Lid sinds

6 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Schrijfwijsheden

Hallo, Deze oproep vind ik het meest geschikt voor deze rubriek. Hoe bevallen onderstaande aforismen die ik zelf heb verzonnen: Als je de pen hanteert voelt het net als een balancerend dirigeerstokje. Je ogen raken het spoor bijster na een uur doortypen op het toetsenbord. Als lezer heb je de ultieme kans om de schrijver te doorgronden. Die vele uren aan draaiende bewegingen geven je genoeg stof om door te breien aan de schrijfchaos. Welk van bovenstaande aforismen spreekt je het meeste aan?

Lid sinds

6 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Geen.

Lid sinds

7 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
http://www.dbnl.org/tekst/_pas002199901_01/_pas00…
Wat is een aforisme? Het aforisme is, eenvoudigweg, het tegenovergestelde van een cliché. Een aforisme moet origineel zijn, een bepaalde paradoxale kant van de waarheid tonen die nooit eerder door iemand is gezien, laat staan op papier gezet. Wie aforismen wil schrijven moet dan ook beschikken over een spirituele geest; het bezit daarvan blijkt vooral uit de zelfverzekerdheid waarmee iemand zijn eigen waarheden durft te zien en in taal te formuleren. Natuurlijk is een exacte woordkeus daarbij belangrijk. Het gaat bij aforismen om ‘de beste woorden in de beste volgorde’ (Cees Buddingh').
Als je de pen hanteert voelt het net als een balancerend dirigeerstokje. Je ogen raken het spoor bijster na een uur doortypen op het toetsenbord. Als lezer heb je de ultieme kans om de schrijver te doorgronden. Die vele uren aan draaiende bewegingen geven je genoeg stof om door te breien aan de schrijfchaos.
Welk van bovenstaande aforismen spreekt je het meeste aan?
Geen, echter... 'Ik ben wel iemand - maar niemand om te oordelen.'

Lid sinds

7 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Oordelen is iets anders dan veroordelen.
Altijd heb ik een vooroordeel - dat voordeel draag ik zwijgend - waardoor mijn oordeel - geen veroordeling is. Helpt zo'n uitleg, Tja?

Lid sinds

11 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
Enorm.

Lid sinds

7 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Die vele uren aan draaiende bewegingen geven je genoeg stof om door te breien aan de schrijfchaos.
Ja, dit is met afstand het allerbeste wat ik tot nu toe van je gelezen heb. Ik snap hier werkelijk helemaal geen snars ende sikkepit van, dus da's een vette plus! Ik zou zeggen: doorgaan op deze ingeslagen weg, sans rancune et bon voyage!

Lid sinds

10 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
  • Moderator
Ik heb hier toevallig een boekje met aforismen naast me liggen van Joseph Joubert, en daarin lees ik: Het papier is geduldig, maar de lezer niet. Dat past het best bij jouw aforisme, SchrijvenNico:
Als lezer heb je de ultieme kans om de schrijver te doorgronden.
Schrijfaforismen, leuk! :thumbsup: