Lid sinds

16 jaar 11 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Thriller: tips en vragen

Ik vroeg me af wie van jullie thrillers schrijft. Misschien kunnen we elkaar in dit topic tips geven en vragen stellen specifiek voor en over thrillers. Zols bijvoorbeeld: - over spanningverhogende elementen; - hoe het er bij de politie aan toe gaat; - over strafzaken; - forensisch onderzoek; - of iets geloofwaardig is; - het creeren van een moordenaar/fout figuur/ held/detective; - info over specifieke criminele praktijken - slachtoffers - boekentips (zowel 'hoe schrijf je een thriller' als thrillers zelf) Ik werk zelf aan een eco-thriller. Een thriller waarin een milieuramp het hoofdonderwerp is. Ik ben benieuwd of er andere thrillerschrijvers op dit forum zijn.

Lid sinds

16 jaar 11 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Leuk DeEllis en Thieschou. Heeft een van jullie al een thriller afgerond? Ik heb onlangs het boek van James Frey gelezen. ' How to Write a Damn Good Mystery' Echt een aanrader vind ik. Het is in het Engels. Heel eenvoudig Engels overigens, dus laat je daar niet door afschrikken. Hij leert je een murder en een hero/detective creeren en een plot behind the plot. Hij laat dit allemaal zien aan de hand van een voorbeeld, zodat het niet enkel theorie is. Ook al is het heel Engels/Amerikaans, ik heb er veel van opgestoken. Heb het trouwens 2e hands gekocht via Amazon. Frey is ook de auteur van 'How to write a damn good novel deel I en II'. Ook aanraders. Deel I is ook in het Nederlands verkriigbaar (Hoe schrijf je een verdomd goede roman).

Lid sinds

13 jaar 10 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Frey is idd. een aanrader Jans. ik heb maanden geleden de vertaling gelezen (Zo schrijf je een verdomd goede roman) een motiverend en fris boek. via bol.com aangeschaft Een milieuramp als thema klinkt goed en actueel. Lukt dat een beetje ? ben ook bezig met een thriller. zit nu steeds te schaven aan mijn plot, terwijl het meeste nog geschreven moet worden.. had jij de verhaallijnen vooraf uitgewerkt, of schaaf/verander je ook steeds gedurende het schrijfproces?

Lid sinds

14 jaar 2 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Eerst hebben we een verhaallijn, we zoeken personagas, plaatsen, gebouwen, dingen (maken er ook foto's van...fotografie is ook ons hobby en gebruiken we bij het schrijven) we schrijven schrijven en nog eens schrijven, dan lezen, lezen, herlezen, snoeien, bijschaven...tot het helemaal af is. Het eerste boek zijn we iets meer dan 2jaar aan bezig geweest en wordt nu gedrukt

Lid sinds

16 jaar 11 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
@Thieschou, super dat je eerste boek nu gedrukt wordt. Ik begrijp dat je met iemand samen schrijft? @Kaje, wat voor soort thriller schrijf jij? Het is voor mij de eerste keer dat ik een thriller schrijf en ik heb eerst alles heel gedetailleerd uitgewerkt en ben nu aan het schrijven Af en toe verandert er nog wel eens wat, maar de hoofdlijnen staan vast. Ik ben geen type om gewoon te beginnen en zien wat er op mijn pad komt. Ik werk trouwens in Scrivener (schrijverssoftware, weet niet of je het kent). Echt heel prettig, Vooral om alles te ordenen, sceneverdeling etc. Het is alleen voor Mac. Hiervoor gebruikte ik Ywriter (voor XP, ook super en free). Deze software heeft mij echt heel erg geholpen. Daarvoor (ik werkte gewoon in word) kon ik maar geen orde in mijn verhaal krijgen. Ik schrijf ook een proefschrift over klimaatverandering dus daar had ik al veel research voor gedaan en dat gebruik ik nu ook voor mijn thriller. Succes met schrijven en het zou leuk zijn als we elkaar hier allerlei thrillergerelateerde vragen konden stellen (al heb ik er nu even geen, komt vast wel!).

Lid sinds

14 jaar 2 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Ja ik schrijf samen (met Rensbie) hij schrijft songteksten voor een rockband, maar hij had ook een boek geschreven 'In het spoor van Michael' van het onuitgegeven boek . Hij wou samen met iemand schrijven, en ik had deze uitdaging met beide handen aangenomen. En zo zijn we al enkele jaartjes aan het schrijven. Heel de samenwerking en alles wat erbij komt is echt heel leuk om te doen. De eerste proefdruk is sinds vrijdag af, we hebben nu de marges aangepast en er is een tweede proefdruk bezig, daarna wordt alles in het echt gedrukt hoor, en kunnen we het onder eigen beheer gaan verkopen (allez dat hopen we toch) Maar die hersenspinsels, die fantasie...ik heb er heel veel van geleerd al

Lid sinds

14 jaar 2 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
tweede boek is ook af, ook samen geschreven... we zijn het nog door een aantal proeflezers het na laten kijken, en dan gaan we eerst bij uitgevers het proberen (we geven niet op hoor) boek3 zijn we ook al aan het schrijven als oefening schrijf ik wel eens korte verhalen, met vulpen en papier (vooral als ik geen pc in de buurt heb...)

Lid sinds

15 jaar 1 maand

Rol

 • Gewone gebruiker
Ik houd niet van thrillers, lees ze nooit, tenminste geen Agatha Christie, wel Ruth Rendell (trouwens maar een van gelezen en die vond ik erg goed) verder kan ik geen titel noemen van een thriller, of het moet de Da vincie Code van Dan Brown zijn (wel gelezen, niet veel an). Maar per ongeluk heb ik er wel een geschreven, een tuinthriller. Waarbij ik niet gehinderd werd door veel kennis van spanningsopbouw en dergelijke, wel door teveel kennis van tuinen. Daarom begint de spanning wat laat op gang te komen, toch..... ben ik nu in de laatste fase geraakt. Ik houd jullie op de hoogte.

Lid sinds

15 jaar

Rol

 • Gewone gebruiker
Gelukkig hoef ik geen onderzoek te doen voor mijn huidige project. Het gaat over iemand die in een gevangenis werkt. Daar heb ik acht jaar als cipier rondgelopen en kan alles wat ik nodig heb zo oproepen in mijn hoofd. De verhaallijn heb ik op papier. Nu ben ik druk om het goed en spannend op papier te krijgen. Het leuke is wel dat er in de bajes waar ik werkte al onrust onder personeel is omdat ze er lucht van gekregen hebben. :D Dat laat toch goed zien dat er veel onder het kleed gaat in dat wereldje.

Lid sinds

15 jaar 1 maand

Rol

 • Gewone gebruiker
Leuk idee, Ellis, volgens mij is de bajes een spannende en niet zo'n heel logische setting voor een thriller. Intrige, criminaliteit op een presenteerblaadje.

Lid sinds

16 jaar 11 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
@DeEllis, wat handig zeg dat je daar hebt gewerkt. Moet altijd denken aan de serie Vrouwenvleugel waar ik vroeger altijd naar keek. Maar in het echt zal het zo wel niet zijn.

Lid sinds

15 jaar

Rol

 • Gewone gebruiker
Ik weet niet of het zo anders is. Vrouwengevangenissen werken anders dan de mannen gevangenissen waar ik heb gewerkt. Het is in elk geval een decor dat op zichzelf al leuk is voor een hoop mensen. Nu nog zien dat ik het ook goed kan krijgen. Ik hoop er komende winter een eind mee te komen. In elk geval zover dat ik het eens in zijn geheel aan een onbevangen lezer kan laten lezen. Ik merk ook dat ik hier niet continu mee bezig kan zijn, het zijn meer vlagen. Bij bv Yabanci had ik dat niet. Misschien komt het omdat het een groot project is. Herkennen jullie dat of bazel ik nu?

Lid sinds

14 jaar 2 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
wel een leuk idee, om zo te schrijven. Ik heb in een ziekenhuis gewerkt (als schoonmaakster) en kwam ook bij gedetineerden (gevangenis was er dichtbij) en dat was toch inderdaad heel anders, dan de andere mensen.

Lid sinds

16 jaar 11 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
@DeEllis, die vrouwenvleugel leek mij wel gezellig. En zeker een leuk decor voor allerlei conflicten. Ik ben nu heel veel met mij thriller bezig. Hen het schrijven van een boek altijd onderschat. Zoveel werk!! Maar wel ontzettend leuk.

Lid sinds

13 jaar 1 maand

Rol

 • Gewone gebruiker
Hallo schrijvercollega's. Daarnet was ik druk bezig aan het schrijven van een 'verdomd saaie technothriller' dat volgens mij politiek nogal incorrect is, dus besloot ik die incorrectheid op te lossen aan de hand van mijn zeer goede vriend Google. Toen dat niet zo vlot verliep als gehoopt koos ik ervoor eens wat tips op te zoeken die me misschien wel eens zouden helpen bij het schrijven van mijn eerste 'grote' verhaal. Gelukkig zou ik zo zeggen, want ik kwam meteen hierbinnen gerold. Daarom dus : Hallo, succes met het schrijven en als je tips hebt: ik sta open voor alles. Het is iets meer een soort technothriller dat zich afspeelt rond het jaar 2020, waarin het hoofdpersonage in de ik-persoon zijn relaas doet aan een journalist (de lezer) en zo informatie doorspeelt voor het nieuwste artikel van de lezer dat over een complot van de regering gaat. Mark Stroofs - mijn nickname - is ook een van de aliasen van het personage. Gedurende het schrijven viel me op dat hier echt veel werk in steekt. Ik zit nu pas aan de 33 pagina's (Word met Times New Roman 12). Nuja, ik zal jullie niet langer vervelen. Groetjes

Lid sinds

13 jaar 2 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Ik heb wat moeite met het begrip thriller omdat het zo'n brede lading dekt. Maar toch: ik schrijf thrillers.

Lid sinds

13 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Wim Koesen: De kunst van Thrillers (ISBN 90 5266 008 5 NUGI 661) Dun boekje van Reaal Uitgevers uit 1988. Op bladzijde 28: 'De vele vermommingen van de thriller' 1 De politieke thriller 2 De misdaad thriller 3 De medische thriller 4 De wetenschappelijke thriller 5 De psychologische thriller 6 De horror thriller 7 Het specialisme en mengvormen hiervan. pfff... ik wist niet dat er zoveel soorten waren.

Lid sinds

13 jaar 2 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Mijn thriller is ingedeeld bij de psychologische thriller. Logisch, nu ik dit rijtje bekijk. :) En tegenwoordig is de literaire thriller ook helemaal hot.

Lid sinds

13 jaar 1 maand

Rol

 • Gewone gebruiker
Ook ik werk aan een thriller. Of deze de stempel "literair" krijgt weet ik niet, maar tegenwoordig is alles literair, en soms is alles een thriller. Neem nou die nieuwe van Marion Pauw, "Daglicht" noemen ze ook een thriller. Belachelijk. Maar goed. Ook ik sta open voor tips, ideeën en alles daartussenin.

Lid sinds

16 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Collega "Cobra" (tevens gewaardeerd lid van dit forum en hij weet alles van crime) schreef een tijd terug op het Blanco Regel forum: "Als het om thrillers gaat kan ik je wel even verder helpen. Ik zal een opsomming geven van de onderverdeling. De typeringen zijn samengesteld door Crimezone.nl - 24 hours (verhaal speelt zich af in een tijdsbestek van 24 uur) - Dual time frame (meerdere verhaallijnen in verschillende 'tijden') - Actie - Bedrijfsleven (bedrijfsspionage, concurrentie) - Faction (fictief verhaal gebaseerd op feitelijke gebeurtenissen) - Forensisch onderzoek (crime scene investigation) - Financieel complot - Futuristisch (speelt zich af in de -nabije- of verre toekomst) - Historische setting - Klassieke whodunit (detective) - Literaire thriller - Legal (advocatuur, rechtbank) - Maffia (georganiseerde misdaad) - Noir (donkere setting) - Oorlog (Eerste/Tweede Wereldoorlog, Golfoorlog) - Eigenzinnige (politie) rechercheur - Politiek complot - Psychologische thriller - Religieus complot - Serial killer - Spionage/Geheime dienst (CIA, KGB) - Terrorisme (Al Qaida, aanslagen) - Technologische ontwikkelingen / Wetenschap - Vrouwelijke speurder - What if-verhaal (de geschiedenis herschreven in een ander - fictief - perspectief) Combinaties zijn uiteraard mogelijk. Als dit het geval is zou je kunnen kijken welk aspect de overhand heeft en het op grond daarvan indelen."

Lid sinds

16 jaar 8 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Ik mis nog de literaire kinderthriller. Die zijn er natuurlijk ook. 'Verstopt!' van Netty van Kaathoven zou je daar best onder kunnen scharen.

Lid sinds

13 jaar 2 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Misschien kan vrouwenthriller, zo wordt het genre waarin ik schrijf ook wel genoemd, ook een plaatsje in de onderverdeling bemachtigen?

Lid sinds

13 jaar 9 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Hi, mijn thriller ligt nu in de winkels en het boek is overal op het internet te koop en ik hoop dat diegene die het leest er prettige informatie uit kan halen als bijdrage aan je eigen boek. Wat volgens mij een goede thriller maakt is dat je de lezer niet teveel laat struikelen in het verhaal, dat je feiten kloppen met de werkelijkheid en dat je de lezer pakt en hem/haar laat thrillen :) Ciao, HJ www.hjsmienk.nl voor wie wat meer wil lezen

Lid sinds

13 jaar 2 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
@ SolarCell. Een van de voornaamste kenmerken van vrouwenthrillers is dat ze gaan over gewone vrouwen van wie het leven een heel andere wending krijgt doordat ze bij toeval ergens op stuiten of zelf - vaak ongewild - iets in gang zetten dat tot onbeheersbare proporties uitgroeit. De hoofdpersoon kan zo uit de directe omgeving komen, waardoor vrouwen zich makkelijk met haar kunnen identificeren - in het algemeen gesproken, natuurlijk. Mijn boek voldoet aan die voorwaarden en valt daarom wel als vrouwenthriller te kwalificeren. Harde actie, wat mannen denk ik meer aanspreekt, komt er niet in voor. Aan de andere kant: waarom zouden mannen geen plezier beleven aan het lezen van een boek over een vrouw? De meeste mannen hebben - of kennen - tenslotte een vrouw...

Lid sinds

13 jaar 2 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Ha ha, SolarCell! Waar moet het naar toe met de wereld als ook mannen nu al vrouwenthrillers schrijven? ;) Maar het geeft wel weer aan dat de scheidslijn tussen de verschillende soorten vaag is en dat het eigenlijk onzin is om een boek als voor vrouwen of voor mannen te bestempelen. Uiteindelijk werkt zo'n etiket alleen maar stigmatiserend.