Lid sinds

9 jaar 11 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Het creëren van een fantasiewereld

Zorg ten eerste dat je 'magie' voor jezelf haarfijn gedefiniëerd hebt. Wat kan wel, wat kan niet. Hoe ziet het eruit, hoe klinkt het. Wat moet een personage fysiek doen om de magie op te wekken (spreuken, bewegingen, of zijn gedachten voldoende?)
Toen ik dit stukje las in het topic 'Beschrijven van Magie gevechten', bedacht ik dat ik ooit op een ander forum een lijst heb gelezen met vragen die kunnen helpen tijdens het creëren van nieuwe werelden in het fantasy-genre. Er staat ook een gedeelte over de regels van magie, vandaar dat het andere topic me daaraan deed denken. Het is geen stappenplan om één-twee-drie een fantasiewereld neer te zetten, maar het zijn (denk ik) wel nuttige vragen om over nagedacht te hebben. Omdat ik weet dat er hier redelijk wat mensen zijn die fantasy schrijven, leek het me zinvol om de lijst op dit forum te plaatsen. Je kunt hem hier vinden: http://www.sfwa.org/2009/08/fantasy-worldbuilding… Ik heb ze zelf ook in het Nederlands (ze zijn vertaald door iemand op hetzelfde forum dat ik hierboven heb genoemd), dus als je geinteresseerd bent: laat het me weten. Ik hoop dat jullie wat hebben aan mijn tip.

Lid sinds

11 jaar 10 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Interessant, Kirsty, hoewel ik nog niet toe ben een fantasie of SF verhaal. Het is sowieso een aardige checklist ook voor niet-fantasie. Ik verzamel dit soort sites/lijsten voor karakters, omgeving, geschiedenis, technologie, etc zodat ik snel relevante info heb voor de setting van de verhalen die ik schrijf.

Lid sinds

10 jaar 3 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Dit is een hele goede, thanks Kirsty! Ik ben nog niet echt zo systematisch met de wereld waar ik in wil schrijven, dit is een duwtje in de goede richting.

Lid sinds

11 jaar 10 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Ja, die lijstjes zijn altijd leuk om voor jezelf in te vullen. Ik heb er persoonlijk alleen nooit wat aan als ik net aan een wereld begin. Dan moet ik zelf nog ontdekken wat er wel en niet belangrijk is en voelt zo'n door anderen in elkaar gezet Programma van Eisen een beetje betuttelend...

Lid sinds

12 jaar 1 maand

Rol

 • Gewone gebruiker
Als je de samenhang tussen verschillende verschijnselen niet kunt zien, heb je niet zo heel veel aan dat soort lijstjes. Voor mensen die de verbanden wel kunnen zien, blijft zo'n wereld ongeloofwaardig en oppervlakkig.

Lid sinds

11 jaar 10 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Als je de samenhang tussen verschillende verschijnselen niet kunt zien, heb je niet zo heel veel aan dat soort lijstjes. Voor mensen die de verbanden wel kunnen zien, blijft zo'n wereld ongeloofwaardig en oppervlakkig.
Mja, daar moet ik me wel bij aansluiten. Lijstje invullen is leuk en zet je aan tot nadenken over je wereld, maar het kan nooit als belangrijkste leidraad dienen. Ofwel: denk niet dat je er bent als je alle vragen op een lijstje kunt beantwoorden. Voor een fantasy-wereld waarin je een verhaal wil laten spelen, heb je zowel meer als minder nodig: niet alles wat op deze lijst staat, is per se relevant in jouw wereld, en ook zullen er dingen niet op de lijst staan die jouw verhaal juist diepgang kunnen geven. Laat je dus leiden door jouw verhaal: diep alles uit wat eraan raakt. Alles wat er niet aan raakt kun je ook wel uitdiepen, al is het maar om voor jezelf een beeld te vormen. Maar hoedt je ervoor dat je onnodige elementen in je verhaal gaat verwerken.

Lid sinds

12 jaar 1 maand

Rol

 • Gewone gebruiker
Meer van (ik pak even een van de vragen): welke gebieden zijn het meest vruchtbaar? Dan denk ik daar achteraan: welk effect heeft dat op de bevolkingsontwikkeling in die gebieden? Komt er oorlog van? Zo ja, hoe, waar, wanneer, en hoe zat dat in het verleden? Is de beschaving ontwikkeld genoeg om de grond ook vruchtbaar te houden, of raakt die uitgeput? Hoe komt die grond zo vruchtbaar, bijvoorbeeld: is het de helling van een vulkaan? Wat zijn de implicaties daarvan? Als het gebied in cultuur wordt gebracht, welke gevolgen heeft dat voor het natuurlijke evenwicht, waar moeten de wilde dieren wonen bijvoorbeeld? Wat heet vruchtbaar en wat groeit er dan precies? Wordt het overwegend een monocultuur of is het land vruchtbaar voor diverse gewassen? En leuk, vruchtbare grond, maar hoe is het klimaat en hoe zit dus de jaarlijkse landbouwcyclus in elkaar? Hoe ziet het landschap eruit, hoe werkt de drainage, hoe ontwikkelen zich de nederzettingen? Hoe ontstaat dus de handel? War zijn de mogelijkheden om de voorraden op te slaan?In de meeste godsdiensten is een vruchtbaarheids god of godin belangrijk, hoe ontwikkelt zich zo'n religie in een gebied waar zo'n god misschien wat overbodig is? Hoe denken die goden daar zelf eigenlijk over? Als je het voor een verhaal wilt gebruiken: welke conflicten, welke angsten brengt zo'n gebied teweeg als "honger" minder waarschijnlijk is? Is het misschien dichter bevolkt en grijpen ziekten er dan sneller om zich heen? Etc. etc.

Lid sinds

11 jaar 10 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Schli, de lijst is geen auto-verhaalgenerator. Ik vind het heel positief dat Kirsty dit met ons deelt, en voor de één zal het waardevoller zijn dan voor de ander. Checkpunten dienen aan te zetten tot nadenken, niet tot slaafse navolging. Natuurlijk.

Lid sinds

9 jaar 11 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Lijstje invullen is leuk en zet je aan tot nadenken over je wereld, maar het kan nooit als belangrijkste leidraad dienen.
De lijst is ook niet bedoeld als leidraad. Het is inderdaad geen auto-verhaalgenerator, zoals Leonardo al zei. De schrijfster heeft de lijst opgesteld met als doel om beginnende schrijvers/schrijfsters na te laten denken over verschillende aspecten van een fantasy-wereld. Dit citaat komt van de website die ik in de openingspost van het topic heb genoemd.
The following list of questions is meant to aid authors of fantasy fiction who are seeking to create believable imaginary settings for their stories. While many of these questions may be helpful or crucial to certain stories, they will not all apply to every story. It is not necessary for an author to answer all, or even any, of the questions in order to start writing (or to finish writing, either). The idea is simply to provoke people into thinking about the ways their settings and backgrounds hang together … or don’t. If it’s useful, use it. If not, don’t.
Dit is ook de reden dat ik de lijst hier gepost heb. Ik denk dat zo'n lijst voor sommigen handig kan zijn. En als je er niets aan hebt, hoef je het niet te gebruiken.

Lid sinds

12 jaar 1 maand

Rol

 • Gewone gebruiker
En toch zie je nog voldoende schrijvers die rivieren omhoog laten stromen of een meer plaatsen waar niets anders dan een dorre woestijn kan zijn. En godsdiensten die alleen voor priesters zijn, dat soort flodderwerk.

Lid sinds

11 jaar 10 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Schli #11: waarom kunnen rivieren niet omhoogstromen? Dat is toch afhankelijk van de wetten van de fysica? Op andere planeten kunnen hele andere wetmatigheden gelden. daarom is fantasie ook niks voor mij - aardse wetten zijn voor mij moeilijk los te laten.