Lid sinds

7 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Personaal perspectief oefenen in de eerste persoon

Titel is misschien een beetje raar, dus hieronder iets duidelijker uitgelegd: Zou het helpen om je derde persoonsperspectief te oefenen door eerst de handelingen/dialogen van je HP te oefenen als in een ik-perspectief? Voor mijn verhaal heb ik meerdere HP's, dus volledig ik lijkt me ondoenlijk. Maar het gaat mij er vooral om dat je zo de emoties en dergelijke van die persoon beter kunt voelen, omdat je 'in zijn hoofd' gaat zitten. Dan zou je met die gevoelens in je achterzak je dialoog kunnen verbeteren of versterken. Is dat een bekende werkwijze? Gebruiken meer mensen dit? Wat vinden jullie van deze werkwijze? Wat zijn de valkuilen eventueel?

Lid sinds

9 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Het is een interessante oefening om hetzelfde stukje te herschrijven vanuit verschillende perspectieven (1° persoon, personaal, alwetend, eventueel 2° persoon), maar wat het nut is om iets vanuit de 1° persoon te schrijven enkel om het daarna te herschrijven naar 3° ontgaat me een beetje, waarom schrijf je het dan niet meteen in het perspectief dat je voor ogen hebt?

Lid sinds

7 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Het gaat dan ook niet om hele stukken, maar om korte stukjes waar het belangrijk is dat de lezer een gevoel meekrijgt. Meer omdat je bij 1ste persoon heel erg in die persoon kruipt. Veel persoonlijke gedachten bedenkt en opschrijft. Dan vergroot je de kans dat daar iets tussen zit waar je iets mee kan in je 3e persoon-stukje, waar je wellicht niet op was gekomen anders.

Lid sinds

9 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Dat snap ik niet: dat kan toch ook in 3e persoon met een meer "alwetende" verteller, die precies weet hoe de personages zich voelen en wat ze denken?

Lid sinds

12 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Ik snap het wel en ik doe dat ook soms. Het gaat er dan vooral om dat je je personage van binnen leert kennen, toch? Dan zet ik het later weer om naar de derde persoon, maar wordt het wel persoonlijker. Handige oefening vooral in een eerste versie lijkt me.

Lid sinds

9 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Je loopt wel het risico dat dingen van buitenaf niet worden beschreven, omdat je in de ik zit opgesloten.

Lid sinds

8 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Ik snap denk ik wel wat je ermee wilt bereiken, maar mij lijkt het een beetje omslachtig. Op dit moment schrijf ik ook met meerdere hoofdpersonen en ik heb bijv. wel van allemaal een heel achtergrond verhaal e.d. in mijn hoofd zitten. Ik weet hoe ze eruit zien, wat ze doen op bepaalde momenten en hoe ze over dingen denken. En als je dat weet is het denk ik niet nodig om eerst allemaal losse stukjes vanuit de Ik- personen te schrijven om het daarna weer te herschrijven. Aan de andere kant, als het voor jou werkt, waarom niet? :P Iedereen heeft natuurlijk zijn eigen manier en als het voor jou werkt moet je het niet laten omdat anderen het omslachtig vinden Xd

Lid sinds

10 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Ik heb het wel eens gedaan met een scène die totaal niet liep. Vlak daarvoor had ik een monoloog geschreven van/voor de hoofdpersoon en daarin kwam haar stem heel mooi boven, dus ik dacht dat ik daarom maar eens moest proberen om in de eerste persoon te schrijven. Dat hielp wel op dat moment, en daarna heb ik alle "ikken" e.d. veranderd in derde persoon, want ik wil in mijn verhaal net iets meer afstand. Ik hou zelf ook meer van lezen in de derde persoon.

Lid sinds

7 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Dat is inderdaad wat ik bedoel, Andrea/Kim/Marjan. Ik doe het nog niet, moet even kijken of het werkt. Wilde even weten of het een raar hersenspinsel was of dat meer mensen het kennen/doen :)

Lid sinds

7 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Ja, heb deze week wat minder tijd gehad. Druk weekend, halverwege de week concertje Pearl Jam, dat soort dingen, haha ;) Morgen ga ik even aan de gang ermee!