Lid sinds

16 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Dilemma betreft tijdsprong in verhaal

29 mei 2010 - 23:27
Hallo iedereen, Ten eerste hoop ik dat ik mijn vraag op de juiste plek stel. Ik heb eventjes wat rond gekeken en volgens mij klopt het wel. Als niet. Sorry daarvoor! Mijn vraag; Op dit moment ben ik bezig met een verhaal (noem het een mix tussen een romantisch verhaal en een chicklit) te schrijven over twee personen die ieder in een ander land wonen (Hello goodbye meets Grenzeloos verliefd). Dit verhaal schrijf ik in delen. Deel 1; Hoe het leven van de twee verschillende hoofdpersonen er uit zag voor hun eerste ontmoeting. Deel 2; De gebeurtenissen van hun ontmoeting en het verloop erna. Plus het afscheid van vrouwelijke hoofdpersoon die weer terug naar eigen land gaat. Deel 3: ... En toen zat ik dus vast. Wat ik eigenlijk in mijn hoofd heb is dat ik een tijd tussen de volgende ontmoeting wil laten zitten. Voor beide veranderd namelijk in deel 2 hun leven. Vrouwelijke hoofdpersoon besluit haar baan als baasslaaf (Ook wel PA genoemd) aan de wilgen te hangen, en mannelijk hoofdpersoon kan eindelijk de afkickkliniek verlaten en gaat ergens in de wereld een nieuw leven op bouwen. Allemaal heel leuk en aardig. Maar nu ik bij deel 3 ben aangekomen zit ik muur en muur vast. Ik wil een tijdsprong doen, maar wil de flashbacks momenten vermijden. Dat vind ik een beetje een te gecompliseerd gebeuren in dit verhaal, wat ook helemaal niet past. Ik twijfel of ik een jaar naar voren zal springen en dat je dus de twee personen ieder in hun eigen nieuwe leventje ontmoet, of gewoon twee maanden vooruit waarin te lezen is hoe ieder zijn weg gaat vinden (wat volgens mij een beetje aan de langdradige kant gaat worden) Hebben jullie een idee of tips hoe ik van dit probleem af kan komen, of indien jullie dit al eens hebben gehad, hoe hebben jullie dit probleem opgelost? Ik hoop dat iemand mij hulp kan bieden of de inspirerende woorden kan geven zodat ik weer in die schrijfmood kom waar ik zo'n zin in heb. Alvast bedankt!

Hay

Lid sinds

19 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
30 mei 2010 - 0:09
Waarom zou je niet ineens een jaar naar voren mogen springen? Als dat het beste past in jouw verhaal, zou ik geen moment aarzelen om dat te doen. Daar iets tussen gaan plaatsen dat als enige functie heeft om die tijdsprong wat minder drastisch te maken, werkt niet en zal het verhaal inderdaad alleen maar langdradig maken. Er zijn mogelijkheden genoeg om in het vervolg te verwerken hoe lang die tijdsprong is geweest en wat er zich zo'n beetje in de tussentijd heeft afgespeeld. Dat kan waarschijnlijk het beste in de dialogen, maar af en toe die alwetende verteller een beetje onopvallend inschakelen is ook een optie. Kortom, ik zou er vooral niet te moeilijk over doen en gewoon mijn gevoel volgen.

Lid sinds

17 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
31 mei 2010 - 10:38
Hoi Chantal, Ik heb een poosje zitten denken. Natuurlijk kan je een tijdsprong maken. Je zegt dat je geen flashbacks wilt gebruiken. Misschien wel een korte, heel leuke mailwisseling? Dan kun je belangrijke veranderingen die tussentijds hebben plaatsgevonden op een speelse manier het verhaal insturen. Succes ermee. Het gaat je vast lukken.

Lid sinds

16 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
11 juni 2010 - 23:21
Dank jullie wel voor jullie reacties. Ik kan melden dat mijn personages zo koppig zijn als een ezel en dat een tijdsprong van een jaar dus gewoon niet wilde lukken. De twee hoofdpersonen weigerde mee te werken. Ben nu maar begonnen met een sprong van drie maanden. Eens zien of dat lukt. Ik denk dat het beter bij het verhaal past. Kan ik altijd later nog eens een jump maken. Kleinere sprongen gaan beter werken denk ik.

Lid sinds

16 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
12 juni 2010 - 9:57
Chantal, mosterd na de maaltijd misschien, maar wellicht heb je iets aan schrijfboeken over vertragen en versnellen?

Tja

Lid sinds

15 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
12 juni 2010 - 15:33
Ik heb vaak genoeg in een boek gelezen dat een volgend hoofdtuk begon met: Een jaar later/Drie maanden later was de situatie totaal veranderd (of zoiets).

Lid sinds

14 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
25 juni 2010 - 12:27
Dit kan perfect volgens mij hoor. Ik ben zelfs van plan om in mijn derde boek van een fantasytrilogie een drietal millenia verder te gaan in de tijd. Nu is fantasy daar wel een dankbaarder genre voor, denk ik. Maar het lijkt me niet onoverkomelijk om een jaar over te slaan in een verhaal. Het zou voor de vaart van het verhaal misschien goed zijn dat je gewoon een jaar verder de draad terug oppikt. Het lijkt me dat je in deel 3 een nieuw hoofdstuk in hun leven vertelt, dus waarom zou je dat niet als een losstaand stuk doen (alvast in het begin van deel 3). Dat prikkelt de nieuwsgierigheid van de lezer (wat is er in de tussentijd gebeurt?) en geeft jou de tijd om beide hoofdfiguren hun ontwikkeling in de verf te zetten. Ondertussen kan je alsnog de draad van deel 1 en 2 oppikken (ik neem aan dat ze elkaar terug gaan ontmoeten in deel 3) en vertel je vanaf dat punt hun gezamelijke verhaal verder (met in het achterhoofd hun belevenissen van het afgelopen jaar en hoe het hun gevormd en eventueel verandert heeft). Het is maar een ideetje, maar misschien kan je hier iets mee aanvangen.