Lid sinds

3 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Vragen om toestemming voor dankwoord?

16 maart 2022 - 17:13

Hoi!

Mijn boek wordt binnenkort uitgegeven. Ik ben bezig met het schrijven van stukjes zoals de flaptekst. Zo ook het dankwoord. Misschien een gekke vraag, maar is het netjes om aan de mensen die ik in mijn dankwoord noem, toestemming te vragen? Dus zeg maar vragen of ze het oké vinden dat ik hun naam noem. Het is mijn eerste keer dat een boek van mij word uitgegeven en ik ben ook pas vijftien. Op sommige gebieden heb ik echt geen idee hoe alles werkt, dus vandaar ook mijn vraag. Alvast heel erg bedankt als iemand een antwoord heeft!

Groetjes,

Yara

Lid sinds

13 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
22 maart 2022 - 9:10

Ik ben nooit gevraagd voordat mijn naam in een dankwoord terecht kwam. (Dat wil niet zeggen dat er geen schrijvers zijn die het wel zo doen.) Het zou de verrassing van jezelf in een dankwoord terugvinden wel een beetje teniet doen, en stiekem zou ik dat jammer vinden, als bedankte.

Een overweging is, dat je geen identificeerbare persoonsgegeven plaatst. Dat wil zeggen: een set aan gegevens waarmee de persoon door een wildvreemde gevonden kan worden. (Bijvoorbeeld: naam en adres. Of postcode+huisnummer.) Alléén iemands naam is doorgaans niet genoeg om één iemand te identificeren. Er zijn immers meerdere mensen met de naam Marga de Boer (of welke naam dan ook). Om extra 'veilig' te zijn, kun je ook alleen voornamen noemen. Dat is al helemaal niet te achterhalen.
Op die manier kan er - volgens mij - geen enkel bezwaar zijn om iemand in je dankwoord op te nemen. Zelfs in het (onwaarschijnlijke) geval dat Marga er niet blij mee is om in je boek genoemd te worden, kan ze altijd nog doen alsof het om een andere Marga gaat.

Dus: ik denk niet dat vragen hoeft, maar als jij je er prettig bij voelt om mensen een heads-up te geven voordat je hun naam ergens publiceert, moet je het zeker doen.

(Ik ga er hier trouwens vanuit dat je geen mega-controversieel boek schrijft dat de bron van maatschappelijke discussie kan worden. In dat geval zou je er natuurlijk wel goed aan doen om bijzonder voorzichtig te zijn.)

Lid sinds

13 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
26 maart 2022 - 15:31

Ik ben een keer genoemd terwijl ik maar de eerste drie hoofdstukken had proefgelezen. Het boek was niet "af", de kwaliteit onvoldoende. Ik was niet bepaald blij dat mijn naam in het dankwoord werd gememoreerd. Het was me niet gevraagd en ik had beslist erop aangedrongen niet te worden genoemd.