Lid sinds

2 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Namen gebruiken

Hoi, ik had een vraagje. Ik ben pas begonnen met een nieuw YA verhaal.
Het speelt zich deels af in Apeldoorn.
Een personage van mij gaat ook naar een café. Kan ik de naam van een van de café's die echt in Apeldoorn zijn gebruiken? Of mag dat niet zomaar?
Ik snap dat ik straatnamen die echt in Apeldoorn zijn niet zomaar kan gebruiken voor waar de personages wonen, maar hoe zit dat met namen van café's?
Misschien een stomme vraag, maar wil straks geen proces aan mijn broek hebben hangen dat ik hun naam heb gebruikt :P
Groetjes, Cindy

Lid sinds

1 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Het ligt er deels aan op welke manier je de cafés of straatnamen gebruikt. Als ze niet van groot belang zijn, kun je ze prima noemen om je verhaal te aarden en echt te laten voelen. Je personage kan prima vanaf de Aalbert Cuypstraat naar de Stationsstraat fietsen en haar fiets parkeren in de Stationsdwarsstraat. Lezers die Apeldoorn kennen, zullen zich daardoor extra goed kunnen voorstellen hoe de verhaalwereld eruitziet; zij hebben zelf ook in die straat rondgelopen. Ook kan je personage zonder enig probleem wonen in de Burgemeester Jhr. Quarles van Uffordlaan en met haar vrienden lunchen in de Eetcafé Fijn.

Als het café echter een belangrijke rol gaat vervullen, bijvoorbeeld omdat je schrijft dat er een drugsbende in de kelder is gevestigd, of omdat je hoofdpersonage aan het begin van het boek wordt ontslagen door de narrige caféhouder, wordt het anders. Je wilt natuurlijk geen plaatsen in een slecht daglicht zetten die in het echt keurige etablissementen zijn.

Ook als je hoofdpersoon wel door het hele boek heen een goede band heeft met haar baas de café-eigenaar en je hem neerzet als een toffe gast, lijkt het me verstandiger om een fictief café te maken, zodat je geen echte personen in het boek laat voorkomen. In dat geval kun je jouw fictieve café natuurlijk wel baseren op jouw eigen ervaringen als je dat wilt; misschien heet jouw versie van Eetcafé Fijn wel Lunchroom Van Geel, naar jouw fictieve eigenaar Tom van Geel. Apeldoornse lezers kunnen tussen hun wimpers door wel gokken dat Tom veel gelijkenissen heeft met Kees, de barman van hun stamkroeg. Als Tom dan iets doet dat Kees in het echt nóóit zou doen, loop je ook niet tegen het probleem aan dat je Kees onkarakteristiek neerzet, want het personage en de echte persoon komen niet 1:1 overeen. 

Lid sinds

2 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Bedankt voor je uitleg!
Het café zal een redelijke rol spelen in mijn verhaal, dus ik kies dan voor de veilige weg en maak er een fictief café van :)