Informatie op boeiende manier in verhaal verwerken

Lid sinds

7 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Informatie op boeiende manier in verhaal verwerken

Beste schrijfgenoten, Ik ben (al even) aan een fantasy-verhaal aan het schrijven en alles loopt vlot, alleen (zeggen mijn proeflezers) voelt de berg informatie die ik subtiel door de personages aan de lezer doorgeef, nog wat stroef aan. Hebben jullie tips om dit beter/vlotter te laten overkomen? Dank bij voorbaat! James

Lid sinds

9 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
Ik ben (al even) aan een fantasy-verhaal aan het schrijven en alles loopt vlot, alleen (zeggen mijn proeflezers) voelt de berg informatie die ik subtiel door de personages aan de lezer doorgeef, nog wat stroef aan. Hebben jullie tips om dit beter/vlotter te laten overkomen?
Waarom trek je je iets aan van je proeflezers?
Ik doe het voor mezelf en omdat ik er gelukkig van wordt, zo simpel is het. Het geeft me de vrijheid om te zijn wie ik wil zijn en vooral de kracht om sferen, werelden, mensen en noem maar op, te creëren op mijn manier... Is er iets toffer dan dat? Ik vind van niet.
Gewoon doorgaan met gelukkig zijn op jouw manier.

Lid sinds

13 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Dag James, Ken je de serie schrijfboeken The Elements of Fiction Writing? Volgens mij vind je daarin gedetailleerde antwoorden op (onder meer) deze vraag. Zo algemeen gesteld is het nl. moeilijk voor om gerichte tips te geven; in schrijfboeken kun je zelf opzoeken wat jij op dit moment in jouw denkproces het nuttigst vindt. Succes in elk geval - en veel plezier natuurlijk.

Lid sinds

11 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
  • Moderator
Probeer informatie niet door te geven; probeer die te integreren in het verhaal zelf: de personages, de situaties, de plaats waar het zich afspeelt. Stel dat je een (tijd)machine in je verhaal hebt, dan hoef je niet te vertellen wat het is, wat hij doet, hoe hij werkt, en wat zijn betekenis is. Je laat hem zijn werk doen, en de personages erop reageren.

Lid sinds

8 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Zodra je tijdens het schrijven denkt: dit onderwerp moet ik nader uitleggen aan de lezer, moet je je afvragen of je het ook kan laten zien. "In het christelijke dorp vreeën de jongens en de meisjes elke vrijdagavond op de zeekant van de dijk." versus "Op een vrijdagavond wandelde ik langs de zeedijk. Tot mijn verbazing zag ik tientallen vrijende paartjes in het gras liggen. Een plaatselijke traditie blijkbaar, want een week later lagen ze er weer." Mwa. Iemand anders kan vast wel een beter voorbeeld verzinnen.

Lid sinds

12 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
Plaats een stukje op proeflezen, James. Dan weten we beter wat je bedoelt.

Lid sinds

7 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Dank allemaal voor de reacties! Zal, als ik het goed genoeg vind, binnekort een stuk op proeflezen zetten zodat jullie mijn probleem nog beter begrijpen.