Vraag over Perspectief bij "Alwetende Verteller"
Beste Mensen. Ik weet niet of ik hier in de juiste forumgroep zit voor de vraag over het juiste perspectief bij de Alwetende Verteller op mijn blog en in mijn manuscript. Ik heb mij er nooit in kunnen verdiepen.
Dit begrip kende ik nog niet en weet dus ook niet of ik het Juiste Perspectief heb toegepast.
Helaas kan ik dat zelf ook niet beoordelen en een deskundige kan ik onmogelijk betalen van mijn AOW.
Het bedrag van een deskundige ligt vele malen boven mijn AOW plus mini-pensioen. Ik red dat nooit.
Op deze wijze kan ik nooit mijn manuscript laten beoordelen en weet ik dus niet in welk perspectief ik mijn blog en boek heb geschreven. Ik kan dat dus niet door een deskundige laten beoordelen.
Zonder deskundig oordeel waag ik het niet om zelfs uit te geven middels zelf publicatie. Te link.
Ik ben immers een onbekend beginnend auteur,dus ik kan beter zorgen voor een deskundig oordeel.
Anders is zelf publicatie zinloos. Dat zou niet werken. Op mijn leeftijd van 82 jaar begrijp ik dit prima.
Nu in november hoop ik deze leeftijd te kunnen bereiken mits er geen nieuwe medische ervaringen dat zullen blokkeren. Uw reacties zijn van harte welkom en ik groet u vriendelijk. Anton Doove.
Beste Anton Doove, De…
Lid sinds
8 jaar 6 maandenRol
Beste Anton Doove,
De belangrijkste vraag is denk ik wat het doel is van je manuscript. Wat wil/hoop je er mee te bereiken?
Mocht het doel zijn om met familie, vrienden en overige geïnteresseerden te kunnen delen wat je geschreven hebt, dan heb je echt geen deskundig oordeel nodig en hoef je er geen bakken geld tegenaan te gooien.
Mocht je willen/hopen dat je boek een groot lezerspubliek kan bereiken, dan kan je je boek opsturen naar reguliere uitgeverijen. Zij beoordelen dan of je boek (in hun ogen) die potentie wel of niet heeft. Mochten zij jouw verhaal goed genoeg vinden, zullen zij er voor zorgen dat de juiste deskundigen je boek beoordelen en redigeren.
Op deze manier neem je zelf geen financieel risico. Mochten de reguliere uitgeverijen je boek niet uit willen geven, kan je altijd nog voor de eerste optie gaan.
Overigens, geheel terzijde, de dikgedrukte woorden in je tekst maken je bericht ontzettend rommelig en slecht leesbaar, en voegen niets toe aan je vraagstelling :)
Succes!
Beste Imke 83. Ik dank je…
Lid sinds
16 jaar 9 maandenRol
Beste Imke 83. Ik dank je vriendelijk voor je reactie. Het doel van mijn manuscript is om er een boek van te vormen voor iedereen die interesse heeft. Het gaat over de levenservaringen van mijn vrouw en mijzelf.
Ik hou er rekening mee dat die ervaringen ook voor de medemens misschien interessant kunnen zijn zodra het boek is verschenen. Dat kan pas zodra ik dat voor elkaar kan krijgen. Dat weet ik nu nog niet. Ik kom hier later op terug.
Anton Doove.
Beste meneer Doove, Ik heb…
Lid sinds
3 jaar 9 maandenRol
Beste meneer Doove,
Ik heb even op uw blog gekeken door uw naam te googelen. U maakt zich zorgen over het perspectief in uw blog of boek, maar mij is niet helemaal duidelijk waarom. De alwetende verteller is niet op uw teksten van toepassing, want u schrijft vanuit de ik-persoon. Dat maakt dat uw tekst een ik-verteller heeft, geen alwetende verteller. Die twee gaan nooit samen.
Zoals Imke al aangeeft, hoeft u zich niet druk te maken om literatuurwetenschappelijke termen of deskundige oordelen als u uw blog in boekvorm aan uw familie of bekenden wilt uitdelen. Uit uw site maak ik verder op dat u niet van plan bent om het boek in eigen beheer aan de man te brengen, vanwege de kosten en inspanning die daarbij komen kijken. Een boek laten redigeren is inderdaad een investering en het is begrijpelijk als u daar geen middelen voor heeft. De vraag is dan of u een uitgeverij kunt vinden die de kosten op zich wil nemen. Het antwoord op die vraag kunnen wij u echter niet geven; daar zult u contact voor moeten opnemen met uitgeverijen.
Hopelijk helpt dit u verder!
Beste Roos. Dank je…
Lid sinds
16 jaar 9 maandenRol
Beste Roos. Dank je vriendelijk voor je info welke goed bruikbaar is. Zo weet ik dan dat ik geen Alwetende Verteller ben.
Dat maakt het mij wel makkelijker. Ik diende mijn reactie even uit te stellen i.v.m.medische hulp als patiënt. Dat is nu klaar.
Ik kan weer verder reageren en maak bekend dat ik geen uitgever zoek omdat het voor mij niet betaalbaar is.
Het proefexemplaar wat ik heb van mijn boek is gedrukt bij Mijn Bestseller en is een dun exemplaar van 60 pagina's. Dat is dan gauw uitgelezen.
Die kosten vielen mee. Ongeveer 15,00 euro per boekje. Helaas heb ik het niet verder bekend kunnen maken door gemis aan promotiekennis. Ook via Google lukte dat niet.
Om het boekje verder te promoten zou ik het liever laten beoordelen voor een betere promotie en marketing actie. Helaas mis ik die kennis.
Een goed oordeel zou mijn boek misschien beter kunnen promoten. Dit weet ik niet zeker.
Zonder die beoordeling kan ik het promoten wel vergeten als beginnend onbekend auteur.
Ik kon het boekje wel aan kennissen verkopen en de auteursrechten ontving ik ook wel,maar verder kwam ik niet.
Met een beoordeling bij dat boekje zou het misschien meer verkocht kunnen worden, maar beoordeling is helaas voor mijn budget niet betaalbaar. Kan het kloppen dat beoordeling vooraf beter werkt voor verkoop? Of helpt dat helemaal niet en zijn er betere promotiemiddelen?
Ik stop ermee vanwege het ISBN-nummer. Dat nummer is van de Fiscus voor de verkoop.
De fiscus belast dan mijn lage inkomen dat verlies geeft. Ik pas daarvoor. Mijn poging faalt dus.
Ik kan het ook niet aan in mijn eentje als alleenwonende senior. Jammer voor dat boekje.
Dat kan nu niet worden verkocht aan wie er wel interesse voor heeft Ik kan er beter mee stoppen.
Helaas zie ik geen andere oplossing om mijn schrijfwerk verder bekend te maken.
Je weet nu hoe ik er over denk. Natuurlijk zijn je reacties welkom. Ik groet je vriendelijk.
Anton Doove.
Beste Anton Doove, Om heel…
Lid sinds
8 jaar 6 maandenRol
Beste Anton Doove,
Om heel eerlijk te zijn begrijp ik niet waar je het over hebt.
Als jij jouw manuscript uit laat geven bij een reguliere uitgeverij heb jij daar geen kosten aan. Die kosten neemt de uitgever voor zich. De uitgever betaalt dan de professionele redactie. Als het boek verkocht zou worden, zou jij een percentage van de opbrengst betaald krijgen (dat noemen ze royalties). Om er achter te komen of een reguliere uitgever jouw manuscript uit wil geven, moet je het opsturen naar uitgeverijen.
Wat betreft de ISBN, daar betaal je eenmalig voor. Het is een identificatienummer, en heeft niets met 'de fiscus' te maken.
Wederom: als je manuscript door een reguliere uitgever wordt uitgegeven, nemen zij deze kosten op zich en hoef je er niets voor te betalen.
Als je het manuscript in eigen beheer uit geeft staat het je geheel vrij om te kiezen of je wel of niet een ISBN-nummer wil. Als het puur voor de directe omgeving is, heeft een ISBN geen meerwaarde.
Wat betreft de fiscus die je inkomen belast waardoor je verlies zou draaien: dat klopt simpelweg niet. Als jij zelf een hele stapel boeken laat drukken, en deze niet verkocht krijgt, dán zou je verlies lijden. Je moet er dus gewoon voor kiezen om dat niet te doen. Je opties zijn dan OF door een reguliere uitgever uit laten geven, OF via printing on demand (POD). Met beide vormen loop je GEEN financieel risico.
Bij de reguliere uitgever krijg je, zoals gezegd, een percentage van de opbrengst uitbetaald. Natuurlijk gaat hier belasting vanaf, maar dat is nooit méér dan je uitbetaald krijgt.
Bij POD geef je in eigen beheer uit, maar worden de boeken per verkocht exemplaar gedrukt. Oftewel: als 1 persoon 1 boek bestelt, wordt er 1 boek gedrukt en verzonden. Voordeel is dat hiervoor niet geïnvesteerd hoeft te worden, je loopt dus geen financieel risico. Er zit minder winstmarge op dan wanneer je een doos met boeken laat drukken, maar als je niet wil of kan investeren is dit je beste optie (naast uitgeven bij een reguliere uitgever).
Als ik je verhaal lees (hier op het forum, en eerder al op facebook), lijkt het er op dat je niet helemaal begrijpt hoe het allemaal werkt. Dat maakt het lastig om de juiste keuzes te maken, en ik kan me voorstellen dat alle info dan nogal overweldigend kan zijn. Is er niet iemand in je omgeving die hier eens samen met je naar kan kijken? Die eens goed uit wil pluizen hoe het nou echt werkt om een manuscript uit te geven, en dan samen met jou om de tafel gaat om te kijken wat jouw opties zijn?
Persoonlijk ben ik namelijk bang dat wij hier wel tips en uitleg kunnen geven, maar dat dit het allemaal alleen maar nóg verwarrender zal maken.
Beste Imke83. Eerst nu…
Lid sinds
16 jaar 9 maandenRol
Beste Imke83. Eerst nu ontdekte ik je laatste welke ik beslist waardevol vind. Daardoor nam ik een andere beslissing.
Ik geef geen boek uit en laat het ook niet uitgeven. Ik plaats alles wel gewoon op mijn blog.
Dat zorgde voor ruim 3000 bezoekers. Hiervan zei er 1 dat de verhaalstructuur niet goed zat. Dat kan kloppen.
Toen ik begon met schrijven heb ik mij niet gerealiseerd dat er een structuur nodig was. Voor mij is dat nieuw.
Ik wist niet hoe die structuur is bedoeld. Dat had ik nooit geleerd. Wel wou ik alvast opschrijven voordat ik het vergeet.
Natuurlijk wil ik graag een goede verhaalstructuur toepassen op mijn blog. Ik weet alleen niet welke structuur beter is.
Ik neem aan dat er verschillende structuuropties mogelijk zijn,maar ik weet niet welke voor mijn blog de handigste is.
Uiteraard kan ik de huidige opstelling en volgorde niet meer wijzigen op het manuscript. Dat wordt dan wel rommel.
Misschien kan ik de volgende blogdelen wel voorzien van een betere verhaal structuur. Dat kan alleen als ik weet HOE
Helaas weet ik dit nog niet en ik weet ook niet HOE ik dat te pakken kan krijgen. Daarover mis ik de nodige info.
Hopelijk kun jij mij dat vertellen,want ik wil de blog wel graag leuker en interessanter maken. Zo gauw mogelijk.
Op zondagmiddag 12-12-2021 krijg ik de Boost ter bescherming. Daarna kan ik verder met de blog en zien wat er kan.
Jou vraag ik of jij weet hoe ik een verhaalstructuur op mijn blog kan toepassen. Zo kan ik mijn blog wel verbeteren.
Mijn dochter brengt mij vanuit Zoetermeer naar Voorburg voor die Boost. Zodra ik weer terug ben kan ik aan de slag.
Jouw reacties zie ik wel in je beschikbare tijd en ik groet je vriendelijk. Tevens wens ik jou alvast Fijne Kerstdagen.
Daarna een fijn 2022 met veel schrijfsucces. Anton Doove. Vorige maand werd ik 82 jaar ondanks medische ervaringen.