Lid sinds

1 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid

Hoe moet ik het doen?

Ik ben de laatste tijd bezig om een aantal verhalen te bedenken en er daar 1 van uit te kiezen om in 2020 volledig, zonder het uit te stellen, aan te beginnen.

Nu zit ik met mijn laatste verhaal waar ik aan heb zitten denken. Het gaat over een 18 jarig meisje die in haar examenjaar zit, doet het normaal goed op school, goede vrienden, goede punten enz. Maar ze ontmoet iemand waardoor ze volledig van het goede pad afkomt. Het is een cliché, dat weet ik, daarom wil ik er ook een enorme draai aan geven.

Maar hoe kun je dus in zo'n soort verhaal, wat eigenlijk volledig realistisch klinkt en is, onrealistische dingen ook laten voorkomen. Denk even bijv. aan dingen uit films zoals Harry Potter, Avatar, Lord of the rings, The last airbender, Game of thrones enzo.

Kan iemand mij hiermee helpen? Want ik denk dat dat de reden is waarom ik altijd een schrijversblock heb: alles wat ik bedenk is té normaal en té cliché.

Lid sinds

8 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

 

Hoe je iets schrijft is een vraag die elke auteur moet beantwoorden bij elk verhaal in elk genre.

Misschien heb je hier iets aan:

In de klassieke benadering van het magisch realisme worden fantastische gebeurtenissen in een realistische setting behandeld als natuurverschijnselen die geen uitleg of toelichting behoeven. Met andere woorden bijzondere verschijnselen worden beschreven alsof ze doodnormaal zijn.

Er is verschil van mening over wat magisch realisme precies behelst, en wat eventuele sub genres zijn. Een auteur is uiteraard vrij om de al dan niet geschreven regels van een genre met voeten te treden.

Ik zou zeggen: zoek voorbeelden, en wijk er gerust vanaf als dat je uitkomt.

De zoektermen ‘magisch realisme’ en ‘magic realism’, en achtereenvolgens ‘fantastic events in a realistic setting’ leverden onder meer de volgende hits:

https://www.thoughtco.com/magical-realism-definition-and-examples-4153362

https://nl.wikipedia.org/wiki/Magisch_realisme_(literatuur)

https://www.hebban.nl/spot/readersclub/nieuws/a-beginners-guid-to-fantasy

http://michellewittebooks.com/2015/09/elements-of-magical-realism/

 

Lid sinds

12 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
  • Moderator

Verdiep je ook in de psychologie van je personage: hoe ziet, hoort, ervaart zij gebeurtenissen?

Er zijn mensen die sterke belevingen hebben bij bijvoorbeeld woorden, getallen, geuren, smaken, sferen, bepaalde medemensen o.i.d. Dit kan de basis zijn voor je verhaal.

Denk je in dat je achttienjarige scholier zo iemand is en experimenteer met haar ervaringen: waar kun je iets mee, wat brengt het verhaal op gang? Denk daarbij uiteraard ook aan de reacties van haar omgeving op haar gedrag. Dat kan spannende wisselwerkingen opleveren die je verhaal aannemelijk houden en toch heel bijzonder.

Je zit dan niet meteen in het fantastische genre en wel met een dikke teen in het magisch realisme dat Ururguru aandraagt. Kan een heel mooie balans zijn.

Succes, ik ben benieuwd wat het wordt. Plaats eens een stukje op Proeflezen?

Lid sinds

10 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

"Maar hoe kun je dus in zo'n soort verhaal, wat eigenlijk volledig realistisch klinkt en is, onrealistische dingen ook laten voorkomen."

Ik snap je vraag niet helemaal. Ze kan toch gewoon een trol tegenkomen, of een tovenares of een holbewoner? En knutsel je verhaal in elkaar door gewoon de vragen in te vullen die dat oproept. (Hoe komt die trol daar, waar komt hij vandaan, wat is zijn doel?)

Lid sinds

2 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Hoi Hendrika, mijn debuut is een maand geleden verschenen(zie ook boekpresentatie). Ik heb mi of meer dezelfde vraag gehad, maar vond er voor mijzelf snel een oplossing voor. Een gebeurtenis kan kan iemand makkelijk 'van het padje' brengen. Dit kan een verrassende gebeurtenis zijn, maar ook een geladen gebeurtenis. Het is vaak een kwestie van de juiste gebeurtenis kiezen voor de juiste persoon en het juiste effect.

Ook kan je het later open laten of iets echt gebeurd is, of slechts een droom, hallucinatie, of andere zinsbegoocheling is geweest.

Succes met je verhaal.

Jeroen

Lid sinds

2 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker

Momenteel schrijf ikzelf een verhaal met fantasie thema. Ik ben een beginnende schrijver, maar wat ik doe, en wat ik ook veel in andere fantasie boeken terug zie; is dat het geschreven word alsof het gewoon gebeurd. Geen extra uitleg alleen als dit echt nodig is. Beeld het op zo'n manier uit dat de lezer het simpelweg begrijpt en er geen verdere uitleg voor nodig heeft. Als het bij de 'wereld/plaats' hoort, dan is het daar waarschijnlijk normaal. Beeld het ook op die manier uit.