Lid sinds

11 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

falling in love

Hoe kan de schrijver twee mensen verliefd op elkaar kan laten worden. Dat werd in een ander topic gevraagd, maar in een specifiek geval, met bepaalde omstandigheden. Om dat topic niet te verwarren, is er hier het nieuwe topic: falling in love. Niemand is voorstander van Engels in de Nederlandse taal, maar ik weet geen uitdrukking die het moment dat de ene mens plotseling een andere mens van het allergrootste belang vindt, zo kort omschrijft als: falling in love. Het ene moment is er niets aan de hand, en het andere moment 'val je reddeloos in de liefde' In hetzelfde topic las ik een aantal mogelijkheden, waarmee de schrijver aan ideeën werd geholpen. Ik denk dat dat nuttig is. Want alle romans, van de Ilias tot aan Joe Speedboat kennen het fenomeen, dat zij of hij 'falls in love'. De bedoelde ideeën waren: 1. Voer beide dronken 2. Laat een van beide iets prachtigs in de ander ontdekken, bijvoorbeeld hoe mooi hij / zij een bosje bloemen in een vaas schikt of een zakdoek opvouwt (zo onbenullig, maar mooi mogelijk) 3. Laat een van beiden een brief van de ander vinden, waarin dingen staan die hij /zij nooit achter de ander gezocht had 4. Laat een van de twee huilen, waardoor de ander hem / haar troosten wil (dit heeft wel een hoge soapfactor) 5. Laat een van de twee op heroïsche wijze een kind redden 6. Laat een van de twee de ander ruzie zien maken - of oplossen 7. Geef een van de twee véél geld - of een machtige positie 8. Breng ze in een noodsituatie, waarin de een de ander redt 9. Laat de een de ander betrappen bij een bepaalde spannende handeling, bijvoorbeeld douchen of het haar kammen 10. Laat de een zijn / haar verleden afschudden en met andere ogen naar de wereld kijken, inclusief dus de ander, een goed begin!

Lid sinds

15 jaar 1 maand

Rol

 • Gewone gebruiker
Mar, ik kan dit niet helemaal volgen. Wat is je bedoeling met dit topic? Therese somt in dit topic http://www.schrijvenonline.org/forum/102984 exact dit lijstje op en jij plaatst hier haar (komische :D ) lijstje opnieuw als ware het een zelf verzameld lijstje uit dat topic? Het lijkt wel plagiaat, joh! }) En nu? Ik dacht dat dit thema al in het Nederlands in dat andere topic besproken werd. Ben je zelf op zoek naar mogelijkheden om dat 'falling in love' goed te beschrijven of wil je wat anders met dit topic?

Lid sinds

15 jaar 3 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
 • Pluslid
 • Beheerder
Ik snap het ook niet helemaal, wat valt er nog meer uit te halen wat niet in dat andere topic besproken is? De beginvraag was dan wel specifiek, maar de rest was zeker algemeen bruikbaar. Als het puur om het taalkundige vertalen van falling in love gaat zou ik het lijstje weglaten en een nieuw topic openen in taal & spelling.

Lid sinds

11 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Zjorsje wat een stekelige reactie. Jammer en niet nodig. Dat je het niet kan volgen kan aan mij liggen, maar de meeste mensen in mijn omgeving vinden me vaak iets te duidelijk. Dat is vaak geen compliment. Ik opende dit nieuwe en frisse topic om andervrouws topic niet te verwarren. Ik vewijs wel naar dat topic en ook naar wat ik daar zag, namelijk: "1. Voer beide dronken 2. Laat een van beide iets prachtigs in de ander ontdekken, bijvoorbeeld hoe mooi hij / zij een bosje bloemen in een vaas schikt of een zakdoek opvouwt, ... " enzovoorts enzovoorts. Jij verwijst er ook naar, maar dat had ik zelf al gedaan. Had je mijn inleidinkje wel gelezen? Nee? Geeft niks hoor. Hoe dan ook, ik hoop dat we nu gewoon met dit onderwerp door kunnen.

Lid sinds

10 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
 • Pluslid
 • Moderator
Wil je uitbreiding, misschien, Mar? Ik denk aan redenen om reddeloos verloren te gaan in die schuimende zee van ongrijpbare - en daarom des te minder stuurbare - emoties? Dus dat je ze niet als schrijver verzint, maar dat het nu om het echte leven gaat, van hoe zit het! Ik ben voorbij mezelf gegaan! En waarom! En wat krijg ik ervoor! En ... Van die dingen?

Lid sinds

11 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Ja, ik vind het onderwerp belangrijk en meer dan wat dan ook intrigerend. Het is zeker het plan daar nog dingen aan toe te voegen. Iedere schrijver komt dit onderwerp toch tegen?

Lid sinds

14 jaar

Rol

 • Gewone gebruiker
Ja maar joh, het is niet zo simpel als er een lijstje op loslaten. Dat zijn maar woorden. Verliefd worden is de kroeg binnen lopen, over de hoofden heen die boerenhork zien die vorige week op je tenen stond en bij de eerste blik op zijn gezicht zenuwachtig, onhandig en helemaal kriebelig worden. Verliefd worden is vrienden zijn en ineens denken wauw! Verliefd worden is een wildvreemde treffen, in de winkel, bij de kassa en denken Jij! Verliefd worden is niet reeel, niet aan regels gebonden, niet te beschrijven. En dát moet je beschrijven, voor ieder stel op zich.

Lid sinds

15 jaar 1 maand

Rol

 • Gewone gebruiker
Ja, ik had je 'inleidinkje' gelezen, Mar. En toen snapte ik niet waar je heen wilde (nu nog niet) en dat schreef ik toen op. Er is namelijk al net een topic over geopend en het leek me wat dubbelop. En ik schreef ook dat als je een ander citeert (Therese) dat je die dan ook de credits moet geven. :thumbsup: En je vergat erbij te zetten waar je het lijstje vandaan had, welk topic en van wie. Dus ik wilde je even helpen. En o ja, ik heet Zjors, zonder 'je'. :D Maar ga gerust verder hoor, alleen weet ik niet wat ik toe moet voegen, want ik weet niet wat je vraag is. Dus ik ga maar slapen, dan komt het vast allemaal goed. Het was allemaal niet slecht bedoeld hoor. :ninja:

Lid sinds

10 jaar 9 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
 • Pluslid
Het kan aan mij liggen, hoor, want ik ben ook maar eens mens. Gaat dit nog ergens over? Falling in love? Het overvalt je.

Lid sinds

11 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Ja Tja, dat heb je weer puntig gesteld. Ik kom er graag op terug, maar ik moet er even tussenuit.

Lid sinds

10 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
 • Pluslid
 • Moderator
Wat moeten we hier nu mee dan?
Mogelijkheden aan het lijstje uit het begintopic toevoegen, toch? Zie #5:
Het is zeker het plan daar nog dingen aan toe te voegen.
Ter inspiratie.

Lid sinds

11 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Bedankt allemaal! (Iemand verwees naar een ander topic, maar daar ging het nadrukkelijk over een incestslachtoffer en dat is daarom dan ook een gevoelig en speciaal onderwerp. Waarover ik niet kan meepraten.) Wat me hevig blijft interesseren is de vraag in het algemeen: Hoe kan een schrijver twee mensen verliefd op elkaar laten worden? Hoe kan dat g e l o o f w a a r d i g worden beschreven? Het lijstje van Thérèse is handig en kan hopenlijk worden aangevuld. (Ceridwen deed dat al) Het zijn weliswaar overwegend suggesties voor aanleidingen of omstandigheden, waarbij de 'verliefdheid' onstaat, of het iemand overvalt (Tja). Maar bovendien vraag ik me af hoe je dit wonderlijke fenomeen omschrijft. (Zonder de overvloedig gebruikte cliché's van de vlinders in de desbetreffende buiken en het helemaal - van binnen - warm worden.) Hoe kan het dan wel?

Lid sinds

10 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
 • Pluslid
 • Moderator
Ineens denk ik: een mens wordt verliefd bij gebrek aan beter. :!: Wat dat betere moet of kan zijn, is mooi in een verhaal te verwerken. En de verliefdheid krijgt daar dan ook zijn eigen (bescheiden) plaats. Want misschien is die verliefdheid wel een dominant verschijnsel, maar heeft hij daar recht op! Mogen dominante verschijnselen dominante plaatsen innemen? En waarom? En waar staat die verliefdheid voor? Het overvalt je, zegt Tja. Dat kan wel, maar alles wat je overvalt, accepteer je toch zomaar niet. De literatuur is bij uitstek geschikt om dit fenomeen eens scherp onder de loep te bekijken. In feite gaat de literatuur over weinig anders (verliefdheid - c.q. begeerte -, het betere, en de beloning dan wel de straf). Welbeschouwd en bij nadere reflectie een uitstekend onderwerp. :thumbsup: Maar dan moet het wel verder gaan dan enkel de vraag: Hoe krijg je als schrijver twee mensen verliefd op elkaar? Er moet een achtergrond zijn, liefst meerdere.

Lid sinds

10 jaar 9 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
 • Pluslid
Er hoeven toch geen ingewikkelde constructies bedacht te worden? Je ziet iemand en denkt: wauw. Zo simpel kan het ook. Of je denkt: wat een lunatic en later blijkt dat hij een kei is en heel langzaam begin je meer voor hem te voelen. Maar dan gaat het toch meer op een langzaam groeiende liefde lijken. Verliefdheid is toch vaak: pats, boem? Of ben ik nu helemaal niet meer van deze aarde?

Lid sinds

14 jaar

Rol

 • Gewone gebruiker
Ah. Kijk, dat is een duidelijke vraag. Hoe omschrijf je verliefdheid. Het is heel vervelend om in herhaling te vallen, maar ook dat is per stel en situatie anders. Ze keek hem lang aan en hij keek lang terug, Haar knieeen begonnen te knikken en ze onderdrukte de neiging om haar vuist in haar buik te duwen, waar duizend vlinders onrustig fladderden. 'Nou, jij en ik dan maar he,'zei hij bruusk, en schoof een ring om haar vingers. Nee, ik kan het niet eens, in een klein stukje. Het verliefd zijn zit in allerlei kleine dingen door je hele verhaal heen. Het is aan jou, de schrijver, om je in te leven en de verliefdheid tussen jouw mensen te beschrijven. Ik geloof werkelijk niet dat lijstjes en zinnen je daarbij kunnen helpen. Op zoek gaan naar de liefde wel, en dan bedoel ik niet alleen de liefde tussen een man en een vrouw en een vrouw en een vrouw en een man en een man, maar ook de verliefdheid die je kan voelen voor je kind, voor een prachtige bloem, voor een ontroerend boek, voor een hemels schilderij, voor alles wat je roert. Liefde is ontroering.

Lid sinds

10 jaar 1 maand

Rol

 • Gewone gebruiker
Ik heb in een verhaal de hp in twee zinnen verliefd laten worden. Wel iets meer dan 'falling in love' of 'Het overvalt je' maar voor mijn doen aardig snel. [I]Mijn gevoelens voor Gijs zijn niet geleidelijk gekomen, ze denderden bij me binnen de eerste keer dat ik hem zag. Ik was overdonderd door zijn aanwezigheid, een grote stoere kerel, een kop blond haar en sprekende blauwe ogen.[/I]

Lid sinds

10 jaar 9 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
 • Pluslid
Waar kan ik Gijs ontmoeten, Pim? Zo bedoel ik het dus ook ongeveer. Het voorbeeld van Ceridwin vond ik wel geinig.

Lid sinds

10 jaar 1 maand

Rol

 • Gewone gebruiker
@Tja. Gijs komt oorspronkelijk uit Noord Groningen en heeft zich verstopt in mijn laatste verhaal. Daarin is hij overigens uiteindelijk gescheiden, dus, wie weet!! ;) Mocht het ooit uitgegeven worden dan kan je Gijs voor een vriendenprijsje aanschaffen en mag je hem voor altijd houden. :)

Lid sinds

10 jaar 2 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Op zoek gaan naar de liefde wel, en dan bedoel ik niet alleen de liefde tussen een man en een vrouw en een vrouw en een vrouw en een man en een man, maar ook de verliefdheid die je kan voelen voor je kind, voor een prachtige bloem, voor een ontroerend boek, voor een hemels schilderij, voor alles wat je roert. Liefde is ontroering.
Jaren geleden liep ik in de stad en zag een husky liggen voor een winkel. Ik was op slag verliefd. :)

Lid sinds

10 jaar 9 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
 • Pluslid
Stelletje grapjassen. :lol: Love is in the air. Je kunt het er zo uitplukken. Moet je wel lange armen hebben.

Lid sinds

12 jaar 2 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Wat je ook kunt beschrijven is dat als je (in het geheim) verliefd bent, je ontzettend bewust bent van jezelf. Alsof je buiten je zelf treedt en jezelf bekijkt en alles wat je doet en zegt op een weegschaal legt.
Ineens denk ik: een mens wordt verliefd bij gebrek aan beter.
Dit is wel een trieste gedachte. Hoe bedoel je het precies?

Lid sinds

10 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
 • Pluslid
 • Moderator
Hoi Sjee, ik wilde dat eigenlijk niet uitleggen, maar ik bedoel zoiets als dat verliefdheid een middel is om tot iets hogers / beters / meer-dan-je-zelvers te komen. Verliefdheid is een noodzaak, verpakt in heftige gevoelens, die over het algemeen als aangenaam ervaren worden (dat lees ik in de reacties hierboven een beetje), maar waar leidt het toe? Tot het betere? En wat is het betere? Als je in één keer tot de kern zou kunnen komen (het betere), was verliefdheid niet nodig. Maar tot welke kern wil een mens komen? En welke rol heeft verliefdheid daarin? Volgens mij zit daar een verhaal in.

Lid sinds

12 jaar 2 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Volgens mij zit daar een verhaal in.
Dat lijkt mij ook! Bedankt voor je uitleg :thumbsup: Ik ga er nog over nadenken. Eerst eten...

Lid sinds

11 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Is verliefdheid iets in het fysiek van de ander of is het iets in de psyche van jezelf?

Lid sinds

10 jaar 9 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
 • Pluslid
Ja Pim. Sabarinde, je loopt alleen blauwtje op als de ondergrond keihard is. Wel uitkijken dus waar je een afspraak maakt.