Lid sinds

9 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Brieven

24 juni 2016 - 22:49
Beste allemaal, Vaak zie ik weleens voorbijkomen: brieven aan. Dit zijn dan brieven die zijn uitgegeven in boekvorm? Ik snap deze vorm niet precies. Zijn dit brieven die iemand ooit aan iemand heeft geschreven, en nu laat publiceren. Of heeft de schrijver die brieven speciaal geschreven voor een boek. En zo ja, waarom zou hij dat dan doen, en niet het verhaal in verhalende vorm vertellen? Alvast bedankt. Gr. Mike

Lid sinds

14 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
24 juni 2016 - 23:02
Meestal zijn het fictieve verhalen. Er worden ook vaak 'echte' brieven of briefwisselingen uitgegeven, maar bij mijn weten worden die meestal getiteld 'brieven van' en de dan schrijver erachter.
En zo ja, waarom zou hij dat dan doen, en niet het verhaal in verhalende vorm vertellen?
Waarom schreef Multatuli een raamvertelling? Waarom schreef Aristoteles dialogen? Waarom schreef Shakespeare toneelstukken en waarom schrijf jij in verhalende vorm? Iedere schrijver kiest de vorm die past bij hem, zijn tijd en zijn verhaal.

Lid sinds

8 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
24 juni 2016 - 23:47
B Of heeft de schrijver die brieven speciaal geschreven voor een boek. En zo ja, waarom zou hij dat dan doen, en niet het verhaal in verhalende vorm vertellen?
Hoi! Tegenwoordig is het gewoon een artistieke keuze, neem ik aan. Vroeger, rond de opkomst van de roman (vanaf de 17e eeuw ongeveer), hadden romanschrijvers het niet zo gemakkelijk. Ze hadden wel eens last van censuur etc. In dit 'lage' genre werden alle aspecten van de maatschappij beschreven, ook de zogenaamd schandelijke. Dat zou een slechte invloed hebben op (vooral vrouwelijke, want die lazen veel romans) lezers. De schrijver zocht dan een manier om zich te verantwoorden en/of de verantwoordelijkheid van zich af te schuiven. Zo kon hij(/zij) beweren dat het een bestaande briefwisseling was en hij(/zij) die brieven enkel geselecteerd en naar een uitgever gebracht had. Andere manieren daarvoor zijn o.a. zeggen dat het manuscript gevonden is of dat de auteur gewoon een vertaling heeft gemaakt (wat natuurlijk allemaal niet waar is). Dat staat wel eens in het voorwoord van zo'n boek :) Er is dus wel een reden voor dat er in een bepaalde periode zoveel briefromans(, gevonden manuscripten en pseudovertalingen) verschenen. Interessante vraag eigenlijk ;) (Soms gaat het wel echt om een bestaande briefwisseling trouwens, maar vaak niet.)

Lid sinds

12 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
25 juni 2016 - 12:13
Heb je al eens een brief geschreven?
Nee, nog nooit.
Uit een openhartige briefwisseling [ E-mail-uitwisseling ] kan een mooie dialoog ontstaan, kan je inspiratie opdoen. Onverwachte wendingen - in een gesprek - die je zelf niet kan verzinnen. Vraag en antwoord spelletjes. Soms zeer bruikbaar in je eigen verhaal.