Start » Forum » Het schrijfproces » Stijl en techniek » Welke onderwerpen mogen en welke niet.

Welke onderwerpen mogen en welke niet.

2 reacties [Laatste bericht]
charity
Laatst aanwezig: 4 jaren 8 weken geleden
Sinds: 25 Aug 2015
Berichten: 1

Welke onderwerpen mogen en welke niet.

Hoi!

Ik ben nieuw hier en kom eigenlijk direct met een best wel heftige vraag, namelijk "Mag aanranding/verkrachting voor komen in een jeugdboek en hoe gedetailleerd mag dat"

Ik wil namelijk graag iets van mijn eigen situatie omzetten tot een manu script om mensen die hetzelfde hebben meegemaakt daarbij te helpen etc. Ik weet alleen niet tot in hoever het toegestaan is voor een jeugdboek (met jeugd bedoel ik 15+)

Reacties

A.R.
Laatst aanwezig: 19 weken 5 dagen geleden
Sinds: 19 Jun 2012
Berichten: 37

In de zin van mogen is natuurlijk niks verboden. Het hangt er meer af wat er gewenst is voor een bepaalde doelgroep. Als je probeert een heftig opderwerp als vekrachting in een jeugdboek te verwerken zal je daarvoor de situatie niet al te gedetaileerd willen beschrijven. Dat hoeft ook helemaal niet, het zal een enorme inpackt hebben op wie het heeft meegemaakt en met een beetje proberen moet het mogelijk zijn de verkrachting het hele verhaal te laten beheersen zonder dat je hem in beeld hoeft te brengen. Denk aan die oude Hitchkok films waarin iemand wordt neergestoken zonder dat je het mes ziet wat het alleen maar spannender maakt. Speel met wat je laat zien en wat je niet laat zien en je kan dan heel veel maken. Hoe je het verteldt is dus belangrijker dan wat je vertelt.

historae nercesse est

Hekate
Laatst aanwezig: 3 jaren 1 week geleden
Sinds: 10 Jun 2010
Berichten: 3001

Ik zou eens wat jeugdboeken waarin seksueel misbruik aan bod komt gaan lezen om te zien hoe dit wordt aangepakt, het verrotte leven van Floortje Bloem bijvoorbeeld.

15+ zou ik wel geen jeugdboek meer noemen (daarbij denk ik eerder aan 10-14 jaar), maar eerder YA (young adult), en dan kan alles wel denk ik.

All that we see or seem, is but a dream within a dream (E.A. Poe)

Op zoek naar proeflezers? Neem een kijkje bij De Leesproeverij.

  • THEMA Kan schrijven je leven redden?
  • Hoe beschrijf je emoties?
  • Zo vind je een uitgever die bij je past
  • Zo belangrijk zijn de eerste 10 pagina's
  • Schrijftips van Anne-Gine Goemans
  • Schrijftechniek: vertellen en vertonen
  • Taaltips: taal en logica

Dit nummer verschijnt omstreeks 6 december oktober. Nog geen abonnee? Meld je aan vóór maandag 25 november 16:00 uur, dan krijg je dit nummer thuis!

Introductiekorting!
Schrijven

Iedere week het beste van Schrijven Online in je inbox? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief. Boordevol nieuws, tips, aanbiedingen en winacties!

Schrijf je in!