregnant," from one of his Chip Harrison books.) Beyond that whatever you decide constitutes a chapter (and your editor will let you get away with) pretty much does.' de lengte maakt volgens mij heel weinig uit. Dat blijkt wel uit het stukje tussen haakjes hier. Doe vooral waarvan je denkt dat het goed is en focus je niet teveel op de lengte. Dat zijn sowieso dingen die pas later komen. Als het toch niet goed blijkt te zijn, kun je het bij het redigeren altijd nog aanpassen.