Start » Forum » Het schrijfproces » Stijl en techniek » is mijn boek (manuscript) wel goed genoeg geschreven?

is mijn boek (manuscript) wel goed genoeg geschreven?

11 reacties [Laatste bericht]
justus269
Laatst aanwezig: 3 jaren 25 weken geleden
Sinds: 2 Feb 2013
Berichten: 480

is mijn boek (manuscript) wel goed genoeg geschreven?

hey !
ik ben 11 jaar en ik heb een boek geschreven alleen ik weet niet of
het wel goed genoeg is alleen degene die het voor me naleest zegt dat het heel goed geschreven is alleen als ik het zelf terug lees is het heel anders!
is dat normaal of niet?
alvast bedankt.

Find something you like to do in life, find someone to love. That's the formule of life.

Reacties

Xuchiejlala
Laatst aanwezig: 3 jaren 9 weken geleden
Sinds: 20 Jul 2010
Berichten: 751

Ja, dat is normaal. Anderen vinden mijn verhalen helemaal niet verkeerd en ik kan ze op de een of andere manier nooit goed genoeg vinden. Maar ja, je moet toch een keer de knoop doorhakken en een kort verhaal, manuscript enz. gewoon insturen en maar zien wat er van komt. Ik vraag alleen de laatste tijd wel steeds vaker eerst een manuscriptbeoordeling aan voordat ik iets instuur naar bijvoorbeeld een uitgever (een manuscript blijkt voor proeflezers toch een groter obstakels te zijn dan het proeflezen van een kort verhaal). Voor korte verhalen naar een schrijfwedstrijd vraag ik alleen twee proeflezers of zij mijn verhaal willen nakijken. Ik heb ook geen grote zak met geld liggen, anders zou ik wel alles door professionals willen laten beoordelen voordat ik iets instuurde.

Diana Silver
Laatst aanwezig: 23 min 15 sec geleden
Sinds: 8 Nov 2010
Berichten: 4961

Hey Justus,

Ik ga heel eerlijk tegen je zijn, ik denk niet dat het verstandig of haalbaar is om op je elfde een boek uit te willen geven. Het probleem is niet dat je te jong bent, het probleem is dat je nog niet goed genoeg bent. Er komt heel veel kijken bij het schrijven van een echt goed verhaal. Je kunt dit zeker allemaal leren. Als je dat echt wil, kun je op een dag een boek schrijven dat goed genoeg is om uitgegeven te worden.
Wat dus wel heel verstandig is, om op je elfde enthousiast en ambitieus begonnen te zijn met schrijven. Hoe jonger je begint, hoe eerder je echt goed zult zijn. Schrijf dus met de ambitie om beter te worden, schrijf ook altijd voor je eigen plezier, maar wacht nog even met de ambitie om uitgegeven te worden. Dat komt vanzelf.

Ik hoop dus dat je nog veel veel op dit forum rond zult neuzen, want hier kun je veel leren. Je kunt ook schrijfboeken gaan lezen, waarin wordt uitgelegd hoe je spannend kunt schrijven, of hoe je personages goed neer kunt zetten, of hoe je een boeiende verhaallijn in elkaar zet. Daar kun je ook veel van leren.

PS: Ploegma of Kluitman lijken me niet de soort uitgeverijen die je moet hebben. Zij publiceren boeken voor kleine kinderen. Jij schrijft, zoals ik uit je proefleesstuk opmaakte, fantasy. Dat wordt meestal gelezen door oudere kinderen: vanaf 11 of 12 tot 18 jaar.

Waar waren we gebleven?

Xuchiejlala
Laatst aanwezig: 3 jaren 9 weken geleden
Sinds: 20 Jul 2010
Berichten: 751

Ik had het proefleesstukje nog niet gezien, maar nu ik het gelezen heb, ben ik het met Diana eens. Ga gewoon lekker schrijven, snuffel rond op dit forum, lees veel boeken, lees schrijfboeken, en oefen veel, dan kom je er wel.

Mirandala
Laatst aanwezig: 1 week 12 uren geleden
Sinds: 5 Sep 2012
Berichten: 3387

Hoi Justus,
Het is hoe dan ook wel heel goed van je dat jij al over zulke dingen nadenkt. Een plan is misschien, om mee te doen aan schrijfwedstrijden? Er zijn best regelmatig leuke wedstrijden voor kinderen. Als je niet goed weet waar te beginnen, kun je op school vragen of de juf je wil helpen met het opzoeken van geschikte wedstrijden.
Veel succes en veel plezier met schrijven smile

3390 reacties van dit voormalig actief lid zijn niet bedoeld als content voor de redactie. Volg me via: www.kakelversdichtwerk.nl/ en: lang leve de schrijver! Wij kunnen er wat van.

JohanvandenEnde
Laatst aanwezig: 1 jaar 49 weken geleden
Sinds: 20 Mei 2012
Berichten: 614

Hoi Justus,

Wat stoer dat je al zo bezig bent met schrijven op jouw leeftijd!

Ik ben wat jaartjes ouder dan jij en als ik het mij goed herinner schreef ik ook mijn eerste verhaaltjes op jouw leeftijd.
Laat ik je zeggen dat die qua niveau zeker niet dat hebben gehaald wat jij ons hier laat lezen.

Voor iemand van jouw leeftijd en dan met zoveel fantasie al zo kunnen schrijven?
Dat kan alleen maar betekenen dat over nog eens elf jaar er werk van jou in de winkel ligt.

Ben je nu al zover?
Nee, maar dat geeft helemaal niks.
Blijf schrijven, want je hebt talent.
Doe mee aan wedstrijden voor jeugdige schrijvers, lees veel, schrijf nog meer en leer, leer heel veel.

TIP:
Wees heel zuinig op alles wat je schrijft, het worden je kostbaarste bezittingen.
Ik heb niets meer van vroeger, dus ik weet wat je zou missen.

Succes kanjer!

Johan

Als een boek begint te leven, moet de schrijver zwijgen. Nietzsche
www.witterzwart.nl

schlimazlnik
Laatst aanwezig: 5 jaren 45 weken geleden
Sinds: 14 Aug 2010
Berichten: 4132

Het feit dat je je eigen tekst slecht vindt als je het herleest, wil vaak zeggen dat je je ontwikkelt. Dat je zelf in gaat zien dat wat je voorheen schreef nog niet goed genoeg is. Dat is prima, want alleen wie zijn eigen fouten (in)ziet, kan zich verbeteren.

<-- Ze willen er een smiley bij. Bij dezen.
Ik jureer bij de SF-schrijfwedstrijd Trek Sagae 2013.

nienkea
Laatst aanwezig: 1 jaar 27 weken geleden
Sinds: 11 Dec 2012
Berichten: 2726

Wat leuk dat je schrijft.
Je vraagt of het goed genoeg is.
Mijn vraag is : goed genoeg voor wat? Je eigen plezier, je vriendenkring, het boek uitbrengen of zelfs een miljoenenpubliek?
Wat ik wil zeggen is, dat je in de eerste plaats moet schrijven voor je eigen plezier. Leer je gedachten om te zetten in woorden
Je zult zien dat door het verwoorden van je eigen gedachten er ook andere wegen opengaan: leerlingen die goed kunnen schrijven halen voor meerdere vakken hogere cijfers. Als je je goed kunt uitdrukken, kun je ook vaak goed voordragen.
Schrijven kan je helpen in je leven: je kunt dingen van je afschrijven en ze een plaats geven. Je kunt je fantasieën aan het papier toevertrouwen.
Er zijn maar weinigen die zomaar als een schrijver worden geboren, de rest van ons werkt er hard voor
Ik wens je veel succes. En veel schrijven

Ik beheer de Facebookgroep Kinderboeken. https://www.facebook.com/groups/479891095706445/?p...

Scarlet
Laatst aanwezig: 5 weken 2 dagen geleden
Sinds: 3 Apr 2010
Berichten: 1868

Het is heel normaal dat je iets wat je geschreven hebt bij nader inzien niet goed (genoeg) vindt. Meestal gaat het als volgt: je schrijft iets en als je het meteen daarna leest denk je: Wow, wat goed. Heb ik dat geschreven? Een aantal dagen daarna herlees je het en vind je het veel minder goed. Omdat het dan tijd heeft gehad om te bezinken, zie je de fouten eerder en dan lijkt het al snel heel slecht. Dat is precies de reden waarom veel schrijvers aanraden een verhaal niet meteen na afronding op te sturen naar een schrijfwedstrijd of een uitgeverij.
Het tegenovergestelde kan echter ook voorkomen: dat je datgene wat je geschreven hebt helemaal geweldig vindt en blind bent voor de fouten. Als ik moet kiezen, zie ik echter liever de fouten, want alleen dan kan ik de tekst verbeteren.

Ik neem aan dat de persoon die het verhaal voor jou proefleest (trouwens heel verstandig dat je dat laat doen) een goede kennis van je is. Familieleden, vrienden en kennissen vinden jou gewoon heel erg lief. En omdat veel mensen een kind van elf dat schrijf ook al gauw superschattig vinden, zullen ze je werk helemaal geweldig vinden. Vaak zijn ze zich er helemaal niet van bewust dat ze alles wat jij schrijft leuk vinden omdat ze van je houden, dus dat kun je ze eigenlijk niet eens kwalijk nemen.
Het is heel goed dat je zelf wél kritisch durft te kijken naar je eigen verhaal en je eigen fouten ziet, want alleen daardoor kun je jezelf verbeteren. En dat is belangrijk als je op een dag gepubliceerd wil worden.
Ik ben het helemaal met de andere SOLlers eens dat je tot die tijd - en zeker ook daarna - vooral plezier moet hebben in het schrijven en verbeteren van je verhalen. Zolang je dat hebt, is wat je schrijf altijd goed genoeg alleen al omdat je schrijft. smile

Hebban olla uogala nestas hagunnan hinase hic enda thu uuat unbidan uue nu
* Zie ommezijde *

Schrijfcoach Od...
Laatst aanwezig: 1 dag 7 uren geleden
Sinds: 24 Aug 2006
Berichten: 3859

Maar... Op de fantasybeurs in Brugge zag ik een jongen met zijn vader. Hij had met zijn 9 jaar een boek geschreven. Het was waarschijnlijk verbeterd op fouten door zijn vader. Ik vond dit zo leuk voor mijn zoon van 9 dat ik het boek (gesigneerd!) heb gekocht. Ik had gelijk, mijn zoon sleept het boek mee naar school en heeft het helemaal gelezen. Ook mijn dochter van 11 jaar heeft het uitgelezen. Ze zegt: 'Ik moest bij sommige zinnen moeite doen om te begrijpen wat er staat, maar ik heb het gelezen.' Ik denk dat zijn vader een aantal exemplaren heeft laten drukken. Heel leuk!

nienkea
Laatst aanwezig: 1 jaar 27 weken geleden
Sinds: 11 Dec 2012
Berichten: 2726

Er is een fanclub van de Grijze Jager en daar kun je stukken insturen. Wie weet wordt je stukje beoordeeld door mijn dochter. Het is nl een schrijvers on line voor kids.

Ik beheer de Facebookgroep Kinderboeken. https://www.facebook.com/groups/479891095706445/?p...

justus269
Laatst aanwezig: 3 jaren 25 weken geleden
Sinds: 2 Feb 2013
Berichten: 480

Hoe heet die site.

Find something you like to do in life, find someone to love. That's the formule of life.

  • THEMA Kan schrijven je leven redden?
  • Hoe beschrijf je emoties?
  • Zo vind je een uitgever die bij je past
  • Zo belangrijk zijn de eerste 10 pagina's
  • Schrijftips van Anne-Gine Goemans
  • Schrijftechniek: vertellen en vertonen
  • Taaltips: taal en logica

Dit nummer verschijnt omstreeks 6 december oktober. Nog geen abonnee? Meld je aan vóór maandag 25 november 16:00 uur, dan krijg je dit nummer thuis!

Introductiekorting!
Schrijven

Iedere week het beste van Schrijven Online in je inbox? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief. Boordevol nieuws, tips, aanbiedingen en winacties!

Schrijf je in!