Lid sinds

15 jaar 7 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

gelegenheidsgedichten

Aangezien mijn ouders binnenkort 50 jaar getrouwd ben, ben ik al een tijd op zoek naar gedichten hieromtrent. Ik ben gestuit op het genre gelegenheidsgedichten. Vroeger, mn zeventiende eeuw, maakte men veel werk van een bijzondere gelegenheid. Men sloeg aan het dichten, toneelschrijven, en vaak werd er een speciale gedrulte uitgave verzorgd. Is er iemand die hier ook interesse in heeft? En, ondanks mijn zoektocht heb ik nog steeds niets gevonden om voor te kunnen lezen. Is er iemand die me verder kan helpen? Omdat hij al eerder met een vergelijkbaar bijltje heeft gehakt bijvoorbeeld?

Lid sinds

15 jaar 11 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Hier in westfriesland is het in elk geval de gewoonte om een 'stukkie' te doen, waar allerlei eigenschappen van het bruidspaar aan bod komen. Liefst op rijm, liefst met een toneelstukje en een pruik, soms met kleine grappige kado'tjes (zoals een afwasteiltje) en altijd met de overhandiging van het stuk op papier aan het einde. Het onstaat als een organisch geheel, in een brainstorm met een aantal vrienden en familieleden. Als uitgangspunt voor ritme en rijm wordt vaak een bekend lied gekozen. Dat maakt het ook voor mensen met geen of weinig schrijfervaring leuk. Als er een aantal gebeurtenissen gekozen zijn worden de onderwerpen verdeelt over de deelnemers. Ieder stukje wordt vervolgens uitgewerkt onder het genot van de traditionele westfriese pot bier. ;) (niet verplicht). Grappig zijn is een pré, respect is een must. Het is tenslotte een feestavond. Een enkele keer heb ik een solo stukje gemaakt, zo herinner ik me een pensioengedicht wat werd voorgelezen door een dochter namens haar kleinzoon. Dat kleinzoontje dacht namelijk dat opa vanaf nu telkens als hij naar de kleuterschool moest lekker met zijn speelgoed zou gaan spelen, wat zijn moeder wel een leuke insteek leek. Aan het einde van het stukje zei hij dan dat opa wel op de skippybal mocht. :) . Leuk, maar met een groepje is het leuker. Het belangrijkste is het rijmschema eenvoudig te houden; abba of abab en duidelijke woorden te gebruiken. De mensen achterin moeten het ook kunnen verstaan en hoe eenvoudiger je het houdt, hoe meer mensen het stukje uit hun hoofd kunnen doen. Want dat is toch wel het leukste, dan kan je de feestvarkens aankijken.

Lid sinds

15 jaar 8 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Ondine, Welk bijltje? Ik snap niet zo goed wat je precies zoekt.

Lid sinds

15 jaar 7 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Je hebt Oscar, vannacht liep ik niet over van helderheid. het punt is dat ip op zoek ging naar poezie die ik kon gebruiken/parafaraseren voor het 50 jarig hywelijksjubileum van mijn ouders. In dat proces raakte ik in de ban van het fenomeen gelegenheidsgedichten. Maar het resultaat is dat ik nog steeds geen gedicht heb. Dus ik vroeg me af, weten jullie iets, hebben jullie misschien gedicht voor huwelijken, of weten jullie waar ik moet zoeken. wat ceridwen schreef is ook heel leuk om te doen, maar ik heb even geen inspiratie, helaas om het allemaal zelf te doen. Zo'n wetsfriese bruiloft, lijkt me heel leuk!

Lid sinds

15 jaar 8 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Ik heb niet zoveel met huwelijken want ik ben niet getrouwd en ik ken je ouders niet dus de inspiratie is bij mij ook ver te zoeken, maar wat dacht je van liedteksten? Dat zijn ook soort gedichten. Wat mij te binnen schoot was Youp van 't Hek, maar dat gaat voornamelijk over scheidingen. Da's niet echt de bedoeling, denk ik.

Lid sinds

15 jaar 8 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
De tekst van 'Ik hou van jou' van Herman van Veen. Misschien kan je daarmee een beetje googelen, knippen en plakken.

Lid sinds

15 jaar 7 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
dank Oscar. Inderdaad, de bestaande teksten zijn vaak behoorlijk cynisch, over ellende in het huwelijk. Ik ga eens over dat liedje buigen. Het is inieder geval een bekende melodie.

Lid sinds

15 jaar 8 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Succes!

Lid sinds

15 jaar 7 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Dank dank. Het is inderdaad wel bijzonder. 50 jaar samen, in goede gezondheid. Ik ben een tekst aan het maken, een soort knip en plakwerk uit de ned literatuur. Dat is wel leuk om te doen. Ik begin met een fragmentje uit een toneelstukje uit 1630 Toen Peleus ('t is al lang geleên) Met Thetis zou gaan trouwen, Kwam vriend en maag verheugd bijeen, Om feest met hen te houen. Ik eindig met een fragmentje uit een gedicht van Carmiggelt: Later gaan we naast elkaar wandelen op de Overtoom drinken zoete melk met room strijken door ons grijze haar Zie je ons daar samen lopen? naast elkaar - zo diep bedaard? De rest laat ik weg, dan gaat het over als de een dood gaat en zo. Lijkt me niet zo feestelijk.

Lid sinds

15 jaar 11 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Hoera, ze heeft toch wat gemaakt. Ik hoopte het al zo. Het zou ook te gek zijn als nu net jij net nu even geen inspiratie had gekregen. Het wordt vast heel mooi. En 50 jaar, dat is fantastisch!

Lid sinds

14 jaar 2 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Beste mevrouw Ondine, Ik werk momenteel mee aan een muzikaal evenement van de Avro. We steken dan de mooiste Nederlandstalige nummers in een nieuwe jas. Deze nummers worden voorgedragen door Nederlandse topartiesten, die worden begeleidt door het Metropool Orkest. Een aantal nummers worden geintroduceerd door een bijzonder, ontroerend en persoonlijk verhaal. Dat is waarom ik contact met u opneem. Het nummer Later zal namelijk ook voorgedragen worden. Ik zou graag met u willen praten over uw verhaal bij dit nummer. Kunnen wij daarover bellen met elkaar? Ik hoop gauw van u te horen. Vriendelijke groet, Nilüfer Öder ontwikkelredacteur Avro tel.: 035-6717547