Lid sinds

2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Verhaal voorbereiden

Hoi, ik ben nieuw hier, heb al weleens wat verhaaltjes geschreven, en heb een vraag:

Ik heb al een klein beetje een nieuw verhaal in mijn hoofd zitten, maar heb geen idee hoe ik het helemaal moet voorbereiden. Ik weet nog niet wie de personages zijn en hoe het eindigt. Moet ik daar eerst goed over nadenken, het opschrijven en alles goed uitwerken voordat ik begin? Of gewoon gaan schrijven en dan kijken wat ervan komt? Wat zijn jullie manieren hiervoor? Ik lees graag jullie antwoorden.

Alvast bedankt!

Lid sinds

3 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Feni,

Dit is een wel bekend onderwerp in het schrijven. Je hebt het 'ontdekkend' schrijven, dan begin je gewoon en zie je waar je uitkomt. Of je gaat het verhaal eerst helemaal outlinen, plot bedenken en dergelijke. Beide kan, en je hebt ook tussenvormen.

Beide hebben hun voor en nadelen. Bij ontdekkend schrijven zal waarschijnlijk als gevolg hebben dat je later veel moet herschrijven om dingen kloppend te maken. Ook is niet iedereen in staat om als iets al geschreven is het nog grondig te veranderen. Bij plannend schrijven heb je het risico dat je niks op papier krijgt en dat karakters plotgericht gaan handelen in plaats van natuurlijk.

Voorbeelden van ontdekkend schrijven zijn Stephen King en George R. R. Martin.

Als beginnend schrijver is ontdekkend schrijven aan te raden, omdat je nog moet leren om dingen op papier te krijgen en het moeilijk zal zijn om basis van een plan iets te schrijven. Als je wat meer ervaren wordt zul je misschien de behoefte krijgen om wat meer te plannen. Je wilt voorkomen dat je alleen maar een idee hebt en uiteindelijk niks geschreven.

Als beginnend schrijver is ook aan te raden om hier en daar kennis op te doen. Deze site bijvoorbeeld, maar ook op YouTube zoals de filmpjes van Brandon Sanderson.

Lucas

Lid sinds

2 maanden 1 week

Rol

  • Gewone gebruiker

Feni, 

ik ben Kirsten en ik ben hier ook nieuw, ik schrijf aan een scenario, ook met een idee in mijn hoofd en zie wel hoe verder verloopt. Het is fijn om te schrijven zonder al een einde te hebben en gewoon mee met je personage het verhaal te ontdekken.

Ik heb van iemand geleerd, om in het perspectief te schrijven; hoe je personage zich bevind in een situatie, gebeurtenis.   

zoals Lucas het hierboven uitlegt. Als beginnende schrijver is wel interessante info. ga dit zeker mee nemen. 

ik zoek nog iemand om samen mee te schrijven, die mij kan helpen met zinsbouw. 

Kirsten