Lid sinds

4 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker

Geen plagiaat, wel strafbaar?

Op m'n zwerftocht over het internet kwam ik enkele krantenartikelen tegen. In periode X verrichtte persoon B te C daden D. B was op dat moment een behoorlijk jong meisje. Daden D zijn vastgelegd op beveiligingscamera's. Ideale achtergrond voor mijn antagonist. Horror is niet mijn genre en ik schrijf het ook niet. De krantenartikelen verslaan op neutrale toon. De beschikbare details zijn voldoende om de lezer zelf invulling te laten geven. Die specifieke details (alleen D dus) wil ik 1 op 1 overnemen. In bronvermelding zie ik geen bezwaar (het is dan zeker geen plagiaat) en het is de lezer duidelijk dat de fantasie van de schrijver niet op hol geslagen is. In mijn verhaal ontwikkelt Q zich tot het monsterbrein die (vanzelfsprekend) aan een gruwelijk eind komt en beter preventief geruimd had kunnen worden. B behoeft zich niet zo ontwikkeld te hebben.

Is het verstandig zoiets te doen? Juridisch gezien. Dan heb ik het nog niet over de noodzaak de rest van m'n leven continue over m'n schouder te moeten kijken.

Lid sinds

3 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Don Leon,

Ik zou me daar geen zorgen over maken.

- Ten eerste is plagiaat het voordoen of het je eigen werk is, terwijl dat niet zo is. Als je bronvermelding doet, is het geen plagiaat meer. Verder geloof ik niet dat plagiaat strafbaar is of iets dergelijks. Het speelt alleen in wetenschappelijke teksten.

- Auteursrecht is het letterlijk overnemen van tekst. Dus niet feiten overnemen en die op jouw eigen manier verwoorden.

- Daarnaast heb je nog citaatrecht.

Verder is het twijfelachtig of een lijstje feiten een auteursrechtelijk werk is. Niet elke tekst heeft auteursrecht. Het moet een creatief werk zijn.

Tenslotte, mocht het ooit toch tot een rechtszaak leiden, dan is dat alleen civielrechtelijk, en moet de tegenpartij schade kunnen aantonen. Als jij een boek kopieert, dan mist de tegenpartij inkomsten en kunnen ze dat verhalen op jou. In dit geval is het onwaarschijnlijk dat iemand die krant nog een keer zou kopen in plaats van jouw boek. Als meerdere kranten over berichten, dan zit je helemaal safe.

En het is helemaal niet ongebruikelijk om van echte gevallen over te nemen. Je hebt schrijvers die regelmatig naar strafzaken gaan in de rechtbank voor inspiratie. Op rechtspraak.nl kun je alleen maar een selectie vinden. Rechtszaken zijn openbaar, maar dat wil niet zeggen dat alles gepubliceerd wordt.

Dus maak je geen zorgen.

Lucas

Lid sinds

4 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker

Bedankt Lucas. Helder verhaal, je bent goed op de hoogte.
’Schrijvers die naar strafzaken gaan voor inspiratie.’ Je moet er maar op komen. ;-)

Lid sinds

13 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
  • Moderator

Niet elke tekst heeft auteursrecht. Het moet een creatief werk zijn.

Dat is niet waar. Er is slechts één tekst uitgesloten van de Auteurswet en dat is de wettekst.