Lid sinds

10 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Aanhalingstekens, enkel & dubbel

Hallo allemaal, Ik ben in de war. Als ik boeken erop nakijk, zie ik dat dialogen vaak tussen enkele aanhalingstekens staan. Kijk ik echter naar Wikipedia, dan zouden het dubbele aanhalingstekens moeten zijn: http://nl.wikipedia.org/wiki/Aanhalingsteken Zijn de regels aan veranderlijkheid onderhevig? Maakt het misschien niet uit en kan het allebei? Of...? Groetjes, Marlies.

Lid sinds

10 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Volgens mij kan het allemaal. Als je maar consequent bent. In Jip en Janneke staan helemaal geen aanhalingstekens als er gepraat wordt.

Lid sinds

14 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Meestal worden enkele gebruikt, maar dubbele mogen ook. Zoals jeri als zegt: als je maar consequent bent.

Lid sinds

10 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Beide mag, maar de dubbele zijn een beetje achterhaald. Onze samenleving wil het wat strakker en daarom zijn de enkele aanhalingstekens in opmars. Die zijn wat soberder. Maar uiteindelijk gaat het inderdaad om consequent werken. Gebruik één systeem en wijk er niet van af. Je kan wel variëren binnen aan aanhaling. Als een peronage iets aanhaalt in een zin, dan kan je dit tussen het andere soort aanhalingstekens plaatsen dan diegen die je normaal gebruikt.

Lid sinds

10 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
bdankt voor de reacties. Ik zal er goed op letten in het vervolg. En natuurljk hetgeen dat ik verkeerd heb gedaan in mijn ms veranderen :nod:

Lid sinds

11 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Je kunt ook kijken in Schrijfwijzer van Jan Renkema. Hoofdstuk 6: leestekens. Daar staat het heel duidelijk uitgelegd.

Lid sinds

10 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Hoi Marlies J, Ik kwam een tijdje geleden met dezelfde vraag en kreeg een hele hoop reacties. Ik vond het zelf erg lastig omdat ik het verhaal het liefst met enkele aanhalingstekens had geschreven (vond ik iets rustgevender overkomen), maar de uitgeverij wilde het met dubbele hebben. Het zijn uiteindelijk dubbele geworden en ik heb er geen spijt van. Je bent dan gelijk één van de weinige die dat dan nu nog heeft. En idd op school leer je het met dubbele, dus waarom de verandering?! Ik ben benieuwd wat ik met het volgende manuscript ga doen......... De regel van 'consequentie' blijft. Tip: 'Voor de vorm' taalvraagbaak voor schrijvers, geschreven door: Pyter Wagenaar, uitgeverij: Augustus