Lid sinds

1 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Plottwist

Hallo allemaal!

Ik ben bezig met een essay met als vraag: Hoe schrijf je een verassend plottwist?

Hiervoor heb ik al verschillende artikelen bij elkaar verzameld over de verschillende soorten plottwists, over voorbeelden en over waar je allemaal op moet letten. Nu ben ik ook erg benieuwd wat lezers en schrijvers van een plottwist vinden? Ik vind het bijvoorbeeld helemaal te gek (als er van te voren wel genoeg hints zijn geplaatst). Maar waarschijnlijk zijn er ook lezers en schrijvers die dit helemaal niks vinden. 

Mijn vraag aan jullie is daarom:

Wat is jouw standpunt over een plottwist in een boek? En hebben jullie voorbeelden van een goede en een slechte plottwist?

Alvast heel erg bedankt!

 

Groetjes, Melanie

Lid sinds

7 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Een goede plot twist is wat mij betreft een die je (of) van verre ziet aankomen (of) die de lezer zodanig overvalt dat het een shock is maar wel eentje die achteraf gezien heel erg past in het verhaal maar waar je niet aan had gedacht als lezer zijnde. Dus de aanloop ernaartoe is wat mij betreft belangrijk. 

Ergo vind ik dat slechte plottwists, wendingen zijn die niet logisch zijn of gekunsteld aanvoelen, specifiek, een twist omdat het moet  / zo out of character, met nog een twist om het verhaal nog een keer spannend te maken zonder dat dit nodig was.

Bijvoorbeeld: De held red de dame uit het water, brengt haar naar het strand en schiet haar dood.

Niet echt logisch. 

De held red de dame uit het water, brengt haar naar het strand en krijgt ruzie want ze wilde niet gered worden, trekt een wapen en held schiet haar dood in zelfverdediging. 

Is al wat logischer. ;)

 

Slechte plot twist. Zie serie Game Of Thrones, laatste season. 

Maar ook star wars, kylo die dood gaat aan het einde nadat ze eindelijk (na 3 freaking films) toegeven verliefd te zijn op elkaar en zij hem eenvoudig kon redden met de force.

 

Geweldige plot twist: Monthy Python & the holy grail. Watch out for the killer bunny die daadwerkelijk een killer bunny was en de brug scene. "Wat is je favoriete kleur."