Lid sinds

8 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Gebeurtenissen die een band versterken

Hallo schrijvers, Hoewel ik niet helemaal nieuw ben op dit forum, is het wel lang gelden dat ik voor het laatst een bericht plaatste. De meeste gebruikers van dit forum zullen zelf schrijven en ook hun trucjes hebben waarmee ze een band op kunnen bouwen tussen de hoofdpersoon en de lezer. Nu ben ik benieuwd wat bij jullie typische gebeurtenissen zijn die een band tussen een hoofdpersoon, of zijn situatie (familie, gezin etc.) versterken met de lezer? Groet, Thico

Lid sinds

6 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Ik ben nog niet zo ervaren in het schrijven, maar ik heb als schrijver van mijn manuscript een diepere band ontwikkeld met een andere belangrijk persoon in mijn verhaal. Ik ben nagegaan waarom dit is ontstaan. Dit heeft bij mij te maken dat hij een voorgeschiedenis heeft en dat andere personages uit het boek deze voorgeschiedenis ook kennen, maar niet weten dat hij is veranderd, terwijl de lezer dit wel weet. Dus de lezer krijgt een band omdat hij/zij meer weet over dit persoon dan de personages uit het boek. Ik hoop dat je begrijpt wat ik bedoel. Het is mijn eigen ervaring, niets wetenschappelijks aan. Heb nog geen cursus op dit gebied gevolgd, maar misschien kun je er iets mee. Succes.

Lid sinds

8 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
de persoon drie dementionaal maken. De lezer inderdaad op de hoogte stellen van zijn geschiedenis. Hem laten denken, vragen, zijn uiterlijk enz. Vooral zijn gevoelens tonen, die herkenbaar zijn voor de lezer. De lezer moet zich kunnen indentificeren of juist heel afkerig zijn van de HP. Afkeer maakt nieuwschierig. Dan heb je medelijden met de bijpersonages. Een HP moet tot leven komen.

Lid sinds

8 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Een lezer meer informatie geven dan de hoofdpersoon of zijn omgeving is inderdaad een leuke manier om een band te scheppen. Dit kan naar mijn weten ook andersom, wanneer een lezer juist minder weet dan de hoofdpersoon of zijn omgeving, zal de lezer snakken naar ieder woord met informatie. Zijn er nog speciale gebeurtenissen die een band scheppen? Dan denk ik aan bijvoorbeeld een geboorte van een kind of een echtscheiding... Ben benieuwd wat jullie blik hierop is.

Lid sinds

7 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Ik denk dat de gebeurtenissen zelf geen band scheppen. Het is meer de manier waarop het hoofdpersoon ermee omgaat die belangrijk is voor de band. Natuurlijk zijn ingrijpende gebeurtenissen belangrijk in je verhaal, maar zoals ik het zie zijn deze meer de motor die het personage dwingt om te reageren. Ik denk wel dat gebeurtenissen invloed hebben op de band. Het moeten dan wel dingen zijn die een lezer zich kan indenken, of zelfs al heeft ervaren, en waar het hoofdpersoon herkenbaar (of juist niet, maar met een reden) op reageerd. Alledaagse dingen kunnen een personage "levend" maken, terwijl grotere gebeurtenissen het verhaal leiden.

Lid sinds

9 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Een band creëer je, zoals Drakenvriend zegt, door karakter en omgaan met gebeurtenissen. De lezer moet meevoelen. Dat hoeft niet altijd instemmend te zijn, maar moet wel logisch passen bij het personage. Vooral omgaan met moeilijkheden is wat beklijft. De lezer is geïnteresseerd en vergelijkt het met hoe hij het zou oplossen. De lezer gaat dan tijd/moeite investeren in jouw personage: hij blijft doorlezen. Als je meer of minder weet dan je personage creëer je een spanningsboog. M.i. heeft dat niets te maken met een band met het personage per se.