Lid sinds

10 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Achtergrond informatie/uitwerking personages

...

Lid sinds

12 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Welkom hier! Je kunt je even echt voorstellen in het 'Even voorstellen'-topic. Om je vraag te beantwoorden: Hier worstel ik zelf ook mee. Geen echt antwoord dus, omdat ik het zelf ook nog niet weet. Wat je in ieder geval zou kunnen proberen is een aantal versies van dezelfde scene te schrijven, waarbij je achtergrondinformatie bijvoorbeeld steeds anders doseert. Eerst een scene met heel veel info, dan dezelfde scene waarbij je de helft van de informatie hebt geschrapt en dan nog een met maar heel weinig informatie. Of een scene waarbij je de informatie te weten komt via een personage en dan dezelfde scene waarbij dat niet zo is. Dan kun je beter zien wat het beste werkt voor jouw verhaal. Zo zou ik het aanpassen (zo wil ik dat zelf tenminste ook gaan doen) Succes!

Lid sinds

10 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Bedankt voor je antwoord, ik zal het zeker eens proberen. Maar dan nog een belangrijke vraag ( denk ik dan..); wat voor soort achtergrond moet je eigenlijk vertellen, en wanneer in het verhaal? Moet het belangrijkste meteen komen, of moet je het rustig opbouwen?

Lid sinds

12 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Het belangrijkste kun je over het algemeen het best zo veel mogelijk uitstellen. Laat de lezer maar in onzekerheid. Informatie die echt noodzakelijk is voor de inhoud van het verhaal kun je bijvoorbeeld in een flashback of proloog naar voren brengen. Dit is voornamelijk van belang wanneer het verhaal anders niet te begrijpen is.

Lid sinds

11 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Ik heb een keer een hele dikke reader gehad (uitgeleend, weg, jammer) van een Amerikaans cursus scenario schrijven. Daarin werd uitvoerig ingegaan op het exposé: wat moet de kijker (=lezer) weten om het verhaal te snappen, en hoe verstop je deze informatie in het verhaal. Wat Folen zegt dus. Niet aleen als het verhaal niet te snappen is maar ook: welle verwachtingen je bij de lezer over je hoofdpersoon wil wekken. Ik zit nu precies met dezelfde vragen en ik bedenk nu: hoe bekijken ze de hoofdpersoon als ze dat nogniet / al wel weten? Orosn Scot Card is en schrijver waar ik van hou. Hij heeft een website en geeft schrijf advies. Omdat de vragers fans zijn, gaan veel voorbeelden over zijn boeken. Toch nuttige tips. hier staan nuttige tips voor jou vraag: http://www.hatrack.com/writingclass/lessons/2002-…

Lid sinds

10 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
De achtergrond informatie die je geeft; is het beter om deze telkens kort te houden, of kunnen het ook pagina's vol zijn? Dan niet alleen met info over een persoon, maar over een gehele organisatie, zijn rol hierin etc, voordat je weer verder gaat met de volgende scene?

Lid sinds

12 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Je kunt best pagina's vol schrijven met dergelijke informatie. Zorg er wel voor dat het spannend blijft. Geef liever een of twee voorbeelden van situaties dan dat je alleen informatie geeft. Houd je lezers nieuwsgierig, dat is het belangrijkste.