Lid sinds

3 jaar 7 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Feedback verwerken of een nieuwe start?

Aangezien ik nog maar sinds kort schrijf, ben ik nu voor het eerst aangeland op een splitsing in de weg. Ik weet nog niet zo goed welk pad ik nu zal bewandelen. Ik kan de waardevolle feedback die ik hier kreeg, gebruiken om mijn boek te herschrijven. Dat ben ik ook zeker van plan, omdat ik het mezelf (en mijn personages, die ik al geruime tijd 'ken') verplicht ben. Ik heb er de afgelopen tijd flink wat tijd en energie ingestoken en wil het verhaal graag naar een hoger niveau tillen. Via de snelscan kreeg ik positieve feedback en zelf geloof ik ook in de potentie van het verhaal. Ik geloof ook in mijn eigen potentie, al vind ik dat nog moeilijk om te zeggen (hoewel, waar zou je zijn zonder een beetje geloof en hoop, bij het oppakken van een nieuwe hobby en bij zelf- actualisatie?). De vraag is nu, is dit de juiste tijd om m'n verhaal te herschrijven? Want dat veel te dikke manuscript lijkt nu nog haast onmogelijk te herschrijven. Met meer dan 220.000 lijkt me dat nogal een flinke klus. Ik ben bang dat ik er veel uit zal moeten snijden, en ik weet niet of ik daar nu genoeg ervaring voor heb. Het alternatief (het tweede paadje van de splitsing die voor me ligt) is 'Hoe de Koningin beweegt' even laten voor wat het is. Ik gebruik dan de feedback om een nieuwe start te maken en ervaring op te doen. Sinds ik besloten heb het schrijven op te pakken en me hierin te ontwikkelen, lijkt het net alsof er een kraan openstaat; ik heb inspiratie voor nog wel 5 boeken. ik ben alleen bang daarmee mijn huidige huidige verhaal te verliezen. Ik weet dat ik de keuze zelf moet maken, maar ik ben wel benieuwd nar jullie ervaringen en adviezen. Heeft iemand op zo'n splitsing gestaan? Zo niet, wat zou je kiezen? Ik ben benieuwd! Miller

Lid sinds

3 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Hoi Miller, Interessante vraag. Ik ben ook net begonnen met schrijven en heb mijn verhaal op papier staan. Maar (mede door de feedback hier inderdaad) ben ik erachter dat er nog flink te sleutelen valt! Ik geloof, net zoals jij, in mijn verhaal en vind het verhaal echt waard om te vertellen. Mijn verhaal heeft minder woorden als jouw verhaal (20.000) dus dat is op zich te doen. Af en toe gooi ik een stuk op proeflezen om me scherp te houden. Iedere avond, als de kindjes op bed liggen, herschrijf ik een hoofdstuk. Ik heb me voorgenomen om dit jaar aan dit verhaal te besteden. In de tussentijd mijn schrijven oefenen met de wekelijkse schrijfopdracht hier (korte verhalen, goed te doen en je leert er veel van!). Dat is ook mijn tip aan jou: als je echt gelooft in je verhaal, maak hem zo goed mogelijk af! In de tussentijd kun je je ideeën kwijt in korte verhalen (zoals de wekelijkse schrijfopdracht, dan krijg je ook nog hele goede feedback) en hiermee meteen je schrijven oefenen. Die kennis kun je daar weer toepassen in je huidige verhaal. Succes!

Lid sinds

10 jaar 7 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
De enige die de keuze kan maken, ben jij zelf. (Sorry voor dit klote-advies.) Dat gezegd hebbende. Als ik het gevoel krijg dat het verhaal een beetje door m'n vingers glipt omdat ik gewoon even de boel niet meer "zie", dan zou ik aan een nieuw verhaal beginnen en dit even laten liggen. Dat verhaal loopt ondertussen niet weg. Je kunt iets echter wel kapotsleutelen. Ik zou het dus - maar dat ben ik - even laten liggen en iets anders gaan doen. Later kun je dan terugkeren naar dit en dan zul je zien dat aanpassen ook stukken makkelijker gaat, juist doordat je die afstand even hebt genomen.

Lid sinds

9 jaar 10 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Miller,
Ik kan de waardevolle feedback die ik hier kreeg, gebruiken om mijn boek te herschrijven.
Dat ben ik ook zeker van plan, omdat ik het mezelf (en mijn personages, die ik al geruime tijd 'ken') verplicht ben.
De vraag is nu, is dit de juiste tijd om m'n verhaal te herschrijven? Want dat veel te dikke manuscript lijkt nu nog haast onmogelijk te herschrijven. Met meer dan 220.000 lijkt me dat nogal een flinke klus.
Ja, dat zal het zeker zijn, maar er zijn geen redenen om het niet te doen, tenzij je toegeeft aan:
Ik ben bang dat ik er veel uit zal moeten snijden, en ik weet niet of ik daar nu genoeg ervaring voor heb.
Het gaat over een manuscript/boek. Je vindt het leuk om te doen, neem ik aan. Niet iets om bang voor te zijn. Kortom ... Het alternatief, iets nieuws, kan je ernaast doen ;)

Lid sinds

13 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
 • Pluslid
 • Moderator
De vraag is nu, is dit de juiste tijd om m'n verhaal te herschrijven? Want dat veel te dikke manuscript lijkt nu nog haast onmogelijk te herschrijven. Met meer dan 220.000 lijkt me dat nogal een flinke klus. Ik ben bang dat ik er veel uit zal moeten snijden, en ik weet niet of ik daar nu genoeg ervaring voor heb.
Mijn advies zou zijn: probeer in enkele zinnen de hoofdlijn van het gehele verhaal te verwoorden. Kijk dan per hoofdstuk wat bij die hoofdlijn hoort en wat niet. Snij dat laatste eruit. Gooi het niet weg, bewaar de franjes, overbodigheden, uitweidingen, uitleggingen et cetera in een apart document. Wie weet, komen ze later nog van pas (maar waarschijnlijk niet). Focus vervolgens op de hoofdlijn van elk hoofdstuk. Probeer nog niet een roman te schrijven, dus verfraai nog niets, maar kijk steeds: waar gaat het om in dit stuk? Komt de hoofdlijn naar voren? Houd ik die vast, leidt die naar het volgende hoofdstuk? Neem dus telkens kleine stukken onder de loep. En schrap minimaal de helft.

Lid sinds

10 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
En schrap minimaal de helft.
Van de 220.000 woorden? :crybaby:
Om te beginnen. :)
Of deel - om te beginnen - het manuscript in twee.

Lid sinds

13 jaar 1 maand

Rol

 • Gewone gebruiker
De vraag is nu, is dit de juiste tijd om m'n verhaal te herschrijven? Want dat veel te dikke manuscript lijkt nu nog haast onmogelijk te herschrijven. Met meer dan 220.000 lijkt me dat nogal een flinke klus. Ik ben bang dat ik er veel uit zal moeten snijden, en ik weet niet of ik daar nu genoeg ervaring voor heb.
Zo'n lang verhaal is inderdaad veel werk om te herschrijven, maar zeker niet ondoenbaar. Mijn eerste verhaal ligt al 10 jaar aan de kant (130 000 woorden tot nu toe). Daar zat ik vast, heb het een tijd geleden opnieuw geprobeerd en opnieuw zat ik vast. Het blijft liggen. Ondertussen een nieuw verhaal geschreven. Daarin heb ik - bij het herschrijven - 160 A4's geschrapt (ik heb er niet op gelet hoeveel woorden dat waren maar ik vermoed ongeveer 80 000). Dat is het resultaat van een 4-tal keer herschrijven ongeveer. En dat verhaal ligt nu ook stof te verzamelen. Nu ben ik bezig met weer iets nieuws. Het is ook maar gewoon waar je zin in hebt, ik denk dat het één het ander niet uitsluit en dat je beide door elkaar kan doen. Doe wat je denkt dat het beste is. Als je inspiratie hebt voor nog 5 boeken, kan je gerust met iets nieuws beginnen. Iets laten liggen kan echt voor een nieuwe 'kijk' zorgen na een tijd en naarmate je meer herleest, gaat het schrappen makkelijker na een tijdje. Schrappen maakt het geheel soms echt beter. Maar los daarvan is een verhaal gewoon soms lang, omdat het lang is...

Lid sinds

3 jaar 7 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Bedankt voor alle adviezen. Ik heb het manuscript nu een aantal weken links laten liggen, en zou er eerdaags graag weer mee aan de gang gaan. Het begint toch weer te kriebelen merk ik, om met de kennis van nu het verhaal te herschrijven. Inderdaad moet ik de hoofdlijn van het gehele verhaal en per hoofdstuk weer eens op papier zetten. Ik heb dat overigens op het moment van schrijven ook gedaan, maar vervolgens heb ik geen woordaantal vastgesteld, waardoor ik nu monsterlijk grote hoofdstukken heb, waarin ik meer dan eens een zijpaadje bewandel dat niet altijd constructief is voor het geheel. Ik heb besloten dat naast het beginnen van een nieuw werk te doen. En daarnaast ook mee te doen aan de weekopdrachten. En aan wedstrijden. Ik moet immers meters maken. Het duurt 10.000 uur voor je iets beheerst en je het je eigen hebt gemaakt, lees je wel eens op internet. Ik heb mijn pen al in de aanslag!

Lid sinds

3 jaar 9 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Dat is inderdaad een flink manuscript! Ik zou naar je gevoel luisteren: als het weer kriebelt, dan is het duidelijk dat je eraan verder moet gaan :-) En daarnaast: ook al voelt het alsof je nog niet goed genoeg bent, juist het verbeteren van je eigen manuscript is super leerzaam!