namen en karkatereigenschappen

Lid sinds

13 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

namen en karkatereigenschappen

Ik ben nu bezig met een opzet voor mijn verhaal. Ben bezig met een soort synopsis/ karakterbeschrijvingen. Maar ik zit met een probleempje. Hoe komen jullie bij namen voor je personages? En hoe verzinnen jullie kun karaktereigenschappen? Hoe ze er uit zien, wat typisch dat personages is e.d? Ik kom er namelijk even niet uit. Ik hoop dat een van jullie me kan helpen.

Lid sinds

14 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
Leuke vraag, FlowerBombGirl! Ik denk dan ook dat ik hier wel een antwoord op zou kunnen geven. Uiteraard heeft iedere schrijver hier zijn eigen manieren voor. Ik kom zelf meestal eerst met een naam. Hierbij kijk ik absoluut niet naar de betekenis en ga dus puur af op of het lekker uit te spreken is en het überhaupt goed klinkt. Laat ik even beginnen met de naam van een RPG-personage van me. Ik verzon als naam "Oscar Ruche", wat je dan weer uitspreekt als "Oscar Roetsjé" of iets dergelijks. Al snel associeerde ik het met Italië. Zo werd Oscar een Italiaan die emigreerde naar Australië. Wanneer ik een naam heb bedacht begin ik er verscheidene karaktereigenschappen bij te verzinnen. Zoals je bij een naam als "Gruella de Ville" (101 Dalmatiërs, dom voorbeeld, maar wel duidelijk) direct een creepy persoon voor je ziet zag ik in meneer Ruche een man die uit was op macht. Ook hield hij absoluut niet van mensen die tegen hem liegen. Zoals je kunt zien kun je bij het uitkiezen van een naam al verscheidene karaktertrekjes erbij verzinnen. Ook wil het wel eens helpen eerst op internet te zoeken naar een afbeelding van een man of vrouw, kind of wat dan ook en die als basis te nemen voor je personage. Vergeet hierbij niet te kijken of je wel wat ziet in het personage, of het een goede hoofdpersoon zal zijn of niet. Daarna verzin je een naam, passend bij hoe de persoon op de afbeelding eruit ziet. Aan de hand van diezelfde afbeelding bekijk je ook de karaktereigenschappen. Meestal kun je aan de houding al aflezen of iemand te vertrouwen is, arrogant is of wat dan ook. Ik hoop dat je wat hebt aan deze tips hebt. Ik heb het zo goed mogelijk proberen uit te leggen, maar als het wat onduidelijk is hoor ik het graag!

Lid sinds

14 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Ik kom aan de namen en karakters door gewoon te schrijven. Eerst heb ik een personage nodig, krijg ik een gevoel over dat personage en dan zoek ik er een naam bij die het beste bij dat gevoel past. En dat gevoel over diegene leidt me verder tijdens het schrijven, ik merk vanzelf wel hoe hij/zij is :) zelfs het hele verhaal wordt bepaald door het gevoel wat ik over mijn personages krijg. Hoe de personages eruit zien gaat ook op gevoel. Namen veranderen doe ik dan ook alleen als mn gevoel over een personage opeens gigantisch verandert - bijna nooit. Wat gaat er eigenlijk niet op gevoel bij mijn schrijven :confused: :P :D De namen haal ik van internet (www.allenamen.nl gebruik ik de laatste tijd het meest) of uit spelfouten. Ezno kreeg zijn naam dankzij een typfout voor enzo, IJn was eigenlijk een typfout voor in. En dan is er nog een namenboek hier bij mij thuis met een hoofdstuk Antilliaanse namen waar ik de namen voor mijn belangrijkste verhaal meestal vandaan haal - die namen verander ik zo dat het past in de tijd van mijn verhaal, een aantal millennia terug.

Lid sinds

13 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Hier zijn al enkele topics over, waar je ook veel tips kan vinden, FlowerBombGirl! Verder valt mij af en toe een naam in en tijdens het opzetten van het plot wordt voor mij wel duidelijk hoe die persoon handelt. Zijn/haar gedrag gaat dan uit van enkele karaktereigenschappen, maar niet een heel palet. Dat deed ik vroeger wel, maar dat is niet zo praktisch, vond ik.

Lid sinds

13 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Ik begin meestal met een hoofdpersoon zonder naam (in een enkel geval weet ik de naam al voor ik begin) en zodra een naam toch wel erg handig word, zoek ik in een namenwoordenboek of op Internet. Vaak wil ik een naam met een bepaalde letter, maar dan kan ik de juiste naam niet vinden. Vaak krijgt het personage dan een tijdelijke naam tot ik de juiste heb gevonden, maar soms past de tijdelijke naam stiekem toch heel goed bij het personage en dan houdt hij hem. Mijn namen zijn meestal een mix van alledaags en iets aparter. Ik schrijf veel fantasie, maar mijn hoofdpersonen hebben vaak normale namen (ook omdat het meestal tieners zijn die gewoon van de Aarde komen, maar in een andere wereld belanden). Mijn namen zijn vaak wel Engels. Ik houd niet van die oerhollandse namen als Jan, Kees, Piet, Klaas, Jaap, Truus, Mien etc. En hoe ze eruitzien weet ik feilloos. Dit gaat op gevoel. Zo heb ik een belangrijk personage die op de acteur die Draco Malfoy (uit Harry Potter van J.K. Rowling) speelt, lijkt :p. Alleen ik denk dat andere mensen dat helemaal niet zo zien. Maar vaak lijken ze ook op onbekende meisjes en jongens op Internet. In het begin weet ik meestal nog niet echt hoe ze eruitzien, maar dat groeit meer als ik verder kom in het verhaal. Ik vertel niet in 1 zin hoe de hoofdpersoon eruit ziet. "En ze heeft lang rood haar, sproeten op haar neus, ze is rond de 1 meter 60, ze is slank. Haar kledingstijl is sportief." Zo doe ik het niet. Stukje bij beetje vertel ik iets over de personages hun uiterlijk. Kleding beschrijf ik niet echt, tenzij het nuttig is. In de karakters zit een deel van mezelf en een deel van de mensen om me heen. Of dat nu vrienden of vage klasgenoten zijn, dat maakt niet uit. Maar de meeste personages lijken op elkaar. Zo zijn de meisjes bijna altijd stoer en niet erg meisjesachtig. De jongens zijn vaak van die gevoelige types. :) En al mijn personages zijn eigenwijs, haha. Ik weet niet waarom.

Lid sinds

14 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
En al mijn personages zijn eigenwijs, haha. Ik weet niet waarom.
Ben jij soms eigenwijs? :)

Lid sinds

13 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Mijn karakters zijn gewoon. Hun uiterlijk doet er vaak niet zo heel veel toe bij mij, karaktereigenschappen des te meer. Namen bedenk ik door willekeurig letters in te typen (linkerhand rechts, rechterhand links), maar de kaktereigenschappen die zijn er gewoon.

Lid sinds

13 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
Ik bedenk eerst het personage en vorm mij daar dan een beeld van. Pas wanneer ik daar een duidelijk beeld van heb ga ik op zoek naar een passende naam/betekenis combinatie. Er zijn een aantal babynaam sites die ook de betekenis geven. Wanneer ik fantasy schrijf zoek ik in de Noordse namenlijsten naar een betekenis die bij mijn personage past, net zo lang tot ook de naam die bij die betekenis past mij aanstaat. Meestal is er keus genoeg om iets bevredigends te vinden. Voor non-fantasy gebruik ik dezelfde techniek maar dan met bijbelse namen.