Lid sinds

1 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Bovenaan het hst melden wie er spreekt (wisselend vertelperspectief)

10 juli 2022 - 16:34

De titel zegt het al: Is het aan te raden om boven elk hoofdstuk neer te zetten vanuit wie er gesproken wordt?

Ik zal wat context geven. Mijn verhaal is 15+ en schommelt een beetje tussen YA en volwassen scifi. Ik heb twee hoofdpersonages waarvanuit gesproken wordt (hij-/zij-vorm). Het is geen perfecte wissel van om-en-om, soms is de ene een aantal hoofdstukken aan het woord, dan komt er één van de ander tussendoor en soms is het andersom.

In principe noem ik op de 1e/2e regel van elk hoofdstuk de naam van de persoon waarvanuit gesproken wordt, maar omdat het dus geen vast ritme heeft, vraag ik me af of het aan te raden is om de namen bovenaan het hst te noemen?

Wat zouden jullie doen? En zijn er voorbeelden van bestaande boeken waarin het wel gedaan wordt? Ik kon er zo snel geeneen verzinnen.

Alvast bedankt ^^

Lid sinds

3 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
10 juli 2022 - 18:54

Dit is heel gebruikelijk, vooral bij YA en NA, ongeacht het genre (van contemporary en romance tot fantasy en scifi). Ook in boeken voor een volwassen publiek komt het regelmatig voor. Je kunt hier dus zeker voor liezen als je denkt dat het duidelijkheid schept voor de lezer. Vooral omdat het perspectief niet met vaste regelmaat wisselt, lijkt het me een goede toevoeging.

Lid sinds

3 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
15 juli 2022 - 11:58

Ik zou elk hoofdstuk doen, voor de consistentie. Maar ik heb ook boeken gezien waar alleen de naam wordt neergezet als het perspectief wisselt.

En er zijn ook schrijvers die alleen bij één naam het perspectief aangeven. Een voorbeeld daarvan de Engelse editie van Cinder & Ella van Kelly Oram. Daar stond niets boven de hoofdstukken van Ella, maar stond Cinders naam wel boven zíjn hoofdstukken. Ik werkte mee aan de Nederlandse editie en heb dat toen aangepast, want ik vind dat onlogisch lezen. Dus in de Nederlandse editie staan boven elk hoofdstuk een naam.

Om een lang verhaal kort te maken, is hier geen vaste regel voor. Wat vind jij zelf het prettigste lezen? 

Lid sinds

1 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
16 juli 2022 - 14:55

Het lastige is dat ik geen voorbeelden weet te verzinnen waarin ik het kan bekijken. Vandaar ook mijn vraag. Bij geen van de boeken in mijn kast staan er namen boven, zelfs al wordt er constant van pov gewisseld (zoals bij de Lunar Chronicles) en dat heeft me nooit gestoord. Meteen aan het begin van de hoofdstukken werd al duidelijk vanuit wie er gesproken werd. Maar van anderen hoor ik dat ze het fijn vinden wanneer er een naam bovenaan staat.

Als ik kijk naar jouw voorbeeld (lijkt me een geweldig boek trouwens, ik zet em op mijn lijst) zie ik dat er ipv Hoofdstuk 1 etc. alleen maar de naam van Ella/ Cinder staat. Dat kan natuurlijk ook nog. Wat stond er in de Engelse versie dan boven de hoofdstukken van Ella?

Ik denk dat ik gewoon een keertje de bieb induik en dan door boeken heen ga bladeren.