Lid sinds

18 jaar

Rol

 • Gewone gebruiker

Inleven: zomerverhaal in donkere dagen

Voor me ligt een kinderverhaal dat zich afspeelt in de zomer. Maar als ik naar buiten kijk: mist, mist, donker, kale takken. En ik heb het koud!! Ik ben dol op donkere dagen, maar nu wil ik me even inleven in licht, warmte, de geur van zwembad en zonnebrandcrème. Wie heeft er tips, hoe doen jullie dat? (Behalve met alt - tab switchen tussen je verhaal en de vakantiefoto's van vorig jaar).

Lid sinds

17 jaar 2 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Kachel aan. Lekker warm. En dan een glas fris met ijsklontjes drinken, op blote voeten door het huis lopen, ijsjes eten en vooral niet naar buiten kijken :) Geen idee eigenlijk. Bij mijn personages uit zomerse verhalen krijg ik, zolang het in huis maar warm genoeg is zodat ik in gedachten echt in de zomer ben, meteen een zomers gevoel als ik schrijf. Zodra ik weer naar buiten kijk, weet ik weer dat het winter is. Eigenlijk sluit ik me gewoon af voor de winter, bedenk ik me nu. Weg met de echte wereld en op naar mijn verhaal.

Lid sinds

18 jaar

Rol

 • Gewone gebruiker
Ah, daar zeg je zowat. Jij sluit de winter buiten. En ik vind de winter juist zo mooi. Misschien moet ik alleen over winter schrijven, zelfs in de zomer :-).

Lid sinds

16 jaar 2 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Toen ik met het herschrijven van Verschoppelingen bezig was, viel het me op dat het zo veel regende in het verhaal. Ik had er dan ook aan gewerkt tijdens de zeer regenachtige zomer van 2011. Ik laat me blijkbaar erg beïnvloeden door het weer. Dat is dus zeker een punt waar ik bij het herschrijven alert op ben. Sowieso op beschrijvingen van het weer; vaak te veel of te weinig aanwezig, of niet kloppend. Naar je vakantiefoto's kijken vind ik een goede tip. Ik zoek tijdens het schrijven altijd naar afbeeldingen (via Google) om de sfeer ervan in me op te nemen. En muziek helpt ook. Wat Waus zegt: verwarming hoog, niet naar buiten kijken. En dan de cd 100xzomerhits aan. Of Bob Marley, of ...

Lid sinds

18 jaar

Rol

 • Gewone gebruiker
Da's te makkelijk, janpmeijers. Ik weet al dat ik me in moet leven. De vraag is: hoe doe ik dat als het niet vanzelf gaat? - Als het zomer is en ik moet over Sinterklaas schrijven? - Als mijn zonnige zomer verhaal in de winter ingeleverd moet worden? - Als ik over de paashaas moet schrijven in oktober? In het verlengde daarvan ligt: inleven als inwoner van een andere land, of als jongere in een oudere - maar in dit geval vroeg ik me af hoe mensen het oplossen als het om weersomstandigheden gaat. En dan vind ik Bob Marley een hele mooie! En een flesje zonnebrand op de tafel zetten, bedenk ik net. Misschien helpt dat ook, want die warme radiatorlucht geur vind ik niet zo zomers.

Lid sinds

10 jaar 11 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Ceridwen, Schrijven is werken, dus gaan zitten, beginnen en doorgaan. Afgelopen februari lag er 20 centimeter sneeuw in mijn tuin. Op mijn planning stond echter een hoofdstuk dat zich in de zomer afspeelt. Vrouw van HP is jarig, familie is uitgenodigd, de buren, paar collega's. Dus stel ik me voor dat HP in de keuken het vlees voor de barbeque marineert. De keukendeur staat open. De kinderen joelen op de schommel. Er wordt geschoven met tuinstoelen, de buurman bemoeit zich met het aansteken van de barbeque. Schoonpa trekt toch maar zijn jasje uit en steekt een sigaartje op, enz. Dan ben ik al vergeten dat er sneeuw ligt. Op die manier.

Lid sinds

18 jaar

Rol

 • Gewone gebruiker
Ja, dat klinkt al heel zomerig, zoals je dat opschrijft. Ik denk dat voor mij de crux zit in het niet bepaald superleuk vinden van de zomer. Ik vind het te warm, te licht en op vele fronten vervelend. Waus heeft gelijk. Ik kan eter over de winter schrijven, lol. (Vraag nav Cup Cake hotel, Waus, waar ik nog steeds niet uitkom; er schort iets en ik weet ongeveer wat, maar hoe ik het moet fixen en of dat nog kan...? )

Lid sinds

17 jaar 2 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Een natte zomer/late lente/late zomer/vroege herfst iets? Als je erover wil praten/tegen iemand aan wil praten, je kent mijn mailadres. Dat verhaal ken ik nog wel, alhoewel ik niet weet wat je sinds ik het las allemaal hebt gewijzigd :)

Lid sinds

18 jaar

Rol

 • Gewone gebruiker
Van alles! Maar ik begin nu weer vanuit de versie die je kent. Teveel veranderen blijkt ook niet goed. Ik dacht dat ik hem, door er meer zomer in te brengen, nog wat luchtiger kon maken. Late zomer... einde late zomervakantie. Dat is nog wel een idee ja, dank je!

Lid sinds

10 jaar 7 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Ha ha, ik vind het juist heerlijk om in de winter zomerverhalen te schrijven, maar ik ben dan ook geen wintermens ;) Maar ik herken het probleem wel hoor. Ik ben eens in de winter met een verhaal begonnen dat zich helemaal in winterse omstandigheden afspeelde. Daar had ik juist in de zomer weer moeite mee. Wat mij hielp was om het verhaal geconcentreerd te herlezen en zo weer in de sfeer te komen. Succes in ieder geval!

Lid sinds

18 jaar

Rol

 • Gewone gebruiker
Ha, ja, in het ene seizoen met iets beginnen en in het andere afmaken. Of speciaal voor Sint en kerst schrijven. Dan moet je ook in de zomer paraat staan met besneeuwde daken. In dit geval heb ik het voordeel dat ik het nog lekker even kan laten liggen, als ik dat wil, dus dat doe ik dan ook maar totdat het echt zomer is. Hoe zouden method actors dat toch doen? Misschien moet ik daar eens leentje-buur spelen.

Lid sinds

12 jaar 3 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Herinneringen bovenhalen door zomer- of reisfoto's? Geen idee, ik heb er geen enkel probleem mee om in de zomer over de winter te schrijven en omgekeerd (of andere seizoenswisselingen). Misschien kan je nog op YT filmpjes kijken of typische zomer- of reismuziek beluisteren? Gewoon uitproberen lijkt me.