Lid sinds

4 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker

Betrouwbare bronnen voor historisch onderzoek

Goedenavond allemaal!

Voor een verhaal dat ik ga schrijven wil ik mij verdiepen in de stad Palm Beach (Florida) en zijn geschiedenis om zo een duidelijk beeld te krijgen van hetgeen waarover ik wil schrijven.

Via google heb ik meerdere boeken gevonden, waaronder Palm Beach Past van Eliot Kleinberg (https://books.google.nl/books?id=LXN2CQAAQBAJ&printsec=frontcover&dq=palm+beach+past&hl=nl&sa=X&redir_esc=y#v=onepage&q=p alm%20beach%20past&f=false) wat mij een interessant boek lijkt vol met bruikbare info. Als ik de site bekijk van de auteur zie ik dat hij ook al voor The Palm Beach Post werkt (een van de lokale kranten) en nog meer boeken heeft geschreven.

Mijn probleem is alleen dat ik niet goed weet wanneer iets nou betrouwbaar is of niet. Ik ben dus erg benieuwd hoe jullie schrijvers onderzoek doen naar een bepaald historisch tijdperk o.i.d en wanneer jullie een bepaald boek of andere informatiebron betrouwbaar vinden. Het bovenstaande voorbeeld lijkt mij persoonlijk betrouwbaar, maar ik hoor graag of er nog andere punten zijn waar jullie naar kijken voordat jullie het gebruiken.

Ik hoor graag van jullie! :)

Lid sinds

11 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Mizner schreef; Voor een verhaal dat ik ga schrijven wil ik mij verdiepen in de stad Palm Beach (Florida) en zijn geschiedenis om zo een duidelijk beeld te krijgen van hetgeen waarover ik wil schrijven.

Als ik mij zou willen verdiepen in de geschiedenis van Palm Beach Florida. 

Dit waren mijn Google zoekwoorden - palm beach florida historical research 

De pagina`s met een "! Niet beveiligd" sla ik over. 

 https://palmbeachpost.newspapers.com/paper/the-palm-beach-post/4012/

Hier kan ik de kranten lezen vanaf 1916! En heel veel artikelen van Eliot Kleinberg.

https://palmbeachpost.newspapers.com/search/#lnd=1&query=eliot+kleinberg&t=4012

En dan deze; 

https://myfloridahistory.org/library

Dan kom ik ook al snel bij;

https://myfloridahistory.org/authors/eliot-kleinberg 

Nu is Eliot Kleinberg voor mij al voldoende betrouwbaar. 

En hier; https://myfloridahistory.pastperfectonline.com/search?utf8=%E2%9C%93&search_criteria=palm+beach&searchButton=Search

Mizner schreef; Mijn probleem is alleen dat ik niet goed weet wanneer iets nou betrouwbaar is of niet.  

Dat kan inderdaad een probleem zijn. Maar als je ergens begint en door blijft zoeken, groeit of het vertrouwen, of het wantrouwen. Hoe belangrijker het is voor jou dat de info betrouwbaar moet zijn, hoe dieper je zal moeten graven. Echter, vergeet niet dat de waarheid vaak zo duidelijk aan de oppervlakte ligt dat dieper graven niet nodig is.  

En dan nog - uiteindelijk geloof je dat mensen op de maan waren, of beslist niet. 

 

Lid sinds

14 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
  • Moderator

Voor een verhaal dat ik ga schrijven wil ik mij verdiepen in de stad Palm Beach (Florida) en zijn geschiedenis om zo een duidelijk beeld te krijgen van hetgeen waarover ik wil schrijven.

Wat is de 'vraag achter de vraag'? 
Wil je een verhaal schrijven over een gebeurtenis die plaatsvindt in Palm Beach?
Of wil je een verhaal schrijven over Palm Beach?

In het eerste geval zal een lezer eerder geïnteresseerd zijn in de gebeurtenis dan in alle ins and outs over Palm Beach. Die kunnen dan zelfs heel storend worden - één grote infodump die de gebeurtenis/het verhaal ondersneeuwt. 

Als Palm Beach dus de setting is, is het decor, achtergrond, volstaat minder diepgravende - maar nog steeds wel juiste - info.

Als je een verhaal over de stad zelf wilt schrijven, heb je inderdaad meer betrouwbare informatie nodig. Maar ook hier geldt: verweef de informatie in het verhaal, maak er geen Lonely Planet gids van.
 

Lid sinds

4 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker

Als antwoord op door Thérèse

Hoi Thérèse,

Het is de bedoeling om een verhaal te schrijven dat zich daar plaatsvindt in de jaren '50 van de 20e eeuw en inderdaad niet de bedoeling om er een geschiedenisboek van te maken. Ik was dus benieuwd naar wat jullie methodes zijn bij het onderzoeken van een bepaald historisch tijdperk en wanneer jullie bepaalde bronnen als betrouwbaar beschouwen of niet. Ik hoor graag van je als je hier nog advies over hebt. :)

 

Lid sinds

14 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
  • Moderator

Ik hoor graag van je als je hier nog advies over hebt. :)

Het beste is natuurlijk om ter plaatse de archieven in te duiken en diverse mensen - historici, ouderen e.d. - te interviewen. Dat is zoals ik het gedaan heb. 

In het geval van Palm Beach heb je dan een leuke trip voor de boeg. :-)